Günümüzün önemli bir kısmını ofislerde geçiriyoruz. Dolayısıyla bu mekânlarda sosyalleşiyor ve kendimizi ifade ediyoruz. İş hayatının doğasında olan ofiste sosyalleşme ve eğlenme ihtiyacı Y kuşağının iş dünyasındaki ağırlığı arttıkça daha önemli bir ihtiyaç haline geliyor. Emerald Insight isimli araştırma firmasının 2013 yılında yaptığı “İşyerinde Eğlence: Kuşaklararası Farkların İncelenmesi” başlıklı araştırmasına göre, Y kuşağı ofiste eğlenceye daha yatkın görünüyor. ABD’de PGI tarafından yayımlanan bir diğer bir rapor ise Y kuşağı çalışanlarının yüzde 71’inin işyerlerini ikinci bir aile olarak gördüklerini ortaya koyuyor. Yüzde 75’lik bir kesim ise kendilerine danışmanlık yapılmasını belirterek bunun başarı için gerekli olduğunu ifade ediyor.
Ofiste sosyalleşmenin faydaları
Bilgi paylaşımını ofiste sosyalleşmenin en önemli faydası olarak değerlendirebiliriz. Sosyalleşme aşamasında çalışanlar, üzerinde çalıştıkları projeler hakkında bilgi paylaşabilir. Bu bilgi paylaşımları ayrıca yöneticilere, elemanlarını eğitme ya da yol gösterme fırsatı da verebilir. Bir diğer katkısı ise çalışanları ekip çalışmasına teşvik etme. Bir projeyi başarıyla bitirip zamanında teslim eden ekipleri, övücü sözlerle takdir etmek ekip çalışmasını daha da güçlendirir. Sosyalleşme firma içinde yeni bağlar kurmaya da yardımcı olur. Örneğin, birbiriyle ilgisiz gibi görünen üretim ve muhasebe bölümleri bir araya gelerek görüştüklerinde, belki de, maliyetleri düşürebilecek yeni çözümler geliştirebilir. Öte yandan yeni bir firmada işe başlayanlar genellikle deneyimli çalışanlarla bir araya gelmekte zorlanır. Bu aşamada yeni işe başlayan elemanı, diğer bölümlere götürerek o bölümlerdeki çalışanlarla tanıştırmak, ofiste sosyalleşme için önemli bir adım olarak görülebilir.
Y kuşağının ofiste sosyalleşme beklentileri
Ofiste sosyalleşme ve eğlenceyi çalışma süreçlerine olumlu anlamda entegre etmek için öncelikle sosyalleşmeye müsait bir iş ortamı yaratmak en kritik konu aslında. İş hayatındaki etkilerinin giderek arttığını yazının giriş bölümünde değindiğim Y kuşağı ofislerin yeni çağın çalışma anlayışına göre tasarlanmasında da belirleyici rolü üstleniyor. Genç, dinamik, yaratıcı bir ofis ortamı hayal eden gençler çalışmak istedikleri ofislerde iş verenlerinden spor alanları, oyun odaları, ofis içi küçük mutfak, bar, bistro veya cafe gibi sosyalleşme alanları bekliyorlar . Bir diğer beklentileri ise takım çalışması ve kurum içi iletişime katkısı olan ve sosyalleşme imkanları sağlayan farklı alan seçenekleri sunulması.
Ofiste sosyalleşmenin bir parçası oyunlar
Türkiye şartlarını göz önünde bulundurduğumuzda Y kuşağının beklentileri genel olarak yakın vadede gerçekleşecek gibi görünmeyebilir size. Malum bazı çok uluslu şirketler ve yaratıcı ajanslar hariç çalışanlar için ofislerde sosyal alanlar yaratan firma sayısı çok fazla değil. Şahit olduğumuz en fazla sosyalleşme aksiyonu ofislerdeki toplantı odalarında karşımıza çıkan PlayStation ya da benzeri bir oyun konsolları. Son dönemlerde ofislerinde yeterli alana sahip firmaların spor gereçleri ya da ofis yogası gibi aktivitelerle çalışanları spora teşvik ederek ofiste sosyalleşme imkanı sunduklarını gözlemliyoruz. Bununla birlikte ofiste sosyalleşmenin ve eğlenmenin belki en ucuz ve en etkili yollarından biri de bilgisayar oyunları. Hatta bilgisayar oyunları bazen çalışanlar için oyundan çok daha fazlası demek. Elbette oyun konsolu olan bir ofiste çalışıyorsanız bu siz ve çalışma arkadaşlarınız için bilgisayardan çok daha keyifli bir paylaşım alanı olacaktır. Doğru oyunlar ofis çalışanları için işbirliği, sadakat ve verimlilik artırımında oldukça faydalı olabilir. Beyin sağlığı için yararlı olan bazı video oyunları, odaklanma gücünü arttırıyor ve Parkinson gibi hastalıklara karşı direnç sağlıyor. Oyunlar ayrıca kariyer için de faydalı olabilir. Özellikle IT sektöründe çalışanlar için. Bunun yanında oyunlar liderlik, taktik yeteneği ve finansal yetenekleri de geliştiriyor. Gelin ofis ortamınıza eğlence ve sosyalleşme katacak oyunlara birlikte bakalım.
Foldit
Bu online puzzle oyunu , işbirliğini artırıyor ve gerçek hayattaki problemleri çözmeyi kolaylaştırıyor. Oyunun amacı protein yapılarının katlanması ile optimum yapıyı oluşturmak. Eğer sağlıkla ilgili bir alanda çalışıyorsanız bu oyunu oynamak sizin için çok faydalı olacaktır. Başka bir alanda çalışıyor iseniz de bu oyun sayesinde dünyanın en önemli sorunlarından biri üzerinde düşünme fırsatı elde etmiş olacaksınız.
Call of Duty: Advanced Warfare
II. Dünya Savaşı konulu bu savaş oyun birlikte oynandığında takım çalışmasını ve taktiksel düşünmeyi geliştiriyor. Ayrıca araştırmalara göre bu tarz oyunlar iş dünyasında hayati önem taşıyan olasılıklar üzerine düşünme, kısmi bilgiler ve gerçekler üzerinden karar alma yeteneklerini kazandırıyor.
SimCity
Maxis şirketinin kurucusu Will Wright’a göre oyunlar sanal dünyada strateji ve problem çözme deneyimini yaşamanın bir yolu. Kendi kentimizi bilgisayar ortamında kurmamızı ve yönetmemizi sağlayan bir strateji-simulasyon oyunu olan SimCity’de aynı zamanda şehirdeki talepleri karşılamak ve dengeyi korumak için doğru kararları vermek gerekiyor. Örneğin endüstri taleplerini karşılamanız şehirde suç oranını arttırabilir ve çevre kirliliğine neden olabilir.
Bejeweled
Amacı aynı nesneden en az 3 tane dikey veya yatay yan yana gelecek şekilde dizmeye çalışmak olan oyun, ilk olarak PopCap Games tarafından 2001’de geliştirildi. Bazı firmalar zekayı keskinleştirdiğine inandıkları için çalışanlarının işte Bejeweled oynamasına izin veriyorlar. Bunun nedeni oyunun desenleri fark etme yeteneğini geliştirmesi. Ayrıca Güney Karolina Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre depresyondan şikayet eden hastalar Bejeweled II oyununu oynarken daha iyi hissediyor ve stres seviyeleri azalıyor.
Ofisinize eğlence; size, iş arkadaşlarınıza ya da çalışanlarınıza ekstra motivasyon katacak onlarca çeşit oyuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.