Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiOturma odanızı ofise dönüştürecek teknolojiler

    Oturma odanızı ofise dönüştürecek teknolojiler

    Evden çalışmak yeni bir trend değil, yıllardır üzerine konuşulan, kafa yorulan bir mesele. Ancak 2020 yılında hayatımıza giren Covid-19 ile birlikte evden çalışmak birçok iş kolu için gereksinim hatta vakaların arttığı dönemlerde zorunluluk haline geldi. Malum Covid-19 ile dijitalleşme konusunda tüm dünyada hemen hemen tüm sektörler için gaza basılması bu dönemin en önemli kazanımı oldu. Koca koca ofislerde geçirilen saatlerin, toplantı odalarında harcanan verimsiz mesailerin anlamsızlığı konusunda bariz bir farkındalık kazanıldı.

    Aşı haberlerinin artması ile salgınla mücadelede umutların arttığı ama diğer yandan tüm dünyada kış mevsimi ile birlikte 2. dalganın ayyuka çıktığı şu dönemde iş dünyası yeniden çalışanlarını evlere göndermeye başlamış durumda. Geçtiğimiz kış ve ilk bahar dönemindeki kısıtlamalarda kimi işveren öngörülü davranarak geçici çözümler yerine çalışanlarına evlerine ofise dönüştürme konusunda donanım ve yazılım anlamında destek vermişti. Büyük bir kısmı ise derme çatma geçici çözümlerle sorumluluğu da çalışana yükleyerek bu dönemi bir şekilde harcama yapmadan atlatma yolunu seçti. Ama salgın bitmedi. Tam kapanmalar yeniden yolda. Ama bu döneme hazırlık için hala fırsat var. Mesele sadece çalışanın eksik ekipmanını tamamlamakla bitmiyor. Güvenlikten çalışma alanının ergonomisine evden çalışanları motive tutma adına birçok gereksinim var. Tüm ihtiyaçların da işveren tarafından karşılanması pek mümkün değil. Çalışanın da rahat ve verimli bir çalışma ortamı için evde hem yeni gereçlere hem de yeni bir düzene ihtiyaç olduğunu belirtmek gerek. Olay sadece bir masa ve bir bilgisayarla bitmiyor anlayacağınız. Peki evde hali hazırda kurulu bir çalışma odası olmayanlar için evdeki bir odayı söz gelimi oturma odasını ofise dönüştürmek için temel olarak nelere ihtiyaç var? Bu hafta Mediatrend için yazdım.

    Evde bir odanızı ofise çevirirken çalışma hayatını ev hayatından ayırmanın önemini de göz önünde bulundurmalısınız. Çoğu kişinin evinde ofis için kullanacağı boş bir alanı yoktur. Dolayısıyla evdeki misafir odası ya da oturması odası ofis olarak öncelikle tercih edilen alanlar oluyor. Odayı bulduktan önceliğiniz rahat çalışacağınız bir masa olmalı. Ve tabi rahat bir çalışma sandalyesi. Bu temel mobilyalar dışında bel ve boyun problemleri olanlar için- ki ben olmayanlar da bence kullanmalı- ayarlanabilir bir dizüstü bilgisayar standı ve yine ayak desteği bence sağlığınız için çok önemli. Bu detay gibi görünen ama önemli ekipmanları aradan çıkardıktan sonra gelelim yazının ana konusu teknolojik ekipmanlara.

    Öncelikle bilgisayarda grafik tasarım, çizim vs gibi görsel uğraşlarınız varsa büyük bir monitöre ihtiyacınız olacak. Asus ya da Acer’ın 25 ila 27 inç monitörlerini bu bağlamda önerebilirim. Bu donanım çoğunlukla şirketlerin hallettiği bir ihtiyaç. Peki gelelim çalışanların çoğunlukla kendi imkanları ile sahip oldukları ve evde işlerini kolaylaştıracak donanım önerilerime.

    Bilgisayarınızı değiştirmenin zamanı gelmiş olabilir
    Eski bir bilgisayar veya dizüstü bilgisayarla idare mi ediyorsunuz? Yeni bir bilgisayara geçmek muhtemelen üretkenliğinizi ve çalışma koşullarınızı bu dönemde iyileştirmenin en iyi yolu olacak. Geçtiğimiz yıllarda 13 inçlik diz üstü bilgisayarlar boyut ve performans dengesi açısından en çok tercih edilen cihazlar oldular. Yine ev ortamında 15 inç daha fazla işinize yarayacaktır. Örneğin Dell XPS 15 veya Microsoft Surface Laptop 3 bütün gün bilgisayar karşısında oturuyorsanız bence işinizi görecektir. Bütçeniz daha fazla ise daha iyi performans ve pil ömrü için Apple MacBook Pro ve HP Spectre önereceğim diğer cihazlar olacak. Yine bilgisayarınız ile evde mesai dışında da çok fazla vakit geçiren biriyseniz klavye ve mouse da sizin için önemli olacaktır. Logitech Wireless Combo MK270, iyi bir Mouse ile birlikte sağlam, kullanılabilir bir kablosuz klavye sunuyor. Ergonomik tasarımların hayranıysanız, Microsoft’un Sculpt Ergonomic Desktop klavye ve mouse’u size uygun olabilir. Klavyenizden memnunsanız ancak ergonomik bir mouse istiyorsanız, Logitech’in MX Master 3 iyi bir seçenek olacaktır.

    İyi bir webcam her beyaz yakalının ihtiyacı
    Yaz öncesi döneminde canlı yayınlarla yatıp canlı yayınlarla kalktığımız toplantılarımızdan arkadaş sohbetlerine tüm buluşmalarımızı zoom ya da benzer platformlarda yaptığımız günleri hatırlayın. Bazı arkadaşlarınızın görüntüsü cam gibi iken sizin adeta ütü ile çekilmişçesine kirli bir görüntü ile katıldığınız bu yayınlarda içinizde bir ukde kaldıysa bence önceliğiniz iyi bir webcam olmalı. Logitech C920 bu noktada önerebileceğim bir cihaz. Bu genel olarak satın alabileceğiniz en iyi web kamerası. C920, saniyede 1080p ve 30 kare hızında keskin videolar kaydedebiliyor. Şık siyah tasarımı, ekranlara yerleştirme veya tripodlara takmak için eşit derecede ideal ve eşlik eden yazılımı özelleştirilebilir arka planlar ve avatarlar sunuyor.

    Hangi video konferans uygulamasını kullanırsanız kullanın, başarılı bir toplantı için iyi ses çok önemlidir. Maalesef birçok dizüstü bilgisayarın yerleşik mikrofonu ve hoparlörü işinizi görmüyor. Çok gürültülü olmayan bir eviniz varsa seçeneklerden biri, Jabra Speak 410 gibi bir hoparlör size yetecektir. Sürekli toplantıda olan biri iseniz evde koşturup duran çocuklarınız da varsa Jabra’nın aktif gürültü önleme teknolojisine sahip Evolve 65’i tercih edin derim.

    İnternet bağlantınız zayıfsa diğer teknolojilerin bir önemi kalmıyor
    Evde çalışanların en önemli sorunlarından biri evde aynı anda çalışan eş ya da evin diğer bireylerinin (uzaktan eğitim gören çocuklar vs) gün boyunca bir sebeple internet kullanması. İndirme hızları ve bağlantı kalitesi Türkiye’de hangi şehirde olursanız olun her zaman için sorun. Bunu çözmek istiyorsanız tercih ettiğiniz operatörü ya da internet paketinizi gözden geçirmeniz önemli. Diğer yandan büyük bir eviniz varsa bant genişliği sizin için ayrı bir sorun olabilir. Bu sorunu son wi-fi teknolojisine sahip yeni bir router ile çözebilirsiniz. Bu bağlamda önerim olan ve Router olarak görev yapan Tp-Link Archer C50, 4 tane harici antene sahip. Dual band (2 band) teknolojisine sahip Tp-Link Archer C50 Router, 802.11ac wi-fi 5 standartlarına uygunken, hem 2.4 GHz hem de 5 GHz frekanslarda çalışabiliyor. 2.4 GHz frekansta 300 Mbps hıza sahipken, 5 GHz’de 867 Mbps hızlara erişebilmekte. Yani aslında çift router’ınız olmuş gibi.

    Yazıcı deyip geçmeyin
    Yazıcı her ne kadar üzerine çok kafa yorulmayan ve çok araştırılmadan alınan bir ekipman olsa da bazı durumlarda aslında hala iş hayatında önemli bir yeri olduğunu görebiliyoruz. Bununla birlikte yapılan araştırmalara göre evde çalışanların yüzde 70’i yazıcıda dayanıklılık ve tasarruf arıyor. Bu bağlamda önerim Epson EcoTank L6580. Cihaz 7500 sayfa siyah beyaz 6000 sayfa renkli baskı imkanı sunarak , kullanıcıların yedek mürekkebe ihtiyaç duymadan baskı yapmalarına olanak tanıyan ultra düşük maliyetli bir baskı çözümü sunuyor. Mürekkep tankı sistemi ayrıca kartuş ihtiyacını ve dolayısıyla bunların yönetimini ve atılmasını da ortadan kaldırıyor. Yazıcı, kullanıcıların hemen hemen her yerden yazdırma işlemi yapmalarına olanak tanıyan Wi-Fi bağlantısı, kolay gezinme için 4,3 inç dokunmatik LCD panel, birden çok kağıt tepsisi, dakikada 25 sayfaya kadar baskı hızları ve sadece 5,5 saniyelik ilk sayfa çıkış süresi gibi bir dizi özellikle birlikte geliyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN