Akıllı telefonlar hayatımızın birçok noktasında ihtiyaçlarımıza cevap verirken bunların arasında not almak başlarda geliyor. Kolayca not alma, her an elinizin altında bulunması ve ihtiyaç duyduğunuzda kilitleyerek emniyet altına alınabilmesi, akıllı telefonlarda tutulan notları kullanışlı hâle getiriyor. iPhone’larda veya Android telefonlarda yüklü gelen çeşitli not alma uygulamaları var. Ancak üreticilerin sunduklarından farklı alternatifler istiyorsanız, bu rehber niteliğindeki yazımız size fazlasıyla yardımcı olacaktır. İşte kullanışlı bir not alma uygulaması arayanlara yardımcı olacak çeşitli öneriler:
One Note
Microsoft’un farklı platformlar arasında sorunsuz biçimde çalışabilen not alma uygulaması, birçok kullanışlı işlevi Microsoft 365 kullanıcıları için ek ücrete gerek olmadan sunmasıyla dikkat çekiyor. Farklı not defterleri oluşturma, notlara fotoğraf ekleme, web sayfalarından notlar oluşturma, belge tarama gibi gelişmiş özellikleri en büyük avantajları arasında yer alıyor. Ekran kalemi sayesinde el yazısıyla not alma veya notlarda çizim yapma da OneNote’u özellikle Apple Pencil veya S Pen gibi ekran kalemleriyle kullanmayı verimli hâle getiriyor. Ne var ki, OneNote notların organizasyonu ve kullanıcı arayüzü konusunda biraz geride görünüyor. Kullanıcı arayüzü biraz karmaşık ve neyin nerede olduğuna alışmak için biraz zamanın geçmesi gerekiyor.
One Note’u iOS, Android, Mac, Windows ve Web platformlarında kullanabilirsiniz.
Google Keep
Google Keep, basit ve anlaşılır kullanıcı arayüzüyle dikkat çekiyor. Bununla birlikte görsel açıdan çekici bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz. Bu uygulama daha çok post-it tarzında küçük notlar tutmak isteyenler için kullanışlı görünüyor. Ya da yapılacaklar listelerini sıklıkla tutanlar için Google Keep kullanışlı bir araç olacaktır. Notlara etiketler verilebiliyor veya en tepeye sabitlenebiliyor. Her bir nota bir renk veya özel arka plan atayabilirsiniz. Ayrıca bunları çeşitli anımsatıcılarla ilişkilendirebilirsiniz. Ayrıca dikte özelliği sayesinde yazı yazmaya gerek kalmadan notlar oluşturabilirsiniz. Görsellerdeki metinleri alarak notları oluşturma imkanı da var. Eğer kullandığınız akıllı telefon veya tabletin işletim sisteminde sunulandan farklı bir not alma uygulaması kullanmak ve basit notlarınıza web aracılığıyla başka cihazlardan da erişmek isterseniz, Google Keep isabetli bir seçenek olacaktır.
Google Keep’i iOS, Android ve Web platformlarında kullanabilirsiniz.
Evernote
Evernote en eski not alma uygulamalarından bir tanesidir. Zahmetsiz şekilde hızlı biçimde not almaya imkan tanıması ve farklı cihazlar arasında notları eş zamanlamaya izin vermesinin yanı sıra güçlü bir arama motoru da bulunuyor. Öte yandan kullanıcıların işini kolaylaştıracak birçok işlevi de bulunuyor. Web sayfalarından çeşitli metinleri kırparak notlar oluşturma; PDF, PowerPoint gibi formatları destekleme, mobil uygulamalarda kitap veya defter gibi kaynaklardan belge tarama gibi özellikleri mevcut. Ne var ki, Evernote’un gelişmiş özelliklerini kullanmak için Premium aboneliği edinmeniz gerekiyor.
Evernote iOS, Android, Mac, Windows ve Web platformlarında kullanılabiliyor.
Simplenote
Simplenote, temiz ve sade kullanıcı arayüzüyle öne çıkıyor. Bu da alınan notların takibini kolaylaştırıyor. Etiketleme ve arama araçları sayesinde kullanıcılar aradıkları notları kolaylıkla bulabilirler. Aynı ekipte olan veya aynı proje üzerinde çalışan kişiler de ortak notlar oluşturabilirler. Bu arada Simplenote, belgelerin önceki versiyonlarının da yedeğini alıyor, böylelikle daha önce alınmış bir nota geri dönmek mümkün oluyor. Simplenote’un çok fazla gelişmiş özelliği yok, ancak basit bir not alma uygulaması isteyenler için gereken tüm ihtiyaçları karşılayacaktır. Eş zamanlama ve ortak çalışma tarafında temel işlevleri sunuyor. Ücretsiz olması da en önemli özellikleri arasında yer alıyor.
Simplenote iOS, Android, Mac, Windows, Linux ve Web platformlarında kullanılabiliyor.
Dropbox Paper
Ortak bir proje üzerinde çalışanlar için işleri kolaylıkla yürütebilecekleri bir not uygulamasının varlığı önemlidir. Dropbox Paper, sadece not alma veya alınan notları düzenleme imkanı sunmuyor, aynı zamanda beyin fırtınası yapma, fikirleri gözden geçirme ve hatta online görüşmeler yapma gibi işlerle ortak çalışma alanındaki gücünü ortaya koyuyor. Yapılacaklar listesi oluşturma, başkalarına görevler atama, son teslim tarihleri ekleme veya diğer grup üyelerinden bahsetme gibi kullanışlı görev yönetimi araçları var. Dokümanlar içine yorumlar ekleme de işteki verimliliği artıracaktır. Paper’a takviminizi bağlayarak bir toplantı takvimiyle ilgili dokümanlara kolayca erişebilirsiniz. YouTube videolarından GIF animasyonlara kadar farklı birçok ortam dosyasını da notlara ekleyebilirsiniz. Bir Dropbox uygulaması olduğu için, Paper bu bulut depolama servisiyle de iyi biçimde işliyor.
Dropbox Paper iOS, Android ve Web platformlarında kullanılabiliyor.
Zoho Notebook
Zoho Notebook farklı türlerdeki notlar için sunmuş olduğu farklı yaklaşımla diğerlerinden ayrılıyor. Kart tabanlı tasarımı sayesinde Zoho Notebook farklı not biçimleriyle çalışmayı kolaylaştırıyor. Her bir kartın, not türüne göre özel bir rengi bulunuyor, böylelikle ilk bakışta notları birbirinden ayırt etmek mümkün oluyor. Her bir kart için özelleştirilmiş fonksiyonlar da mevcut. Örneğin, Metin kartları yapılacaklar listesi oluşturma veya beyaz tahtaların görüntüsünü yakalamak için kullanılabiliyor. Dosya kartı ise PDF’leri, Word veya Excel dokümanlarını notlara eklemeyi kolaylaştırıyor. Akıllı Kartlar ise Zoho Notebook içinde kaydedilen içerikleri otomatik olarak formatlandırarak daha iyi görünmesini sağlıyor. Zoho Notebook, mobil uygulamalarda çeşitli dokunmatik hareketleri de destekliyor. Parmak sıkıştırma ile notları bir yığın içinde gruplandırma, cihazı sallayarak aradığınız notu bulma bunların arasında bulunuyor.
Zoho Notebook ücretsiz ve bu uygulama iOS, Android, macOS ve Web platformlarında kullanılabiliyor.
Ulysses
Ulysses sadece not almak için değil, uzun formatta makaleler yazmak için de kullanışlı bir uygulama. Ne var ki, bu uygulamanın ücretsiz versiyonu yok ve sadece Apple cihazlarında çalışıyor. Özellikle yazarlar için uygun özellikleri var, tüm yazma sürecini yürütmeyi sağlıyor ve hatta yazdırma işlerini de kolaylaştırıyor. Tam Ekran odak modu sayesinde sadece yazıya odaklanmak mümkün oluyor. Bunun dışında aralarında koyu modun da bulunduğu farklı temalar var. Ulysses, WordPress’i kullanan blog yazarları için de kullanışlı. Yazılarınızı bu uygulamada hazırladıktan sonra WordPress paneline girmeden hemen yayınlayabilirsiniz. Yazıya görseller ekleme, etiket ve kategorileri ayarlama gibi tüm işlemler bu uygulamadan gerçekleştirilebiliyor.
Ulysses Mac, iPad ve iPhone’da kullanılabiliyor. Aylık ve yıllık ücretleri var.