Nikon’un 83X optik zoomla donatılmış zoom canavarı Coolpix P900 modelini inceliyorum.
Uzaktaki konuları yakınlaştırmak amatör ya da profesyonel olsun fotoğrafçıların ilgi alanlarından biridir. Genelde bu iş için uzun odaklı (200, 300, 400 mm gibi) objektifler kullanılır. Bu çözüm elbette objektifi değiştirilebilir fotoğraf makineleri için uygundur. Fakat bu tarz objektiflerin kaliteli olanları (yani objektif açıklıkları iyi olanları) genelde pahalıdır ve ağırlıklı olarak profesyoneller tarafından tercih edilir.
Öte yandan son yıllarda yüksek zoomlu gelişmiş kompakt fotoğraf makineleri de bu alanda ‘biz de varız’ demeye başladı. Bu alanda Sony, Panasonic, Canon ve Nikon gibi markaların ürünleri yer alıyor. Nikon da P ailesinin bazı modellerini bu kategoride rekabet ettiriyor. P500 ile başlayan seri 510, 520, 530, 600 ve 610 ile devam etti. Ailenin en son üyesi ise P900 oldu.
83X optik zoom
‘Yok artık’ dedirtecek bir zoom oranı bulunan Nikon Coolpix P900, 24-2000 mm bir objektife sahip. Bu objektif yaklaşık olarak 83X optik zoom desteği veriyor. Objektifin diyafram değerleri ise f2.5-6.5 aralığında değişiyor. CMOS bir sensör kullanan fotoğraf makinesinde çözünürlük ise 16.7 Megapiksel. 3 inç döndürülebilir bir ekranı bulunan fotoğraf makinesi, Wi-Fi, NFC, GPS, microUSB üzerinden şarj, P, S, A ve M çekim modlarının yanı sıra Scene modları ile dikkat çeken bir ürün.
Kullanım deneyimi
Öncelikle P900’ün iri bir fotoğraf makinesi olduğu ile başlayayım. O kadar optik zoom olunca haliyle cihaz da biraz iri olmuş. Orta seviye bir DSLR görünümünde olan üründe bu optik zoom hem deklanşöre entegre edilen bir mekanizma hem de sol yan yüzde bulunan bir düğme ile kumanda edilebiliyor. Her iki yöntem de kendine göre pratik. Hangisini kullanacağınız duruma ve konuma göre değişir.
Uzaktaki konuları yakınlaştırma konusunda başarılı bir ürün olan P900’de zoomu sonuna kadar kullandığınızda cihazı sabitlemeniz gerekiyor. Her ne kadar titreşim engelleme sistemi yer alsa da 2000mm’de odak uzaklığında fotoğraf makinesini elinizde tutarak kullanmanız mümkün olmuyor.
Manuel modların yanısıra hazır çekim modları bulunan üründe Panorama, Time Lapse, Kuş gözlem, Ay ve benzeri birçok mod bulunuyor. Ayrıca tamamen otomatik mod da kullanıcıya yardımcı oluyor. Zengin çekim modu seçenekleri kullanıcıya ciddi anlamda fayda sağlıyor. Özellikle Ay ve Kuş Gözlem modlarının başarılı olduğunu ve spesifik durumlar için deste olduğunu belirtmek isterim.
Minimum diyafram açıklığının 24 mm’de f2.8 olması zor ışık şartlarında kullanıcının elini kuvvetlendiren bir özellik. Bu sayede ışığın az olduğu durumlarda da çok iyi sonuçlar alıyorsunuz.
Muhteşem optik zoom
2000 mm yani 83X optik zoom bence P900’ün en önemli özelliği. Zira bu sayede çok uzaktaki konuları yakınlaşmadan fotoğraflayabiliyorsunuz. Hal böyle olunca özellikle Ay ya da kuş fotoğraf çekmek isteyenler için P900 öncelikle bir ürün haline geliyor.
Belki aramızda ‘bunu alacağıma iyi bir objektif alır dijital SLR cihazımla bu tarz işler yaparım’ diyenler olabilir. 600 mm odak uzaklığına sahip bir Nikon objektifin ABD fiyatının 12 bin dolar olduğunu söylersem belki bu fikirden vazgeçersiniz. Elbette haricen bir objektifin kalitesi P900’de bulunmuyor. Fakat fiyatının neredeyse 12’de biri olduğunu söylersem bu farkın çok önemi olmadığını görürsünüz.
Yukarıda da bahsettiğim gibi zoomu ister deklanşörden isterseniz sol yan yüzde bulunan düğmeden kontrol edebiliyorsunuz. 83X optik zooma yaklaştıkça makinenin titreşimi de artıyor. Bu yüzden cihazı sabitlemeniz ya da bir tripoda koymanız gerekiyor. 899 gram ağırlığa sahip olan cihazı son zoom ayarında kullandığında elinizde tutarak çekim yapmanız mümkün değil.
Ürünle yaptığım çekimlerde genel olarak beğendim. Fakat yakınlaştırmayı sonuna kadar kullandığınızda mercek sisteminden kaynaklanan bir pus fotoğrafta görünmeye başlanıyor. Bu pusu çekim sonrası Photoshop’ta yapacağınız bazı düzenlemelerle temizlemeniz mümkün oluyor. Biraz can sıkıcı bir durum ama bu kadar zoom olunca kaçınılmaz bir durum haline geliyor.
Video
Fotoğraf makinesi saniyede 60 kare Full HD video kayıt ediyor. Kayıt sırasında zoom girebiliyorsunuz ancak objektif sesi (haliyle) kayıtta duyuluyor. Video kalitesi bence yeterli. Birçok durum için fazlasıyla iş görüyor. Ayrıca ağır çekim olarak bilinen HS modu da fotoğraf makinesinin video ayarları arasında yer alıyor.
Wi-Fi, NFC ve GPS
Son yılların popüler teknolojileri olan Wi-Fi, NFC ve GPS fotoğraf makinesinde yer alıyor. Wi-Fi ile fotoğraf makinesini mobil cihazlar üzerinden kablosuz olarak kullanabiliyoruz. Ancak uygulama çok başarılı değil ve bence biraz daha geliştirilmesi lazım. NFC ise bu özelliği bulunan telefonlarla hızlı bağlantı kurulmasını sağlıyor. GPS ise konum bilgilerinin fotoğrafa eklenmesini sağlıyor. Özellikle GPS arazide çekim yapan kuş gözlemcileri için önemli bir özellik. Zira bir kuşun nerede fotoğrafının çekildiğini bu özellik sayesinde görebiliyorlar.
microUSB şarj
Fotoğraf makinesi microUSB bağlantısı ile şarj oluyor. Bu yüzden kutusundan çıkan şarj cihazı da telefonlarda da kullanabileceğimiz türden bir adaptör ve USB kablodan oluşuyor. microUSB şarj olayı iyi olmuş. Zira arazide harici bir pil çözümü ile şarj mümkün oluyor. Yaygınlaşması dileğiyle.
Bu arada fotoğraf makinesinin CIPA standartlarına göre pil ömrü 360 kare. Böyle bir ürün için ortalama bir değer. Elbette bu değer video , ekran ve zoom kullanımına göre biraz artıp azalabilir.
Sonuç olarak Nikon Coolpix P900 özel ihtiyaçlara yönelik bir ürün. Ay fotoğrafı ya da kuş fotoğrafı çekmek isteyenlerin ilgi alanına giren bir fotoğraf makinesi olan P900, fotoğraf konusunda bilgili kullanıcıların elinde çok başarılı bir ürüne dönüşebilir. ‘Ben bu cihazın hakkını veririm’ diyorsanız önerebileceğim bir fotoğraf makinesi.
Nikon Coolpix P900 teknik özellikleri
- 16.7 Megapiksel çözünürlük
- CMOS sensör
- 24-2000 mm f2.8-6.5 diyafram objektif
- 83X optik zoom
- 166X Dynamic Fine Zoom
- Full HD 60 fps video kayıt
- 332X Digi Zoom
- 3 inç, döndürülebilir ekran
- SDHC uyumlu bellek yuvası
- Wi-Fi, NFC, GPS
- microUSB üzerinden şarj
- 360 kare pil ömrü
- 899 gram ağırlık