Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraPrime objektiflerin avantajları

    Prime objektiflerin avantajları

    prime_lens02

    Odak uzaklığı sabit olan objektiflere (İngilizce’de lens adı verilir) genel anlamda prime objektif adı verilir. Bu objektifler önemli bazı avantajları da beraberinde getirirler.

    Zaman zaman bazı fotoğraflarda keskinlik ve detayın üst seviyede olduğunu görürüz. Bunu sağlayan en önemli etken ise objektifin keskinliğidir. Objektifin keskinliği ise genelde diyafram açıklığı ile orantılıdır. Açık diyaframlı bir objektif genelde keskin görüntüler verir.

    Objektiflerin açıklığı ile f olarak tanımlanan diyafram adı verilen bir değerle ölçülür. f2, f2.8 veya f3.5 gibi değerler bize bir objektifin maksimum açıklığını gösterir. f harfinin yanındaki rakam ne kadar küçükse objektifin açıklığı da o kadar yüksektir. Yani daha fazla ışık alır.

    Ancak açık diyaframlı objektiflerin fiyatı genelde yüksektir. Örnek vermek gerekirse giriş seviyesi dijital SLR modellerde kit olan 18-55 mm bir objektifin f3.5 diyaframlı sürümünün fiyatı 300-400 TL iken, aynı ya da benzer aralıktaki bir objektifin f2.8 diyaframlı sürümünün fiyatı 2500 TL olabilmektedir.

    Bu fiyat farkı profesyoneller için çok sorun olmayabilir. Çünkü onlar bu işten para kazandıkları için yaptıkları yatırımın karşılığını almaları mümkündür. Ancak konu amatör fotoğrafçılık olunca bu kadar büyük rakamları objektife yatırmak mantıklı olmayabilir. İşte tam da burada prime adı verilen objektif türleri devreye giriyor.

    Konu fotoğraf ve video olunca fotoğraf makinesi ya da video kameranın en önemli parçalarından biri de objektiflerdir. Bir cihazın görüntü kalitesine doğrudan etkileyen objektifler özellikle değiştirilebilir objektif kullanan ürünler için çok önemlidir. Zira bu ürünlerin objektifleri değiştirilebildiği için farklı objektiflerle farklı etki ve kaliteye ulaşmak da mümkün oluyor.

    Prime objektif nedir?

    Günümüzde objektifi değiştirebilir cihazlarda temelde odak uzaklığı sabit ve değişken olmak üzere iki farklı objektif türü kullanılır. Bunlar da kendi aralarında kategorilere ayrılsa da teknik olarak bir objektifin odağı ya değişiyordur (yani zoom yapıyordur) ya da değişmiyordur (yani sabittir).

    Bir objektifin odak uzaklığı 50, 35, 10 100, 200 gibi sabit bir değerde ise bu tip objektiflere prime adı verilir. Genelde prime objektiflerin diyafram açıklığı küçüktür (f2.8, f2, f1.8 gibi). Ayrıca prime objektifler zoom olan rakiplerine göre daha hafiftir. Taşıması kolay olan bu objektiflerin üretilmesi de kolay olduğundan benzer zoom objektiflere göre çok daha uygun fiyata satılırlar.

    Günümüzde birçok markanın kendi ürettiği prime objektifler vardır. Bunlar arasında en popüler olanları 50 mm, 135 mm ve 80 mm objektifler sayılabilir. Nikon, Canon gibi bilinen markaların Dijital SLR modelleri için ürettiği bu tarz objektifleri vardır. Ayrıca Tamron, Sigma, Tokina gibi markaların da Canon, Nikon ve benzeri markalar için uyumlu olarak ürettiği objektifler de piyasada bulunabilir.

    prime_lens_01

    Aynasızlara da prime objektif

    Öte yandan son yıllarda popülerliği artan aynasız fotoğraf makineleri için de prime objektifler üretilmeye başlandı. Bunlar arasında 20mm ve 35 mm gibi örnekler sayılabilir. Bu objektifler de aynen dijital SLR modellerde olduğu gibi açık diyaframları ile dikkat çekiyorlar. Örneğin Sony’nin kendi aynasız fotoğraf makineleri için geliştirdiği 35 mm objektifi 1.8 diyafram değerine sahiptir.

    Bu objektiflerin avantajlarını sayacak olursak

    • Hafiftirler
    • Fiyatları uygundur
    • Açık diyaframlara sahiptirler
    • Düşük ışık koşullarında iyi sonuç verirler
    • Alan derinliği konusunda zengin bir kontrol sağlarlar

    Gerçekten de bu objektifler uygun fiyatları, hafif olmaları, açık diyafram ve bunun getirdiği avantajlarla beraber önemli ürünlerdir. Ayrıca fotoğrafçının gözünü terbiye etmesi için prime objektiflerden daha iyi bir çözüm yoktur. Bu objektiflerin fotoğrafçıyı belli kalıpta fotoğraf çekmeye zorlaması aynı zamanda kadraj terbiyesini de beraberinde getirir.

    Prime objektifler beraberinde birçok avantaj getirse de bazı dezavantajlara da sahiptir. Bunlardan biri konuya yaklaşmanın mümkün olmadığı durumlarda zoom girememe sorunudur. Ayrıca prime objektiflerde titreşim engelleme özelliği bulunmaz. Bu ve benzeri dezavantajları, sunduğu avantajlar sayesinde göz ardı edilebilecek olan prime objektifler, özellikle fotoğrafla ciddi olarak ilgilenen amatör kullanıcıların en önemli yardımcılarından biridir.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN