Geleneksel eğitimin çağa ayak uydurmakta zorlandığını hepimiz biliyoruz. Teknoloji hızla ilerlerken ne yazık ki eğitim dünyası bu hıza ayak uyduramıyor. Ancak yapay zeka ile öğretmenler bu açığı en azından kendileri için kapayabilirler. Bu yazımızda eğitimcilerin gerçek anlamda işine yarayacak ve derslerde fark yaratacak 3 yapay zeka uygulamasına yer veriyorum.
QuillBot ile İngilizce öğretmenlerine gün doğuyor!
QuillBot 50 milyondan fazla kullanıcıya sahip yükselen bir yapay zeka platformu. Site üzerinde İngilizce dilbilgisi kontrolü yapabilirsiniz. Buna ek olarak özet çıkarma özelliğinin muhteşem olduğunu belirtmek isterim. Anahtar kelimeleri kendiniz seçerek özet sonuçlarını daha isabetli hale getirmek mümkün. Sitenin bir diğer özelliği de “paraphrase” denilen bir sözü anlamını kaybetmeden başka şekilde ifade etme özelliği. Yalnız bu özelliklerin çoğunun İngilizce için olduğunu belirtmeliyim. Yine de çeviri de Türkçe desteği olduğunu belirtelim. Bu bakımdan yazarlar, editörler kadar İngilizce öğretmenleri de siteden yararlanabilir. Bir diğer harika özellik ise eser hırsızlığı. Öğrencilerden gelen ödev ve dosyaların kontrolünü bu şekilde yapabilirsiniz. Genel olarak ücretsiz sürümü işinizi görse de gelişmiş özellikler için ücret ödemek gerekiyor.
Magic School AI ile ders planı oluşturun
Bir eğitimcinin elinin altında olması gereken bir siteye geldik. Site İngilizce olmasına rağmen tüm öğretmenlere hitap eden bir içeriğe sahip. Örneğin derste kullanmak istediğiniz bir günün sözü var. Konuyu ve sınıfı girerek hemen tavsiyeleri görebilirsiniz. Benim burada öne çıkarmak istediğim asıl özellik ise ders planı oluşturucu. Hemen branşınızı, sınıfınızı ve konunuzu seçip ders planı önerisine erişebilirsiniz. Örneğin 12. Sınıflar için Geometri ve şekiller gibi bir arama yapabilirsiniz. Site hemen size faydalı bir şablon sunacaktır. Biyoloji, fizik, kimya ve matematik gibi derslerde mutlaka Magic School AI’ı deneyin. Bir ders planı ne kadar dolu olursa öğretmen derste o kadar etkili olacaktır. Bunun dışında ders içinde ve dışında kullanabileceğiniz soru hazırlama gibi onlarca özellik sitede sizi bekliyor.
Socratic
Şimdi de iOS ve Android için çok önemli bir uygulamaya geçiyoruz. Google’ın geliştirdiği bu uygulamaya fotoğraf çekerek soru yüklüyorsunuz. Ardından yapay zeka kapsamlı bir tarama yaparak size çeşitli kaynaklardan çözüm sunuyor. Çözümler arasında gezinirken detaylı ve adım adım bir anlatım ve görsel destek bulacaksınız. Bu açıdan öğrencilerin konuyu kavraması kadar öğretmenin de konuyu anlatması için bu bilgiler işinize yarar. Yani, bir fizik öğretmeni olarak soruyu sınıf seviyesine indirgemek için Socratic bulunmaz nimet. Kimyadan matematiğe, dramadan edebiyata birçok türde Socratic işinize yarayacaktır. Bu arada Socratic, Türkçe kaynakları da tarıyor. Yine de daha iyi sonuçlar için mümkünse soruyu İngilizce çevirip sormanızı öneririm.
Türkçe yapay zeka platformlarına ihtiyacımız var
Son olarak yazıyı hazırlarken yaptığım araştırmadan bir eksiklik dikkatimi çekti. Eğitim alanında Türkçe yapay zeka uygulamalarının eksik olduğunu gördüm. Elbette ChatGPT gibi dil modellerini yerelleştirmek başlı başına bir proje. Fakat yine de Türkçe kaynak açısından daha zengin sonuçlar veren bir platform eksikliğimiz kanaatindeyim. Eğer atladığım bir oluşum varsa lütfen iletişimde olalım. Çünkü bu tarz girişimlere her zaman yer vermek basın olarak bizim görevimiz. Konu eğitime gelmişken Atatürk’ün öğretmenler ve öğrencilere tavsiye ettiği bir kitapla yazımızı bitirelim. Eğitimin ne kadar hayati bir konu olduğunu anlatan Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabını mutlaka edinmenizi öneririm. Rus yazar Grigory Petrov’un kaleminden çıkan eser eminim ufkunuzu açacaktır.