Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraNikon D7500 fotoğraf makinesi incelemesi

    Nikon D7500 fotoğraf makinesi incelemesi

    Nikon D7500Orta ve üst seviye profesyonellere hitap eden bir DSLR olan Nikon D7500 yüksek seri çekim hızı ve 4K video kayıt özelliği ile dikkat çeken bir model.

    Japon fotoğraf teknolojileri firması Nikon’un orta seviye olarak tanımlanabilecek modeli D7000, köklü bir ailenin en yeni üyesi. Ailenin kökeni 2004 yılında D70’e kadar iniyor. Bu orta seviye modeli sırasıyla 2005’te D70s, 2006’da D80, 2008’de efsane model D90 takip etti.

    D90’dan sonra strateji değişikliğine giden Nikon, bu aileye 2010 yılından itibaren D7000 ismiyle devam etme kararı aldı. Aileye 2013 yılında D7100 ve 2015 yılında D7200 katıldı. Bu ailenin en yeni üyesi olan  D7500 ise teknolojik olarak markanın orta seviye modelinin geldiği noktayı gösteriyor.

    Nikon D7500

    1.5X fokal çarpan

    Fotoğraf makinesinin sensörü 1.5X fokal çarpanlı  20.9 Megapiksel APS-C boyutunda CMOS altyapısına sahip. 51 noktalı netlik sistemi, saniyede 8 kare seri çekim (100 JPEG ve 50 RAW’a kadar), 3.2 inç yukarı aşağı döndürülebilir dokunmatik ekran, hava koşullarına dayanıklı (su geçirmez değil), 4K video (1.5X fokal çarpanlı), Wi-Fi ve Bluteetooh ise cihazın diğer özellikleri arasında yer alıyor.

    Teknik özellik anlamında baktığımızda fotoğraf makinesinin D7200’e göre önemli değişiklikler içerdiğini söyleyebilirim. Ürün ayrıca firmanın geçen yıl duyurduğu D500 modeliyle benzer özelliklere de sahip (4K gibi). Ama teknik özelliklerin bazılarının D500’ün altında olduğunu da belirtmek gerek. Bazı güncellemelere rağmen fotoğraf makinesinin çözünürlüğü önceki modele göre 3 Megapiksel düşürülmüş. D7200 modelinde 24 Megapiksel olan çözünürlük bu cihazda 21 olarak tercih edilmiş. Çok büyük bir düşüş olmasa da önceki modele göre çözünürlüğün düşmesi her zaman yaşanan bir durum değil (ama fotoğraf alanında ilk kez yaşanmıyor). Nikon çözünürlük alanındaki açığı cihazın 4K desteği ve seri çekim hızını artırarak  telafi ediyor. Sıkıntılı bir durum yok.

     

    Tasarım ve genel görünüm

    D7300 önceki model olan D7200’e göre fazla bir tasarım değişikliği içermiyor. Ekranın yukarı aşağı döndürülebiliyor olması en önemli değişikliklerden biri. Ancak bu ekran belli bir açıda aşağı doğru belli bir açıda da yukarı doğru hareket edebiliyor. Bu kısıtlı hareket fotoğraf makinesini bel altı ve bir parça baş üstü hizalarında kullanmanızı sağlıyor. Ekran öne tam açı yapmadığı için tek elle kendinizi çekiyorsanız ekranı görmeniz mümkün değil.

    Nikon D7500

    Tasarım olarak standart bir DSLR tasarımına sahip olan fotoğraf makinesinde bu kategoride görmeye alıştığımız çift ekran bulunuyor. Üstteki mono ekran bilgilendirme amaçlı birçok veriyi içerdiğinden menülerde kaybolmadan ayar yapılabiliyor. Orta seviye bir model olan D7500 tasarım anlamında beklentileri karşılıyor.

    Nikon D7500

    Bellek kartı konusu

    Bu arada sosyal medyada ürünü kullandığım sırada paylaştığım fotoğraflara ‘çift bellek kartı yuvasının kaldırılması iyi olmadı’ yorumları geldi. Önceki modelde 2 adet bellek kartı yuvası bulunuyordu. Bu da fotoğrafçıya çekim yaparken fotoğrafları aktarma ve videoyu ayrı fotoğrafı ayrı kaydetme gibi imkanlar sunuyordu. Bence de bu durum (ölümcül bir eksiklik olmasa da) pek iyi olmamış.

    Genel kullanım özellikleri

    Daha önce Nikon kullandıysanız sizi aşina olduğunuz bir menü ve kullanım tarzı karşılıyor. Mühendis ağırlıklı bir şirket olan Nikon’un ürettiği cihazlarda da bu izleri görmek mümkün. Sofistike, detaylı çalışmış arayüz ve kullanım özellikleri sizi rahat ettiriyor.  Ele iyi oturan bir gövde, tanıdık arayüz ve onlarca farklı ayar kullanıcısına kendini güvende ve tanıdık topraklarda hissettiriyor.

    Nikon D7500

    Çok hızlı

    Nikon D7500’ün en önemli özelliği çok hızlı olması. Teknik verilere baktığımızda saniyede 8 kare çekim yapabilen fotoğraf makinesinde ön bellek sayısı ise JPEG’te 100’ü geçiyor. RAW’da ise 50 kareye kadar çekim yapıyorsunuz. Pratik kullanımda ise yüksek çözünürlüğe rağmen adeta dikiş makinesi gibi çalışan bir fotoğraf makinesine sahip oluyorsunuz. Özellikle iyi bir objektifle ürün adeta şaha kalkıyor. Öte yandan seri çekim sırasında netlik konusunda da sıkıntı yaşamıyorsunuz. Çok hızlı hareket eden konularda bile D7500 takipte zorlanmıyor.

    Seri çekim özelliği ile D7500 ağırlıklı olarak spor ve benzeri aktivitelerde çekim yapan fotoğrafçılara hitap eden bir ürün haline geliyor. Her ne kadar fokal çarpan sorunu olsa da seri çekim beklentisi olanlar uygun bir objektifle D7500’le sınırları zorlayabilir.

    Nikon D7500

    Objektif

    Genelde sadece objektif (teknik konuşmak gerekirse Body) olarak satılan ürünü Nikon AF-S DX Nikkor 16-80mm f/2.8-4E ED VR ile test etme imkanı buldum. Bu objektif keskinlik açısından çok başarılı. Satış fiyatı ise 4800 TL (Türkiye garantili modeller için bu fiyat geçerli) olan bu objektif özellikle portre çekimlerinde çok iyi sonuçlar veriyor. VR özelliği de bulunduğu için hem fotoğrafta hem videoda titreşimsiz sonuçlar alıyorsunuz. Önerim böyle bir fotoğraf makinesi satın alıyorsanız yanında 16-80 mm gibi kaliteli bir objektif de alın.

    Bu arada Nikon, D7500 ile birlikte AI index desteğini kaldırdı. Bu teknoloji genelde eski nesil objektiflerde yer aldığı için bu objektifleri tam anlamıyla verimli kullanamıyorsunuz. Özellikle F serisi Nikon objektifler D7500 ile tam uyumlu çalışmıyor. Elbette dünyanın sonu değil ama bu tarz bir beklentiniz varsa önceden uyarmak istedim.

    Nikon D500 ile çekilmiş örnek bir fotoğraf. Bu fotoğrafta HDR özelliği aktif edilerek çekim yapıldı.

    Fotoğraf kalitesi

    Uzun yıllardır fotoğraf alanında çalışmaları bulunan Nikon’un fotoğraf kalitesine söylenecek çok fazla bir şey yok. Her zamanki gibi gayet iyi sonuçlar veren fotoğraf makinesi hem RAW hem de JPEG formatında beklentileri karşılıyor.

    4K video konusu

    Video konusunda rakipleri Canon ve Sony kadar iddialı olmasa da son yıllarda atağa kalkan Nikon, bu modelle (D500’den aldığı destekle) 4K çözünürlüğü sunuyor. Ancak burada ‘küçük’ bir sıkıntı var: Fotoğraf makinesi üzerindeki sensörün sunduğu kadraj kadar video kayıt edemiyor. Kroplu yani 1.5X fokal çarpanlı 4K video kayıt eden D7500’de görüntü biraz kesiliyor. Yani video kayıt sırasında daha dar bir kadraj (Full HD videoya göre) alıyorsunuz. Bu biraz sıkıntı. Zira dar açılı bir objektif kullandığınızda ve ortamda yeteri kadar yer yoksa video konusu biraz sıkıntı olabiliyor.

    Nikon D7500
    Soldaki kadraj 4K, sağdaki ise Full HD’de görünen kadraj.

    4K video konusunda böyle bir sıkıntı olsa da görüntü kalitesi konusunda bir sorun yok. Gayet başarılı bir şekilde 4K video kayıt edebiliyorsunuz. Cihazın üzerinde mikrofon ve kulaklık çıkışları olduğundan video anlamında her türlü ekipmanla kullanım sağlanıyor.

    Öte yandan Full HD modunda saniyede 60 kare video kayıt edilebiliyor. “4K benim için önemli değil ama 60 fps Full HD isterim” derseniz sorun yok.

    Kablosuz uzaktan kullanım

    Fotoğraf makinesi hem Wi-Fi hem Bluetooth desteği sunuyor. Nikon’un Snapbridge uygulaması ile ürünü uzaktan kontrol edip fotoğraf çekim yapabiliyorsunuz. Uygulamayı kolayca kurup fotoğraf makinesine bağlayabiliyorsunuz. Fakat arayüz anlamında biraz geliştirilmesi lazım. Kullanıcı deneyimini iyileştirecek adımlar atmalı Nikon. Yine de günü kurtaran ve fotoğraf makinesini uzaktan kullanmayı sağlayan uygulama, çekilen görüntüleri de izlemenizi sağlıyor.

    Nikon D7500

    Pil ömrü

    Nikon D750’ün pil ömrü CIPA standartlarına göre 950 kare. Genelde bu seviyedeki fotoğraf makinelerinde bu pil ömrü normal kabul ediliyor. Yaptığım testlerde ben de bu rakama yakın değerler buldum. Bu tarz bir ürün için yeterli ve iyi bir rakam.

    Fiyat

    Nikon D7500’ün Türkiye satış fiyatı 6500 TL civarında. Bu rakam sadece gövde için Türkiye garantili (resmi firma garantisinden bahsediyorum, yurtdışından farklı yollardan gelen ürünlerin fiyatı daha ucuz) modeli kapsıyor. İyi bir objektifle beraber cihazın fiyatı 10 bin TL’yi buluyor.

    Fiyat bu tarz bir cihaz için normal. Dolar kuru, vergiler, KDV vs derken fotoğraf makinesi fiyatları ciddi bir noktaya geldi. D7500 de bu gelişmelerden etkileniyor ve fiyatı ile 10 bin TL sınırına dayanıyor. Eğer elinizde uyumlu ve güzel bir objektif varsa sadece bu cihazın sahip olma fiyatını biraz aşağı çekebiliyorsunuz. Eğer yoksa ve iyi bir objektifle almak istiyorsanız 10 bin TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor.

    Kimler için uygun?

    Nikon D7500 sunduğu özellikler ve hızı bakımından spor ve doğa fotoğrafçılarına hitap ediyor. Özellikle yüksek hızlı nesneleri fotoğraflayan ya da seri çekim hızının yüksek olması gereken işlerde kullanmak isteyenlere yönelik bir fotoğraf makinesi olan D7500, bu tarz beklentileri karşılıyor.

    Bu iki kategori dışında bütçesi olan fotoğraf konusunda ciddi olan amatörlere hitap edebilir. Ama söylediğim gibi sağlam bir bütçeye sahip olmak gerekiyor. Yoksa giriş seviyesi bir kullanıcı için biraz fazla bir ürün.

    Beğendim

    • Seri çekim hızı
    • Fotoğraf ve video kalitesi
    • Dokunmatik ekran

     

    Beğenmedim

    • 4K videoda görüntü kroplanıyor
    • Snapbridge uygulaması biraz daha kullanıcı dostu arayüze sahip olmalı
    • Eski Nikon objektiflerle kullanılamıyor (Ai desteği olmayan)

     

    Nikon D500 ile çekilmiş örnek bir fotoğraf

    Teknik özellikler

    • 20.9 Megapiksel APS-C boyutunda CMOS sensör
    • Expeed 5 imaj işlemcisi
    • 1.640.000 ISO
    • 1.5X fokal çarpan
    • 51 noktalı netlik sistemi
    • Saniyede 8 kare fotoğraf çekimi (100 JPEG ve 50 RAW’a kadar)
    • Öne arkaya hareket edebilen 3.2 inç dokunmatik ekran
    • Suya ve hava şartlarına dayanıklı
    • 4K video kayıt özelliği (Fokal çarpan etkisi var)
    • Wi-Fi ve Bluetooth desteği
    • Pil ömrü 950 kare
    • 720 gram (sadece gövde)
    • Mikrofon ve kulaklık çıkışları

    Uzun lafın kısası Nikon D7500 kendi kategorisinde güzel bir cihaz olmuş. Fokal çarpanı nedeniyle orta seviyede değerlendirilen ürün, sunduğu teknik özelliklerle bir üst kategoriden rol çalıyor. Doğa ya da spor fotoğrafçılığı gibi alanlarda çalışan bir fotoğrafçı iseniz önerebileceğim bir model olan Nikon D7500, kendi kategorisindeki beklentileri karşılıyor.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN