Kendi akıllı evinizi yaratmak biraz zahmetli gözükebilir, ancak hazır sistemlere göre isteklerinizi daha iyi karşılayabilen bir ev oluşturmak mümkün. Bu amaçla kullanabileceğiniz, farklı işlevlerdeki akıllı ev aletleri listem emrinize amade…
Withings Home
Yumuşak hatları ve bambu kaplaması evin dekoru içinde kaybolmasını sağlasa da, en avantajlı yani teknik bilgi gerektirmeden kolayca kurulup kullanılabilmesi. Peki bu ne diyenleri biraz şaşırtacak tipte bir cihaz, zira kendisi bir IP kamera. 5 MP çözünürlüğü ile 640×480 piksellik kameraları çöpe atmanızı sağlayan kameranın 135 derecelik görüş açısı, sürekli zum ya da kamera kaydırma gibi işlevleri kullanmadan da çalıştırılabilmesine imkan veriyor.
Üstelik iPhone ya da Android 4.4 ve üzeri sistemlerde uygulamasıyla, sadece evdeki Wi-Fi’a bağlı olduğunuzda değil, dışarıdayken de görüntülere erişim sağlıyor. Hareket ve gürültü dedektörü bulunan kamera, son olarak, iPhone üzerinden anons hizmeti de veriyor, yani siz konuşun, evdeki(ler) dinlesin.
Cosa Akıllı Kombi Kiti
Kombiye bağlanarak uzaktan yönetim sağlayan Cosa, yüzde 30’a kadar düşük doğalgaz faturası getirebilmeyi hedefliyor. Aç/kapa kontrollü oda termostat girişi olan tüm kombilerle uyumlu olması son derece güzel. Web sitesinden kombinizin uyumlu olup olmadığını görebilmeniz de iyi düşünülmüş, ayrıca burada aşağı yukarı ne kadar tasarruf edeceğiniz de hesaplanabiliyor.
Cihazı kombiye azamî 30 cm uzaklığa takmak, daha sonra oturma odası ya da başka bir odaya istasyonu kurmak yeterli. Bundan sonra akıllı telefon uygulamasıyla kombinizi uzaktan yönetebilir, içerisindeki hazır modlarla ya da haftalık planlamayla da uğraşmadan çalıştırabilirsiniz.
Elgato Eve Door & Window
Evinize akıl katmak için yapabileceğiniz en basit şeylerden birisi bu cihaz, çok basit bir iş görüyor: İki adet cihazın birbirlerine belli bir mesafeden yakın olup olmadıklarını anlamak. Bunlardan biri kapı ya da pencereye, diğeri de açıldığında temasın kesileceği sabit noktaya takılıyor. Daha sonra Elgato Eve uygulamasıyla algılayıcının bağlandığı kapı ya da pencerenin durumunu görmek mümkün.
iPhone kullananlar için Siri ve Watch uyumlu olan uygulama, önce telefon kilidini, sonra uygulamayı açma zahmetinden de kurtarıyor. Bluetooth Low Energy teknolojisi ile düşük pil tüketen cihaz, üç ay kadar kesintisiz çalıştırılabiliyor.
Smarter Coffee Machine
Öncelikle iyi bir kahve makinesi olan bu cihaz, çekirdekleri en üst kısımda tutuyor ve contalı bölme sayesinde aromanın kaçmasını engelliyor. Yıkanabilen filtresine yandaki bir düğme dokunuşuyla erişilen Smarter, istenen miktara göre gerekli çekirdeği öğüterek kahvenizi hazırlıyor. Bunu öndeki panelden yapabileceğinzi gibi, iPhone’unuzdan da yapmak mümkün.
Önceki geceden çekirdekleri ekleyip, filtreyi temizleyip, su eklemiş olmanız gerekiyor ve uzaktan su düzeyi de kontrol edilebiliyor. Böylece sabaha kahvenizi yataktan çıkmadan hazırlayabilir, hatta evde yokken misafirinize bir kahve ikram edebilirsiniz. Belirli bir saate kurmak ya da coğrafi konum ayarıyla kapıdan girer girmez çalışmasını sağlamak da mümkün.
Philips Hue Go
Bu çok renkli LED lamba, dahilî, şarj edilebilir pilin kullanarak yaklaşık üç saat çalıştırılıyor ve telefon uygulamasıyla da renk ve parlaklığı kontrol edilebiliyor. Philips Hue lambalarıyla aynı sisteme bağlanabiliyor ve Hue için hazır tarifler bunun için de geçerli. Ne var ki, Go, tamamen Hue’dan bağımsız çalışabiliyor.
Hazır reçeteleriyle aydınlatma yapabileceği gibi, Philips’in ekranın arkasından bulunduğu duvarı sahnenin renklerine göre anında aydınlatarak keyifli bir seyir sağlayan Ambilight teknolojisini de destekliyor. Yani tüm odayı, bu akıllı televizyonla eşleşebilen teknolojiyle paralel renkte aydınlatabilmek mümkün.
Belkin WEMO Switch
Akıllı ev cihazlarına bakıldığında, akıllı prizlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bunların iyi örneklerinden birisi olan Belkin’in bu biraz iri cihazını prize takın ve daha sonra onun üzerinden kontrol etmek istediğiniz ne varsa, bağlayın. Duvardaki prizin bağlantısını hep açık tutun ve daha sonra Android ya da iPhone uygulamasını kullanarak ya da üzerindeki ufak düğmeye basarak, bağlı cihazların elektriğini kesmek mümkün hâle geliyor.
Günün belli saatlerinde açılıp kapanmasını sağlayabileceğiniz gibi, güneş doğarken ya da batarken çalışmasını, son olarak da odada WEMO’nun görebileceği bir hareket olduğunda çalışmasını sağlamanız da mümkün. Daha kapsamlı programlama ise IFTTT gibi bir site üzerinden yapılarak, farklı senaryolar oluşturulabiliyor.