Bir zamanlar otobüste, yolda, trende, iş yerinde melodisini duyduğumuzda anında tanıdığımız, birçok insanın severek kullandığı, sağlamlığıyla zihinlerde yer eden bir telefon olan Nokia, uzun süren mecburi bir sessizliğin ardından markanın haklarını 10 yıllığına satın alan HMD Global ile tekrar deyim yerindeyse hayata döndü. HMD Global, yeni geliştirdiği telefonları ile Nokia’nın pazardaki eski gücüne tekrar kavuşması için her şeyi yapıyor. Bu çalışmalardan biri markanın pazarda tekrar en çok konuşulan konular arasına girmesi için yerinde bir pazarlama hareketi ile şu ana kadar en çok satılan cep telefonları arasında yer alan 3310 modelini günümüze uygun bir hale getirerek, daha doğrusu akıllandırarak yeniden satışa sundu. Android işletim sistemine sahip yeni modelleri art arda piyasaya sunarak yeniden geçmiş günlerine kavuşmayı amaçlıyor. Bu yeni Android telefonlardan biri de geçtiğimiz haftalarda tanıtılan Nokia 8.
Tasarım özellikleri
Nokia 8, tek parçadan oluşan alüminyum bir kasaya sahip. Kenarları yuvarlatıldığı için oldukça ince bir görünüme sahip ve elde çok rahat bir şekilde tutulabiliyor. Telefon en kalın yerinde 7,9 milimetre, ağırlığı ise 160 gram. Telefonun tasarımı oldukça şık ancak metal tasarımından dolayı arka kısmı çok kolay çizilebiliyor. Bu yüzden şeffaf ince bir kılıfla kullanmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Nokia 8’in ekranı 5,3 inç ve 1440 x 2560 yani 2K çözünürlüğe sahip. Rakiplerinden farklı olarak üst ve alt kısımlarında biraz daha fazla boşluğa sahip.
Alt kısımdaki boşluğun fazla olmasının nedeni ise aynı zamanda parmak izi okuyucusu işlevini gören Ana Ekran tuşunun bulunması. Telefonun kasası ekranı kusursuz denecek şekilde kavradığı için bu boşluklar ve ekran çerçevesi beni hiç rahatsız etmedi. Telefonun üst kısmında kulaklık çıkışı alt kısmında ise USB Type-C girişi ve hoparlör bulunuyor. Sim ve Mikro SD kart girişi sol tarafta bulunuyor. Ses kontrol ve açma kapama düğmesi ise sağ tarafta.
Teknik Özellikler ve yazılım
Nokia 8’in işlemcisi şu an neredeyse tüm üst düzey telefonlarda görebileceğiniz 4 adet 2,45 GHz ve 4 adet 1,8 GHz olmak üzere toplamda 8 çekirdeğe sahip olan Qualcomm SnapDragon 835. 4 GB RAM ve 64 GB yerleşik depolama alanına sahip telefonun depolama kapasitesi 256 GB’a kadar Mikro SD kart kullanılarak artırılabiliyor. Ekranı biraz önce de belirtiğimiz gibi 5,3 inç ve 1440 x 2560 çözünürlüğe sahip. Ekranın parlaklığı ise maksimum 700 nit. Grafik işlemcisi ise Adreno 540. Telefonun bataryası 3.090 mAh ve hızlı şarj özelliğine sahip.
HMD Global, Nokia’nın kamera özelliklerini geliştirmek için ZEISS ile birlikte çalışmış. Telefonun arka kısmında iki adet alt alta yer alan lens bulunuyor. 13 megapiksel çözünürlüğe ve f/2,0 değerine sahip birincil lens renkli çekim yapılmasını sağlıyor. Bu lens ayrıca OIS (Optical Image Stabilization– Optik Görüntü Stabilizasyonu) özelliğine sahip. İkincil kamera ise mono, fotoğraflara alan derinliği katmak ve siyah-beyaz fotoğraf çekimi için kullanılıyor. Ayrıca kızıl ötesi uzaklık ölçer ve çift tonlu flaş yer alıyor. Ön taraftaki kamera ise f/2,0 değerine sahip ve 13 megapiksel. Ön tarafta flaş bulunmuyor, telefonun ekranı flaş olarak kullanılıyor. Nokia 8, 4K video çekebilme özelliğine sahip. Bir diğer özelliği ise OZO Audio, bu sayede 360 derece ses kaydı yapabiliyor ve ortam sesini mükemmel denebilecek şekilde kaydediyor.
Nokia 8 Live Bokeh Özelliği
Nokia 8Şu an üst düzey akıllı telefonların birçoğunda suyun altında belirli bir mesafeye kadar kalsa bile telefonun etkilenmemesini sağlayan IP68 seviyesi suya karşı dayanıklılık özelliği bulunuyor. Ancak Nokia 8’de bu IP58 seviyesinde, yani üzerine su sıçraması ya da su dökülmesi gibi durumlarda güvendesiniz. Ama sakın suyun içine düşürmeyin.
Yazılım tarafına baktığımızda ise Nokia 8, Android 7.1.1 sürümü ile birlikte geliyor. Kamera yazılımı haricinde işletim sisteminde herhangi bir değişiklik yok, yani saf Android işletim sistemine sahip. Bu da performans açısından Nokia 8’i bir adım ileri taşıyor.