Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürÖzgün Bir Blog Yazısı Nasıl Yazılır?

    Özgün Bir Blog Yazısı Nasıl Yazılır?

    Bu yazımızda özgün bir blog oluşturmak için hangi ayrıntılara dikkat etmemiz gerektiğini ve neler yapmamız gerektiği hakkında bilgi vereceğim. İlk olarak blog yazısının ne olduğunu açıklayalım. Blog yazısı, genel olarak en güncel olan yazıdan daha eskiye doğru yazılan yazılardan ve bu yazılara yapılan yorumlardan oluşan yazılardır. Bu yazıların en büyük özelliği web tabanlı olmasıdır ve yazar, yayın tarihini ve ismini genellikle yazılarda belirtir. Genellikle de bloglar okuyucu yorumlarına açık platformlardır.

    İnternette çok farklı konularda on binlerce blog bulunur, Siz de bir blog projesini hemen başlatabilirsiniz. Fakat buradaki amaç diğerlerinden farklılaşmaktır. Eğer farklılaşırsanız ve özgün bir blog oluşturursanız işte o zaman daha fazla kişinin ilgisini çeker ve belirgin bir okuyucu kitlesine sahip olursunuz.
    Aşağıda özgün bir blog yazısı yazabileniz için bazı başlıklara dikkat çekmek istiyorum.

    Özgün Olmak 

    Blog yazınız okuyucunun merakını gidermeli ve ilgisini çekmelidir. Başka bir yazıdan kesinlikle kes-yapıştır yapılmamalıdır. Çünkü kopya bir bir yazı asla özgün olamaz. Yazı yazılacak konuda ön araştırma yapmalı ve o konuda merak edilen sorulara cevap olacak içerik yazıda yer bulmalıdır. Elbette ilgi çeken konu bulmak ve bunu kendi cümleleriniz ile harmanlamak kolay değildir. Özgün blog yazıları üretilmek emek ister, zaman ister ve bilgi ister.

    Yazınızı SEO Kurallarına Uygun Olarak Hazırlayın

    SEO, arama motorlarının yazdığınız yazıyı rahat bir biçimde tarayabilmesi için arama motorlarının kendi kurallarına uygun hale getirilmesi için yazının anahtar kelimeler içerek şekilde uygun halde yazılmasıdır. Blog yazınız mümkünse en az 300 kelimeden oluşmalıdır. Ayrıca 500 kelimeden uzun olmamasını da gayret edin.

    Bilgilerin Doğruluk Kontrolünü Yapın

    Blog yazınızda anlatılanların ve verilen bilgilerin kontrolünü yayına vermeden önce farklı kaynaklardan yapın. Okuyucuya yanlış bilgi vermek bir daha blog yazılarınıza güvenmemeyi sağlar. Yazınızın güzel yazılmış olmasından ziyade doğru bilgiler içermesi önemlidir. Yazılarınızı aceleye getirmeden araştırma yapmak için kendinize süre tanıyın.

    Yazının Başlığı Çok Önemli

    Başlık seçimi yazınızın en önenml detayıdır. Az ve çok okunmasını sağlayacak öğelerden biridir. Okuyucuda merak duygusunu uyandırmaya çalışan bir başlık her zaman etkilidir. Yazının başlığına hemen karar vermeyin. Bulduğunuz 2-3 alternatif arasından eleme yaparak belirleyin. Başlık ne kadar ilginçse o kadar çok kişinin dikkatini çeker.

    Dikkat Çeken Kaliteli Bir Görsel Kullanın

    Blog yazınızın ilk bakıştı dikkat çekmesi ancak çok çarpıcı ve kaliteli bir görsel kullanarak olur. Mümkünse kndi görsellerinizi çekebileceğiniz bir fotoğraf makinesi kullanın. Başkalarının fotoğraflarını ve klasik jenerik görselleri pek kullanmazsanız kendi çektiğiniz fotoğraflarla daha özgün sonuçlar alabilirsiniz.

    Uzun Paragraflardan Kaçının

    Uzunluğu 20 kelimeyi geçmeyecek kısa cümleler SEO uygunluğu arttıracaktır. Cümleler arasında geçiş kelimeleri (Bu nedenle, diğer bir deyişle, ancak, örneğin, her şeyden önce, ek olarak, daha sonra, benzer şekilde, sonuç olarak vb.) kullanın.

    Kaynağınızı Belirtin

    Okuyucularınızın alıntı yaptığınız kaynağı bilmeleri size güven kazandırır. Blog’a güven duyulmasını ve bunun sonucunda da sürekli takip edilmenizi sağlar.

    Yazınızda Mutlaka Ara Başlıklar Olmalı

    Yazınızın çok daha okunaklı ve anlaşılır olması için paragraf aralarında ara başlıklar kullanılır.

    Gündemde Olan Konularda Yazı Hazırlayın

    Eğer hazırlayacağınız yazılar gündemde olan konularla yakından ilgili olursa blog’a olan ilgi artar. Bu konuda Google Trends ve sosyal medyadan destek alabilirsiniz.

    Benzer Blogları Takip Edin

    Beğendiğiniz kişilerin yazılarından oluşan blogları düzenli takip etmenizi öneririm. Her okuduğunuz yazı ve takip ettiğiniz blog fikir dağarcığınızı genişletir ve yeni yazı fikirlerinizi oluşturur.

    Özetle

    Yukarıda belirtilen maddeleri blog yazısı yazarken size destek olmak amacıyla belirttim. Eğer bir blog açma fikriniz varsa hemen bir blog teması seçerek ilk yazınızı yazmanızı öneririm. Her şey ilk adımla başlar.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN