Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürParola Yönetim Uygulamaları

    Parola Yönetim Uygulamaları

          İnternette kullanılan servisler için parola ile işlem yaparken her site için aynı parolayı kullanmak oldukça tehlikeli. Parola ile giriş yapılan her site için de farklı şifre kullanmanın zorlukları olduğunu da söylemek yanlış olmaz. İnternetteki her servis için farklı parola kullanmak, servisler arasında güvenliğinizi sağlamak açısından büyük avantaj sağlasa da,  şifrelerin akılda tutulması kolay değildir. Bu haftaki ” Parola Yönetim Uygulamaları ” konulu yazımda; internetteki farklı servisler için kullanılabilecek farklı parolaların nasıl güvenli bir ortamda saklanabileceği ve ihtiyaç olduğunda çevirimiçi nasıl kullanılabileceğinden bahsedeceğim.

          İnternet ortamında parola yönetimi için kullanılabilecek uygulamaları sıralayarak devam edelim.

          Windows ve Apple MacOs işletim sistemindeki neredeyse bütün tarayıcıları destekleyen Roboform, daha önce parola kaydı yapılan sitelere tek tıklama ile giriş yapılmasını sağlıyor. Uygulama bilgisayarınızı ile uyumlu çalışarak neredeyse sisteminizin doğal bir bileşeni gibi çalışıyor. Bireysel kullanım için yıllık kullanım ücreti yüksek olmamakla birlikte aynı zamanda iş ve aile için de abonelik paketleri sunuyor. AES256 bit şifreleme ile parolalarınızı koruyan Roboform, internet bağlantısı olmasa bile masaüstü ve mobil cihazlardan verilere tam erişim sağlıyor. Bu servis rutin olarak giriş yapılan sitelerin parolalarını korumakla birlikte, aynı zamanda bankacılık işlemleri için kullanılan parolaların bile güvenle kullanılmasını sağlıyor.

          LassPass, parola yönetim uygulamaları arasında oldukça önemli bir yere sahip. Parola yönetimi konusunda ihtiyaç olan her özelliği sunan servisin kullanım ücreti de oldukça düşük. AES256bit şifrelemesi ile şifrelenen LastPass,uygulamasına erişim için yetkilendirmeden önce ek bir oturum açma adımı gerektiren iki faktörlü kimlik doğrulama servisi kullanılıyor. LastPass, başta Wi-Fi şifreleri olmak üzere, online işlem yapılan bütün servislerde kullanılan parolaların yönetimini sağlıyor. Uygulama, giriş yapılan sitede güvenlik ihlali durumunda giriş bilgilerinin otomatik olarak değiştirilmesini sağlıyor.

          Biyometrik parola koruma konusunda oldukça popüler olan TrueKey, yüz taraması yaparak bir siteye giriş yapmak başta olmak üzere çok faktörlü tüm kimlik doğrulama servislerinin kullanılmasına izin veriyor. Bu servis tüm büyük platformlarla ( Android, iOS, Mac ve Windows) uyumlu çalışıyor. Diğer taraftan, sadece Chrome, Firefox ve Microsoft Edge tarayıcılarını destekliyor olması da eleştiriliyor. TrueKey servisi, göz taramasından tutun da parmak izi okumaya kadar, internet ortamındaki neredeyse bütün biyometrik koruma servisleri ile birlikte çalışabiliyor.

          Gerek MAC ve gerekse de Windows platformlar için indirilebilir bir uygulaması bulunan Keeper, parola saklama ve yönetimi için gerekli bütün özellikleri bünyesinde barındırıyor. Uygulamanın mobil ortamlarda kullanılmak üzere Android ve iOS tarayıcıları için de versiyonları bulunuyor. Oldukça kullanışlı bir arayüz sunan Keeper, bankacılık, eğlence, iş vb. servislerin parolalarını düzenleyip saklayabileceğiniz bir navigasyon araç çubuğu barındırıyor.

          Keeper uygulamasında parolaların korunması; parmak izi tarayıcıları, Apple Watch veya ekstra şifre koruması için USB sürücüsüne kopyalanan güvenlik anahtarları kullanılarak gerçekleştiriliyor.

          iPhone’dan Android’e Wi-Fi parolasının nasıl paylaşılabileceği konusundaki yazımı okumak için bu link kullanabilirsiniz.

          Twitter takio için @salihertugrul   Instagram takip için Teknokafe

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN