Fotoğraf üzerindeki gren ve istenmeyen nesneleri yok etmek için yapay zeka destekli görüntü temizleme çözümü ekran kartı üreticisi Nvidia’dan geldi.
Fotoğraf çekimlerinde gren bu alanda çalışanların en büyük sorunlarından biridir. Her ne kadar gelişen teknoloji, CMOS sensörlerin CCD benzerlerine göre daha az gren vermesi, gelişen algoritmalar bu konudaki sorunları azaltmış olsa da özellikle az ışıklı ortamlarda gren sorunu halen en büyük dertlerden biri.
Gren, ışığın az olduğu ortamlarda fotoğraf sensörünün dijital olarak aydınlatma yapması ile ortaya çıkar. Yani az ışıklı ortamda kullandığımız makine parlak bir fotoğraf çekmek isterken mecburen bu yola başvurur. Özellikle giriş seviyesi telefon ya da giriş seviyesi fotoğraf makinesi ya da kameralarda yaşanan bu durumun önüne geçmenin çok fazla bir yolu yok. Ya çekim sonrası bilgisayar üzerinde (Photoshop gibi bir yazılımla) müdahale ya da sonucu kabullenme seçeneklerimiz var. Ancak bunların da çok iyi sonuçlar verdiğini söylemek zor.
Nvidia’dan görüntü temizleme teknolojisi
Ekran kartı üreticisi Nvidia ise bu alanda geliştirdiği bir çözümü geçtiğimiz günlerde tanıttı. Nvidia’dan bir ekip, Aalto Üniversitesi ve ABD’nin ünlü teknoloji üniversitesi MIT’ten bir ekiple bir araya geldi. Bu işbirliği sonucunda yapay zeka destekli gren ve istenmeyen nesneleri temizleyen bir çözüm üretildi.
Nvidia’nın cuDNN ile güçlendirdiği Tesla P100 GPU’su, TensorFlow derin öğrenme arayüzü, 50 bin fotoğraf ile eğitildi. Bu eğitimin sonucunda ortaya çıkan yapay zeka otomatik olarak fotoğraflardaki gren ve istenmeyen nesneleri (yazı ya da karede olmaması gereken bir şey) ortadan kaldırmayı başardı.
Bu sayfada da göreceğiniz gibi elde edilen sonuçlar gayet başarılı. Üstelik yapay zeka sadece gren ve istenmeyen nesneleri temizlemekle kalmıyor aynı zamanda fotoğrafın renk ve parlaklık gibi ayarlarını değiştirerek daha iyi görünmesini sağlıyor.
Öte yandan geliştirilen yöntem sadece fotoğraf değil MR görüntüsü gibi tıbbı sonuçlar için de kullanılmış. Zaman zaman kötü çıkan MR sonuçları da bu yöntem sayesinde daha net hale getirilmiş. Yapılan denemelerde düşük ışık koşulları, astronomi fotoğrafları ve MR sonuçları gibi farklı alanlardaki örnekler bu yöntemle daha iyi hale getirilmeye çalışılmış. Sonuçların çok iyi olduğunu belirteyim.
Yazı temizleme sonuçları muhteşem
Teknolojinin beni en çok heyecanlandıran örneği ise üzerinde karmaşık yazıların bulunduğu fotoğrafları bile harika bir şekilde temizlemesi oldu. Uzun yıllardır kullanan biri olarak bu işlemlerin (çok emek harcar ve belli bir seviyenin üzerinde iseniz) Photoshop ile de yapılabildiğini biliyorum. Ancak geliştirilen çözümün bunu otomatik olarak yapması büyük başarı.
Bu teknolojinin hayatımıza ne zaman gireceği şimdilik belli değil. Bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak ilk etapta kurumsal alanda kullanılacak bir teknoloji gibi görünüyor. Zira çekim sonrası bazı işlemlerin yapılması gerektiğinden şimdilik ancak kurumsal dünyada ticarileşebilecek bir teknoloji gibi görünüyor.
Konunun teknik detaylarını merak ediyorsanız araştırma ile ilgili detayları anlatan PDF dökümanına göz atabilirsiniz. Araştırmanın özelliklerini anlatan bir video yayınlandı. Onu izleyerek de detayları görebilirsiniz.
Önümüzdeki yıllarda bu teknolojinin cihazların içine entegre olmaması için bir sebep yok. Şimdilik donanım gücü isteyen bu teknoloji ilerleyen dönemde fotoğraf çekebilen cihazlara entegre edilebilecek potansiyele sahip.
Işığınız bol olsun…