Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerGüvenlikOkula Başlayacak Çocuğunuzun Bilmesi Gereken 10 Siber Güvenlik Konusu

    Okula Başlayacak Çocuğunuzun Bilmesi Gereken 10 Siber Güvenlik Konusu

    Siber Güvenlik

    Okula başlayacak olan küçük çocuğunuz varsa, evde veya okulda internet kullanıyorsa 10 siber güvenlik konusu hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Çünkü siber korsanlar en kolay avlarını internetten bilinçsiz çocuklara kurdukları tuzaklarla yapmaktadırlar. Hatta risklere karşı bilgisiz çocuklar farkında olmadan ailelerini riske sokacak bilgileri korsanlara verebilmektedir.

    10 Siber Güvenlik Kuralı

    İnternet ortamında derslerini takip etmeye çalışan çocuklar kendilerini hangi tehlikelerin beklediğini bilmezler. Onları bilinçlendirmek anne-babaların görevidir. Bilgisayarlarda yüklü bazı yazılımlar virüs ve kimlik avı benzeri tehditleri önlese de çocuklarınızı aşağıdaki konu başlıkları hakkında bilgilendirmeniz onların tehditlerden koruyacaktır.

    1- Kişisel Bilgiler Paylaşılmaz

    Çocuklarınıza özellikle internet ortamında kişisel bilgilerin neler olduğu ve bu bilgilerin paylaşılmaması gerektiğini anlatın. Evlerinin telefonu, adresi ve anne babanın eve geliş gidiş saatleri gibi bilgilerin kimseye verilmemesi konusunda nedenlerini açıklayarak bilinçlendirin.

    2- Kimlik Avı Konusu

    Çocuklar, bilmediği kaynaklardan gelen e-posta ve mesajlarında kötü amaçlı olabileceğini düşünerek önerilen bağlantılara tıklamamaları gerektiğini bilmeliler. “Sana çok fayda sağlayacak. Link’i tıkla…” benzeri mesajlara itibar etmemeliler. Çocuklarınıza bu konuda örneklerle bilgi verirseniz bu tehlikeden kendilerini koruyabilirler.

    3- Siber zorbalık Konusuna Dikkat

    Siber zorbalık, en kısa tanımıyla dijital teknolojiler kullanılarak kişiye karşı yapılan zorbalık davranışları olarak tanımlanabilir. Çocukları bundan en iyi koruma yöntemi zorbalarla nasıl başa çıkabileceklerini onlara anlatmaktır. Ayrıca bu durumla karşılaştıklarında anne-babalarına bilgi vermeleri gerektiğini onlara öğretin.

    4- Cinsel Taciz Konusunda Alınacak Önlemler

    Siber dünyada birileri çocuğunuzu gizlice cinsel amaçlı izleyerek, onları kandırmaya teşebbüs ederek bu durumdan faydalanmak isteyebilirler. Çocuklarınızla konuşarak böyle bir şeyin başlarına gelmesi durumunda hemen bilgi vermelerini ve konunun hassasiyetini onlara net bir biçimde anlatmalısınız. Bazı durumlarda çocuğunuz başına gelen olayları anlatamayabilir böyle durumlar için çocuğunuzun bilgisayar kullanımını ve kimlerle irtibatta olduğunu dikkatlice takip etmelisiniz.

    5Kameralı Sohbetler Anne-Baba denetiminde Yapılsın

    Çocuğunuz kameralı bir sohbet yapacaksa bunu sizin gözetiminizde yapmalıdır. Okulda da öğretmenlerinin gözetiminde olduğundan emin olun. Çünkü kamera karşısında neler olabileceğinin tahmin edemezsiniz.

    6İnternet Dolandırıcıları Sizi Kandırmasın

    Tecrübesizliklerinden ötürü çocuklar dolandırıcıların hedefindedir. Onlara ulaşıp farklı senaryolarla kandırmaya çalışırlar. Çocuklarınıza bu dolandırıcıların onlara çok farklı ve cazip tekliflerle ulaşabileceğini anlatın ve yabancı şahısların çevrimiçi öneri ve tekliflerine karşı temkinli olmalarını hatta tanımadığı hiç kimsenin söylediklerini yapmamaları gerektiğini öğretin.

    7Kazayla Kötü Amaçlı Yazılım İndirme İşleminden Korunma

    Kötü amaçlı yazılımlar, kullanıcının izni olmadan bilgisayarınıza yüklenen ve bir şekilde zarar veren işlemler yürüten yazılımlardır. Muhtemelen bu yazılımları bilgisayara indirilmesi için çocukları kullanmak isteyeceklerdir. En çok kullandıkları yöntem de oyunlardır. Oyun yüklediğini sanan çocuğunuz aslında zararlı bir yazılımı bilgisayarda çalışmasına izin vermiş olabilir. Bu konuda en etkili yöntem yine çocuğunuzu eğitmek ve bilgilendirmek olacaktır.

    8Şimdiki Paylaşımlar Gelecekte Hayatlarını Etkileyebilir

    Artık sosyal medyayı kullanma yaşı aşırı düştü. Çocuğunuz kendi veya arkadaşlarının yardımıyla kendisine bir sosyal medya hesabı açmış olabilir ve burada paylaşımlar yapacaktır. Ona önceden bir paylaşım yaparken neleri paylaşıp neleri paylaşmaması gerektiğini örneklerle anlatın.

    9- Yasadışı Bahis ve Kumar

    Çocukları uzak tutmamız gereken zararlı bir alışkanlık olan kumara yönlendiren bir çok site mevcut. Çocuklarınıza kumarın neden zararlı ve kötü bir alışkanlık olduğunu anlattıktan sonra kumar reklamı yapan sitelerden nasıl korunabileceklerini anlatın.

    10- Güvenlik Yazılımı Kullanılması

    Çocuğunuzun kullandığı internete bağlı her bilgisayarda mutlaka güncel bir güvenlik yazılımının yüklü olduğuna emin olunuz. Güncel güvenlik yazılımları siz farkında bile olmadan bir çok tehdidi (virüs, trojan vs.) yok edecektir ve çocuklarınıza güvenli bir çalışma alanı oluşacaktır. Siber güvenlik konusu çok ciddiye alınması gereken bir konudur.

    www.mediamarkt.com.tr

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN