Günümüz oyun konsolları sektöründe lider konumda olan PlayStation, artık dünya popülasyonunun büyük bir kısmının evinde bulunuyor ve milyonlarca kullanıcı tarafından her gün, belki de milyarlarca saat oyuna sahne oluyor. Haftalık ve aylık indirimler, PlayStation Plus, sosyal medya paylaşımları ve daha birçok çevrimiçi içeriğe yer veren PlayStation Network, aslında bir PlayStation kullanıcısının ihtiyacı olan yegane şeylerin başında geliyor.
Eski zamanları ele alırsak, hatta özellikle PlayStation 1 veya 2 zamanlarına gidersek internet bağlantısının oyun oynamak açısından çok da önemli olmadığını söyleyebiliriz. Bazı istisnai oyunlar dışında internet bağlantısına pek gerek yoktu. Zaten dünya genelinde de internetin günümüzdeki kadar yer edindiğini söyleyemeyiz. Çevrimiçi oyun sayısı azdı ve sosyal medya denen şey neredeyse yoktu.
Ancak günümüzde işler biraz daha değişti elbette. Artık internet hayatımızın her anında ve bulunduğumuz her yerde kullandığımız, neredeyse hayati bir olgu haline geldi. Hal böyle olunca oyun sistemleri de internetten büyük oranda yararlanmaya başladı. Aslen PlayStation 3 zamanında şekillenmeye başlayan PlayStation Network de çevrimiçi bağlantı desteğini kullanan sistemlerden birisi. Bu sistem sayesinde başka oyuncularla tanışıyor, onların oyunlarına bağlanıyor, turnuvalara katılıyor, sohbet ediyoruz. Yani kısacası, oturma odamızdaki koltuktan dünyanın öbür ucundan oyuncuların bile bulunduğu eşsiz bir topluluğa bağlanıyoruz.
PlayStation Network, PlayStation 4’ün ve PlayStation 4 Pro’nun çıkışından sonra aldığı güncellemeler sayesinde birkaç kademe birden yükseklere çıktı. Artık sosyal medya ile çok daha iç içe olan sistem oyuncuların her anı rahatlıkla arkadaşları ile sosyal medya üzerinden paylaşabilmesi için sistemi iyileştirdi ve daha kolay kullanım sağladı. Sesli ve yazılı sohbet de aynı şekilde daha kolay ve stabil hale geldi.
PlayStation Network’ün bir de market tarafına bakmak gerekiyor. Kullanıcılara dijital oyunlar için yansıttığı indirimler bir yana, PlayStation Plus adlı sistemi ile de öne çıkmayı başarıyor. Genellikle oyuncuların para vererek almak istemeyeceği, çoğunluğu bağımsız olan oyunları her ay verilen sabit bir ücret karşılığı oyuncuların hesabına ekleyen PlayStation Plus, bu sayede her ay hiç beklemediğimiz oyunları oynayıp hiç beklemediğimiz tecrübeleri yaşamamızı sağlıyor. Günümüz oyuncuları arasında pek beğenilmese de bu sistem aslında bir hayli yararlı. Sonuçta AAA, yani profesyonel yapımcılardan çıkan bir yapımı oyuncu illa ki en kısa sürede alıp oynayacak ve bitirmek isteyecektir. Bundan bir-iki sene sonra çok önceden bitirdiği bir oyun ile karşılaşan oyuncu belki de sistem ona AAA bir oyun verdiği için parasını iyi harcadığını düşünecektir. Ancak bir-iki saat sonra aslında oynadığı bu oyunun pek de farklı bir deneyim yaşatmadığını anlayacak ve çabucak sıkılacaktır. PlayStation Plus’ın oyunculara sunduğu farklı bağımsız yapımlar sayesinde bu açık da ortadan kalkmış oluyor. Belki de asla almayacağınız, denemeyeceğiniz bir oyunu Plus ile alıp deneyip çok sevebilirsiniz.
Milyonlarca oyuncunun oluşturduğu PlayStation Network, bu saydığımız özelliklerin dışında çok çeşitli ve yararlı başka özelliklere de sahip elbette. Örneğin, bir PlayStation Plus üyeliğiniz varsa PlayStation Network sayesinde kayıtlı oyununuzu PlayStation Plus’ın bulut-kayıt sistemine yükleyebiliyor ve oyunu başka bir makineden açtığınızda bile hesabınızla giriş yapıp kayıtlı oyununuzu o makineye indirebiliyorsunuz. Bu özelliğin ne zaman nerede lazım olacağını tahmin bile edemezsiniz.
Sonuç olarak, PlayStation Network’ün birçok açıdan yararlı bir sistem olduğunu söylüyor ve PlayStation kullanıcılarının da bu sistemi efektif bir şekilde kullanmasını tavsiye ediyoruz. PlayStation Plus oyunlarına da önyargı yapmadan, radikal bir şekilde yaklaştığınız takdirde PSN’in aslında ne kadar sağlam bir sistem üzerine kurulu olduğunu anlayabiliyorsunuz.