Oyuncu figürleri, oyuncuların kendilerini bulundukları ortamlarda ifade etmeleri için aldıkları ve genelde oyunlardaki kahramanlardan oluşan küçük maketlerdir. Yüzlerce farklı oyundan, yüzlerce farklı modelin bulunduğu bu figürler, sahip oldukları kaliteye göre değişik fiyatlandırmalara sahiptir. 50 liradan 1000’lerce liraya kadar çıkabilen bu figürlerin kaliteleri de ve boyutlarıda fiyatlandırma ile paralel şekilde gelişir.
Genelde oyuncuların kendilerini ve sevdikleri oyun kahramanlarını belirtmek için kullandıkları bu figürler, bazı oyunların koleksiyon sürümlerinde hediye olarak verilmektedir. Özellikle süper kahramanların figürleri oyuncular tarafından ciddi anlamda rağbet görmektedir. Batman, Superman, Spider-Man gibi süper kahramanlar, oyuncuların köşe başını süsler ve evlerine gelen misafirlere hoşlandığı kahramanları gösterme fırsatı verir.
Oyuncu figürleri her ne kadar ülkemizde yeteri kadar ilgi görmese de, internetin yaygınlaşması bu kültürün ülkemize ulaşmasında büyük fayda sağlamakta. İnsanımıza göre hala bir takım oyuncak gibi gözüken figürlerin, hayranları için anlamları çok daha büyük oluyor. Özellikle bu işin koleksiyonunu yapanlar, figürlerin yaygınlaşması ve hak ettiği değeri görmesi için internet üzerinden koleksiyonlarını paylaşıyor.
Oyun ve aksiyon figürlerinin ortaya çıkışına gelecek olursak, herşey günümüzde de popülerliğini koruyan Barbie bebeklere kadar uzanıyor. 1959 yılında Mattel firması tarafından piyasaya sürülen sarışın bebek, kız çocukları arasında fenomen haline gelince, Hasbro’nun kreatif direktörü Dan Levine, ve oyuncak tasarımcısı Stan Weston, erkekler arasında da tutulacak bir oyuncak yaratmanın peşine düşüyorlar.
Geçmişte var olan yeşil askerlerin yerine, kolu bacağı, kafası hareket eden, poz verdirilebilen, farklı aksesuarlar taşıyabilen ilk figür, filminden de hatırlayacağım “G.I. Joe” oluyor. İlk defa 1964 yılında piyasaya çıkan G.I. Joe, erkekler için figür dönemini başlatıyor ve böylelikle aksiyon ve oyuncu figürü kültürü ortaya çıkmış oluyor.
Yıl 1970’lere geldiğinde ise Planet of Apes, Star Wars gibi dönemin kült filmleri, DC ve Marvel karakterlerinin birer birer kendi figürlerine sahip olduğunu görmeye başlıyoruz. Mego tarafından üretilen ve G.I. Joe’dan çok daha küçük boyutlara sahip olan ve ilk günki temizliğini koruyan figürler, şuan piyasada binlerce dolara satılıyor. İşi koleksiyon olarak görenler ise binlerce doları tek bir figür için rahatlıkla harcıyabiliyor.
1980’lerde ise figür kültürü He-Man ile şaha kalkıyor ve Amerika’da başlayan figür çılgınlığı yavaş yavaş Avrupa’ya uzanıyor. Özellikle He-Man ilk satışa çıktığında çocuklar ve gençler figürleri satın almak için saatlerce kuyrukta bekliyor. Anlayacağınız şimdinin iPhone kuyrukları, o zamanlar figür kuyrukları olarak karşımıza çıkıyordu.
1990’larda ise figürler altın çağına giriş yapıyor. Batman The Animated ile başlayan figür fırtınası, Jurassic Park, Spider-Man, Power Ranger, X-men gibi seriler ile katlanarak büyüyor. Çılgınlık öylesine artıyor ki, Hollywood’un ünlü yapımcıları sadece aksiyon figür satabilmek için süper-kahraman filmleri çekmeye başlıyor. Bunun ilk örneği ise 1997’de vizyona giren Batman & Robin olarak karşımıza çıkıyor.
90’ların ikinci yarısına geldiğimizde ise, aksiyon ve oyuncu figürleri oyuncak olmaktan kurtulup, koleksiyon ürünleri olarak ciddiye alınmaya başlanıyor. Mcfarlane Toys’un başlattığı yüksek kaliteli ve inanılmaz detaylı Spawn, Movie Maniacs ve korku figürleri, 2000’li yıllarda devasa bir pazara dönüşen, Sideshow, Bowen, Diamond Select Toys, Hot Toys gibi firmalar inanılmaz kalitedeki ürünlere gücü yetmeyenler için birer kurtarıcı görevi görüyor.
Günümüzde ise yazının başında da belirtmiş olduğumuz gibi aksiyon figürleri yerini tamamen oyuncu figürlerine bırakmaya başlıyor. Bunun en büyük nedeni, gençlerin sinemadan daha çok video oyunlarına yönelmesi, bunu ciddiye alması, ve yaşadığı ortamda da bunu değer verdikleri insanlara hissetirme isteği olarak önümüze çıkıyor.