Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraObjektif Bakımı / Temizliği Nasıl Yapılır?

    Objektif Bakımı / Temizliği Nasıl Yapılır?

    Objektif bakımı fotoğrafçılıkla ilgilenen herkes için önemli ve rutin aralıklarda mutlaka yapılması gereken bir konudur. Eğer bu bakımı dikkatli bir biçimde yapmazsanız objektife farkında olmadan zarar verebilirsiniz. O yüzden bakım yapılırken hangi noktalara dikkat edilmesi gerektiğine aşağıda maddeler halinde bakalım..

    Ortam Temiz Olmalı

    Lens temizliği için düz bir yüzey seçilmelidir ve lensin kirlenmesine sebep olabilecek ortamlar yerine temizlenmiş silinmiş bir masa üstü tercih edilebilir. Tozlu, kirli ve kumlu ortamlardan temizlik yaparken uzak durulmalıdır.

    Cihazı Kapalı Durumda Tutun

    Objektifi çıkartmadan önce fotoğraf makineniz mutlaka kapalı konumda olmalıdır. İçerdeki statik elektriğin böylece tozu çekmesini engellemiş olursunuz. Benzer durum objektifi fotoğraf makinesinden çıkardıktan sonra da geçerlidir. Makinenin içinin tozlanmaması için kapağını kapatmadan cihazı ağzı açık olarak bırakmayın ki tozlanmasın. Objektif çıkarıldığında yerine takılacak başka bir objektif olmasa bile gövde kapağı kapalı olmalıdır. Çanta veya kutu içinde bile olsa açık bırakmayın.

    Dış Temizlik İçin Yumuşak Bir Fırça

    Objektifinizin dış temizliğini en etkili bir biçimde yapabilmek için Mikrofiber bir bez toz almak ve objektif üzerinde biriken kiri temizlemek için yeterlidir. Eğer çok daha detaylı bir temizlik yapmak isterseniz kılları fazla sert olmayan bir diş fırçası veya benzeri bir fırça işinizi rahatlıkla görür. Fırçanın kılları bezin ulaşamayacağı aralıklara kadar erişeceğinden çok daha ince bir temizlik yapmak mümkün olur. Fırçayı ıslatmanıza veya üzerine bir madde sürmenize gerek yoktur.

    Temizliğe ilk olarak objektifin dış kaplamasından başlamadan önce üzerinde bir filtre varsa çıkarmanız gerekir. Sonrasında ön mercek ile objektifin kenarları arasında kalan alanı iyice fırçalamalısınız. Bu aşamada toz ve kir yerlerinden sökülecektir. Sonrasında da mümkünse bir hava pompası kullanarak yerlerinden sökülen kir ve tozdan tamamen kurtulun.

    Eğer temizliği bir sıvı ile yapacaksanız mercek temizliği için kesinlikle kolonya veya benzeri alkollü sıvılar kullanmayın. Sadece mercek temizliği için özel üretilmiş orijinal ambalajında olan sıvıları tercih edin. Aksi takdirde merceklere zarar verebilirsiniz.

    Merceğin Temizliği

    Mercek temizliği için temiz bir güderi, Sonraki aşamada merceğimizin üzerinde oluşabilecek yağ tabakası temizliğini bu iş için kullanılan Güderi, Fiber bez veya mercek temizliği için üretilmiş olan temizlik ekipmanları kullanılabilir.

    Optik Sıvı Solüsyonu Kullanımı

    Optik sıvı solüsyonunu objektifin kenarlarına bulaşmayacak biçimde merceğin ortasına hafif dozda püskürterek pamuk veya yumuşak bir bez ile ovalayarak temizliyoruz. Son olarak kalan tozlarla ilgili hava püskürterek kalan tozlardan da arındırmış oluyoruz. Objektifin arkasında bulunan mercek için elimizdeki pamuk çubuklarından birini optik sıvı solüsyonunu ile nemlendirerek merceği iyice temizleyip üzerine hava püskürterek temizlik işlemini tamamlamış oluyoruz.

    Genel olarak bu temizlik/bakım işlemi kendinizin de yapabileceği bir işlem olmasına rağmen belli bir ücret karşılığında profesyonel destek alarak yaptırdığınızda objektifinize istemeden veya tecrübesizlikten verebileceğiniz zararları da önlemiş olursunuz.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN