Önceki yazılarımda oyun klavyelerinin ne kadar önemli olduğu anlatmıştım. Ancak başarı için tek etken bu değil. Klavye ile birlikte kullandığınız tetik de çok önemli. Farenizi seçerken de türünüze göre mutlaka doğru seçim yapmalısınız. Eski toplu fareler bizleri uzun yıllar idare etmişti. Ancak gelişen oyunculuk ile birlikte fareler de evrim geçirdi. Eskiden 2 tuşla hakim olduğumuz fareler artık kimilerinin üzerlerinde 10 adete kadar tuş takımı sunuyor. Yeni nesil oyuncu fareleri vaz geçilmez silahlarımız arasında. Bunun sonucu olarak da birçok turnuva oyuncusu, katıldığı etkiniliğe kendi ürününü alarak gidiyor.
Ülkemizde fare gamında ürünü olan birçok firma var. Ürünlerini de birçok oyuncu tercih ediyor. Ancak ürünü satın alırken dikkat edilmesi gereken öncelikli husus, oyun türünüz. Hatta Counter Strike’da olduğu gibi farklı görevler üstleneceğiniz bir oyunsa, tercih ettiğiniz role bağlı olarak bile farklılıklar gösterebiliyor bu ürünler. Bu sebeple doğru fare seçimi oldukça önemli. Ele oturabilmesi, tuşların hassasiyeti, hatta programlanabilir olması dikkat edilmesi gereken özellikler arasında.
Bir fare alırken öncelikli dikkat etmeniz gereken konuların başında hassasiyet seviyesi geliyor. Bunu DPI ile ölçüyoruz. Alacağınız ürünün kutusunda değeri mutlaka vardır. DPI ne kadar yüksekse o kadar iyi sonuç alırsınız. Bu imleci daha az hareket ettirmenize, daha hızlı hedefinize ulaşmanızı kolaylaştırır. Ayrıca harcayacağınız eforu da düşürür. Hatta bazı ürünlerde bu hassasiyet seviyesi ayarlanabilir düzeydedir. Oyununuzun karakterine bağlı olarak düşürüp artırabiliyorsunuz.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise ergonomisi. Bunun için iki önemli nokta var. İlki ağırlığı. Bu yine oyununuzla doğrudan alakalıdır. Kimi oyunlar hafif fare gerektirirken kimileri ise daha ağır olmasını gerektiriyor. Ergonomide dikkat edilmesi gereken ikinci husus ise ürününüzün avuç içinize iyi oturması gerekliliği. Oynarken elinden kaçan ya da tuşlara ulaşmanızın kolay olmadığı bir ürünü tercih etmeyi kimse istemez. Ayrıca elinizin terlememesi için farklı dokular ya da tasarımlar kullanan üreticiler de mevcut.
Saydıklarım bir fare alırken dikkat edilmesi gereken önemli bileşenler arasında. Ancak bir de ek değerler katan özellikleri de bulunuyor. Mesela farenizin led ışıklı ya da özzel tasarımlı olması gibi. Piyasada Tranformers lisanslı olan ürünler var. Güzel tasarımlı bir ürün, oyunda sizi de gaza getirebiliyor çok zaman. Ayrıca bazı oyunların kendine has fareleri de bulunuyor. Bunların bir kısmı oyunun yapımcısı ya da anlaştığı bir donanım üreticisi tarafından satışa sunuluyor. Mesela WOW için SteelSeries tarafından üretilmiş fare, kesinlikle görülmeye değer.
Fareler hakkında bu kadar detay verdikten sonra, cihazınızı en performanlı şekilde kullanmanız için gereken fare minderi (mouse pad) unutmamak lazım. Onlar da kendi içlerinde oldukça çeşitleniyorlar. Desteklediği hassasiyet seviyesinden tutun da oyun türüne kadar farklı modelleri bulunuyor. Burada öncelikli tercihiniz üzerindeki görsel olması uygun olacaktır. Zira belli bir oyunculuk seviyesinden sonra minderin etkisi artıyor.
Ben, son günlerde, hem sağ hem sol eli desteklediği için Razer Taipan kullanıyorum. DPI değeri 8200 olduğu için, benim oynadığım tarz oyunlarda iyi sonuç veriyor. Tabi tercih etmemin bir diğer sebebi de Razer’ın geliştirdiği Synapse 2.0 yazılımı. Bu sayede, kendi sunucusuna otomatik olarak bağlanıp, yeni yazılım varsa beni hiç uyarmadan güncelleyebiliyor. Tabi üretici firma “Madem internete bağlanan bir ürün yaptık, bunu sadece güncellemek için kullanmayalım” demiş ve aynı zamanda tüm ayarlarınızı da buluta aktararak, farenizi istediğiniz her yerde aynı özellikler ile kullanmannıza olanak tanımış.
Yeni bir fare alacağınız zaman seçici olmanız sizin faydanıza. Oyunlardaki başarınızı tamamen etkileyecek bu ürünleri belirlerken mutlaka iyi araştırmalı ve doğru karar vermelisiniz. Tabi bunun yanında fare eldiveni, minder ya da el kurutucu fan gibi yan ürünleri de düşünebilirsiniz.