PNG görüntü dosyası, görüntüleri kayıpsız sıkıştırarak kaydeden bir dosya saklama şeklidir. Portable Network Graphics kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmasıdır. Türkçeye Taşınabilir Ağ Grafiği olarak çevrilir. Bu formatta kayıt edilen görüntüler hem gerçek renklerinde hem de saydamlık oluşacak biçimde kayıt olur. Bu format hiçbir şekilde hareketli resimleri desteklemez.
PNG Görüntü Dosyası Ne İşe Yarar?
PNG formatı görseli sıkıştırırken görseldeki hiçbir alan kaybolmaz. Bunun sonucunda oldukça yüksek kalitedeki görselleri bu formatta saklamak mümkündür. Ancak tek dezavantajı kayıpsız sıkıştırdığı için dosya boyutu JPG formatında oluşturulmuş dosya boyutundan çok daha büyüktür. PNG formatı, görsellerde arka planı şeffaf yapar. JPG formatında PNG formatına özgü bu özellik yoktur.
Öne Çıkan Teknik Özellikleri
8 bit ve 24 bit renk desteği de olan PNG formatı kenarı keskin olan, içinde metin olan ve vektörel görseller için çok başarılıdır. PNG formatındaki görseller küçültülse bile görüntü kalitesi düşmez. Web sitelerinde pek kullanılan bir format değildir. Çünkü dosya boyutları JPG ile karşılaştırıldığında 3-5 kat daha büyüktür.
Neden PNG Formatı?
1- Kullandığınız görselleri gerçek renkleriyle kayıt eder.
2- Vektörel görsellerde en uygun ve kaliteli sonucu veren formattır.
3- Kayıt edilen dosya formatında saydamlığı istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Ayrıca saydam görsel üretmek için uygundur.
4- Kontrast değerini ayarlamak kontrolünüzdedir.
Görseli Nasıl PNG Formatına Nasıl Dönüştürürüm?
Yapmanız gereken çok basit. PNG formatına çevirmek istediğiniz görseli PNG formatını destekleyen Microsoft Paint, Photoshop, Paint Shop Pro veya benzeri bir programla açın. Sonuç olarak farklı Kaydet bölümüne gelerek kaydetme formatını PNG olarak belirlemeniz yeterlidir.
Destek Verenler Kim?
PNG, 1.0 sürümüyle ilk olarak 1 Temmuz 1996’da yayımlandı ve ufak değişikliklerle bir standart olduktan sonra 1999’da telif ücretlerinden muaf LZW lisansının kaldırmasıyla birlikte çok daha fazla kullanılan bir format oldu Uzun yıllardır Adobe Photoshop, Apple iPhoto, Macromedia Fireworks, Microsoft Paint ve benzer programlar PNG formatına destek oluyor.