İyi bir fare her zaman en havalı görünüme sahip olmayabilir ama ihtiyaç olduğunda hep yanınızdadır. Kolay kullanılabilen, ergonomik ve yetenekli modelleri bir araya getirdim.
Bundan beş yıl önceye göre bilgisayarlar çok daha performanslı. Ekran kartı, işlemci gibi bileşenlerin güçlenmesinin yanı sıra, mobil cihazların hayatımızda kapladığı yer oyunların da şekillenmesinde etkili oldu.
Bir yandan daha gerçekçi ve detaylı oyunların başında vakit geçirirken, diğer yandan devasa haritalarda internet üzerinden birbirimizle sohbet ederek ve eskiye göre çok daha ciddi bir rekabet içerisinde oyun oynuoruz. Bir diğer yanda da bit pazarına nur yağdı dercesine, retro oyunların ardı arkası kesilmiyor.
Oyunlar fareleri de şekillendirdi
Bir ‘gaming mouse’ yazısında bunların ne işi var diyor olabilirsiniz ama her oyun için ihtiyaçlar değişiyor. Bu yüzden farenin özelliklerinin de buna göre şekillendirilmesi gerekiyor.
Eskiden üç tuşlu oyun fareleri görmek mümkünken, artık standart tuş sayısı beşe yükseldi. Bazı modellerde ondan fazla tuş bulabilirsiniz, ancak bu sayının çokluğu tek başına bir şey ifade etmiyor.
Oynadığınız oyunun türüne göre cihazın bilgisayarla iletişim şekli önem taşıyor. Birinci şahıs nişancı (FPS) gibi oyunlar için kablolu fare kullanmak hâlâ çok şey değiştiriyor. Ancak başka oyun türlerinde bu önemini yitirebiliyor.
Algılayıcı kalitesi önemini koruyor. İnç başına düşen nokta (DPI), fareyi masada oynattığınız inçe karşılık ekranda fare simgesinin kaç piksel ilerlediğini olduğunu gösteriyor. Burada farenin çözünürlüğünün yüksek olması bir avantaj, zira dilerseniz bu ayarı yazılımdan, bazen de farenin üzerinden kısmak mümkün oluyor.
Sol ya da sağ elle kullanıyor olmanız da fare seçiminde önem taşıyor. Bazı modeller her ne kadar çift el kullanımı için uygun olduklarını iddia etseler de, ele pek iyi oturmayabiliyor ya da kullananı rahat ettirmeyebiliyorlar. Bu yüzden satın almadan önce bir denemekte fayda var.
Ekonomik bir seçenek
Redragon M601 Centrophorus
Yumuşak teflon alt kısmı ile rahatça kayan, sekiz parçalı set ile ağırlığı ayarlanabilen, 2000 DPI ile FPS’lerde sizi üzmeyecek bir çözünürlük sunuyor. Altı düğmeli M601, uygun fiyatıyla da oyun seven ama profesyonel bir oyuncu olmayanlara hitap ediyor.
Amansız FPS’ciler için
Razer DeathAdder Chroma
Görüntüsünden beklenmeyen bir çevikliğe sahip olan DeathAdder Chroma, sadece beş tuş ile aslında her tür oyunda kullanılabilecek bir canavara dönüşüyor. 10.000 DPI algılayıcısı kadar, standart bir fareyi andıran yapısına karşın hafif oluşu da uzun kullanımda bile sizi yormuyor. Diğer yandan, aslında tüm bileşenleri normalden büyük. Özellikle kaydırma tekerini ıskalamak zor.
MMORPG sevenler için ‘bol tuşlu’
Logitech G600
Programlanabilir tuşlar ve işlevler konusunda takıntılıysanız ya da en azından çok yönlü bir yönetim aracı arıyorsanız, G600 tam size göre. Toplam 20 adet programlanabilen tuşu olan fare, sol iç kısımda klavyedekine benzer bir şekilde 12 tuş barındırıyor. Bu tuşların yazılım ile farklı renklerde aydınlatılabilmesi de havalı. 8.200 DPI çözünürlüğe sahip fare, standart farelere kıyasla biraz daha büyük boyutlarda.
Fare büyük olmasın diyenlere…
Logitech G303
Keskin ve havalı duruşuyla dikkat çeken Logitech G303, 12.000 DPI çözünürlük ve altı adet tuşuyla oyun severlerin hizmetinde. Kişiselleştirilebilirlikten ziyade basitliği ve kullanışlılığı ön planda tutan Logitech, neredeyse simetrik tasarıma sahip bu fareye son derece rahat bir kaydırma tekeri eklemiş. Yazılımı ile üzerindeki G simgesi aydınlatılabilen G303, her oyuna farklı profil oluştururken, rengini de farklı yapabilmeyi mümkün hâle getiriyor. Alt kısmının yapısı da kolayca kaydırılabilmesini ve her yüzeyde rahat kullanılmasını sağlıyor.