Oppo kablosuz kulaklık seçeneklerine son olarak Enco Free 2’yi ekledi. 899 TL’lik fiyat etiketiyle MediaMarkt mağazalarından ve mediamarkt.com.tr’den satın alabileceğiniz bu tam kablosuz kulaklık, fiyatının karşılığını fazlasıyla veren özellikleri ve ses kalitesini müşterilerine sunuyor. Bu Oppo Enco Free 2 inceleme yazısında tam kablosuz kulaklığın öne çıkan detaylarına yakından bakıyoruz.
Oppo Enco Free 2, günümüzde silikon uçlu kulaklıklarda genel olarak karşımıza çıkan bir tasarımla geliyor. Daha önce satışa çıkan üst sınıf Oppo kablosuz kulaklığı Enco X’in tasarımını da andırdığını söyleyebiliriz. Kısa ve açılı gövde kısmı, kulaklığın kulağınıza iyi biçimde oturmasına yardımcı oluyor. Ani hareketlerde bile kulaklıklar pek oynama yapmayacaktır, kulaklarınızdan çıkıp gitmeyecektir. Plastikten yapılmış kulaklıklar ağır değil ve uzun süreli kullanımda da yorgunluk hissi yaratmıyor. Kutudan farklı boylarda yedek silikon uçları çıkıyor. Telefondaki kulaklık ayarlarına girerek, burada bulacağınız Kulaklık Uyum Testini gerçekleştirebilir, buna uygun olarak, gerektiği takdirde kulak uçlarını değiştirebilirsiniz. Kulak uçlarını değiştirmenin de kolay olduğunu belirtelim. Enco Free 2’nin önemli özelliklerinden bir tanesi de IP54 ile belgelenen toz ve sıvı sıçrama korumasına sahip olması. Bu koruma derecesi sayesinde yağmur altındaki egzersizlerde veya yoğun antrenmanlarda kulaklıklarınız olumsuz biçimde etkilenmeyecektir.
Sadece kulaklık tasarımı değil, şarj kutusu tasarımı da Enco X’inkini andırıyor. Parlak plastikle kaplı yüzeyiyle oldukça şık duruyor. Kapak kısmındaki hafif girinti, tek bir parmakla kapağı kaldırmayı kolaylaştırıyor. Kapanırken hızlı ve sağlam biçimde kapandığını belirtelim. Kulaklıkları yuvalarından çıkarmak ve yerine yerleştirmek epey kolay, herhangi bir sıkıntı çekmezsiniz. Kapağın hemen altında yer alan LED lamba, hem kulaklıkların hem de kutunun şarj durumunu gösteriyor. Sağ kenarda eşleştirme düğmesi var. Alt kenarda yer alan USB-C portu ile şarj işlemi gerçekleştiriliyor.
Söz şarjdan açılmışken, buradan devam edelim. Oppo, Enco Free 2’nin şarj kutusuyla birlikte toplamda 30 saate kadar müzik dinleme imkanı sunduğunu belirtiyor. Aktif gürültü engelleme açık durumdayken toplam süre 20 saat olarak veriliyor. Tek bir şarj ile aktif gürültü engelleme kapalı durumdayken 6,5 saat civarında, açık iken ise yaklaşık 4 saatlik müzik dinleme imkanı sunuluyor. Pratikteki izlenimlerimiz de Oppo’nun verdiği değerlerle aynı doğrultuda görünüyor. Şarj kutusu, belirttiğimiz gibi, USB-C portu üzerinden 1,5 saat gibi bir sürede şarj ediliyor.
Her bir kulaklık tekinde 10 milimetrelik sürücüler var. Kulaklıklar yüksek kaliteli ses çıkışı sunan AAC kodlayıcısını da destekliyor. Üstelik Oppo, Danimarkalı ses şirketi Dynaudio ile iş birliği yaparak ses kalitesini yüksek seviyeye çıkarıyor. Ses çıkış şiddeti ortalamanın üstünde, bu açıdan yüksek sesle müzik dinlemeyi sevenlerin hoşuna gidecektir. Baslar çok yüksek seviyeye çıkmasa da hissedilir durumda. Orta ve yüksek frekanslar biraz daha kuvvetli, ancak yüksek ses seviyesinde patlama veya parazit durumu söz konusu değil. Farklı türdeki müziklerde veya podcast gibi içeriklerde de doyurucu bir ses deneyimi sunuyor. Ses kalitesi açısından fiyat segmentinde öne çıkan ürünlerden bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz.
Oppo Enco Free 2’nin sahip olduğu memnun edici özelliklerden bir tanesi de aktif gürültü engelleme sisteminin varlığı. Üç çekirdekli işlemci sayesinde gürültü engelleme performansı oldukça iyi seviyede bulunuyor. Kulaklığın silikon uçlu kapalı tasarımı, çevredeki seslerin kulak kanalına girmesini fiziksel olarak engelliyor. Aktif gürültü engelleme ise düşük frekanslı gürültüleri filtreleyerek dinlediğiniz içeriğe odaklanmanızı sağlıyor. Araçta yolculuk yaparken, dışarıda yürürken çevrenizdeki seslerin etkisini azaltmak istediğinizde, Enco Free 2’nin gürültü engelleme sistemi iyi iş görüyor. Bu arada kişiselleştirilmiş gürültü önleme özelliği, kulak kanalınızın yapısına ve kulaklık uyumuna göre gürültü önleme efektini kişiselleştiriyor. Bunu etkinleştirdiğinizde, birkaç saniye süren bir test yapılıyor ve buna bağlı olarak kişiselleştirilmiş efekt otomatik olarak uygulanıyor. Farklı kulak biçimlerine göre, bu özelliğin kapalı ya da açık olmasının getirdiği fark da değişiklik gösterecektir. Bizim için büyük bir fark yaratmadığını söyleyebiliriz.
Aktif gürültü engellemenin beraberinde getirdiği Geçirgenlik modu da var. Bunun sayesinde çevrenizdeki sesleri daha rahat biçimde duyabilirsiniz. Dışarıda yürürken veya koşarken geçen araçların sesini duymak veya uçakta bir şeyler izlerken anonsları kaçırmamak için bu mod ideal. Geçirgenlik modunu açtığınızda dış ortamın sesleri fazla kuvvetlendirilmiyor, daha doğal bir ses çıkışı sağlanıyor. Bu açıdan memnun edici bulduğumuzu söyleyebiliriz.
Aktif gürültü engelleme ve geçirgenlik modları arasındaki geçişi her iki kulaklığın gövde kısmının dışındaki dokunmatik alana hafifçe bastırıp bekleterek yapabilirsiniz. Buna ek olarak bir, iki veya üç kez dokunarak oynatma, duraklatma, önceki veya sonraki parçaya geçiş, Google Asistan’ı açma gibi işlevleri yerine getirebilirsiniz. Kulak içi algılama özelliği ise herhangi bir teki kulağınızdan çıkardığınızda çalan içeriğin otomatik olarak duraklatılmasını sağlıyor. Bahsettiğimiz bu özelliklerle ilgili tüm ayarları gerçekleştirmek için iki farklı yol sunuluyor. Eğer bir Oppo, Realme veya OnePlus telefonu kullanıyorsanız, telefonunuzdaki Bluetooth bölümünden Enco Free 2’nin ayarlarına girebilir ve burada tüm kontrolleri bulabilirsiniz. AAC formatını etkinleştirme, kulaklık uyum testi, kulak içi algılama, sürgü kontrolü ve Dolby Atmos ayarları burada yer alıyor. Dilerseniz otomatik yazılım güncelleştirme seçeneğini de etkinleştirebilirsiniz.
Öte yandan Oppo markalı Reno 6 ile eşleştirme işlemini saniyeler içinde gerçekleştirdiğimizi belirtelim. Kulaklıklar içindeyken şarj kutusunu Reno 6’nın yanına yaklaştırmak ve kapağı açmak eşleştirme işlemini başlatıyor. Daha sonra telefonun ekranında Bağlan seçeneğine tıklattığımızda bağlantı saniyeler içinde kuruluyor.
Eğer iPhone veya diğer markalı Android telefonlarını kullanıyorsanız, yönetim için Hey Melody uygulamasını yüklemeniz gerekiyor. Bu uygulama App Store veya Google Play’de ücretsiz olarak sunuluyor. Uygulama içinde yukarıda saydığımız ayarların çok büyük bir kısmını bulabilirsiniz. Ayrıca eşleştirme işleminden önce Hey Melody uygulamasını yüklemenizi tavsiye ederiz. Bu durumda eşleştirme işlemini de Oppo markalı telefonlarda olduğu kadar kolay biçimde gerçekleştireceksiniz.
Bluetooth 5.2 desteğinin getirdiği avantajlardan bir tanesi de aynı anda iki cihaza birden bağlantı oluyor. Telefonunuzun yanı sıra sahip olduğunuz tableti veya bilgisayarı da bağlayarak istediğiniz zaman bu cihazlar arasında kolaylıkla geçiş yapabilirsiniz. Oyun modu da var olan ayarlardan bir tanesi. Bu mod açıldığında oyunlardaki gecikme azaltılarak deneyim yükseltiliyor.
Oppo Enco Free 2, sahip olduğu fiyatın karşılığını fazlasıyla veriyor. Kolay eşleştirme ve kontrol imkanı, farklı kulaklara iyi uyum gösterme, IP54 derecesi, kullanımı kolay şarj kutusu, uzun pil ömrü, yüksek ses kalitesi ve verimli aktif gürültü engelleme sistemi gibi özellikleri bu kulaklıkları tercih edilir hâle getiriyor.