Kripto paranın yükselişi ile birlikte NFT gibi yeni kategorilere rastlıyoruz. Değişimi, iadesi ya da dönüştürülmesi teknik açıdan imkansız hale gelen NFT, son dönemde eser satışlarında tercih ediliyor. Bir sergi ya da müzayedeye gittiğinizde gördüğünüz eserlerin fiyatları neden yüksektir? Çünkü burada sergilenen eserler seri üretim mallarından farklı olarak kopyalanıp çoğaltılamazlar. Sanal dünyada tüm verilerin dijital olması, onları sıradan hale getiriyor. Çünkü dijital veri kayıpsız olarak defalarca çoğaltılabiliyor. Fakat NFT, kopyalanamama özelliği ile en basit bir JPG formatlı fotoğrafı bile nitelikli eser haline getirebiliyor.
NFT ile her veriye bedel biçebilirsiniz
Ünlüler NFT akımına hızlı bir giriş yaptı. Tweet’ini, fotoğrafını hatta kahkahasını bile satan kişilere rastlamak mümkün. Şanslı olanlar bu işten büyük gelir elde ediyor. Örneğin ABD’li rap şarkıcısı Soulja Boy, açık artırmayla Tweet satarak 3 saatte 2 milyon doların üzerinde para kazandı. Gerçek ünlülerin yanı sıra yapay zeka ile üretilen sanal sanatçılar veya dijital influencerlar da ortaya çıkmaya başladı. Örneğin FN Meka, tamamen yapay zeka ile üretilen bir rap şarkıcısı. FN Meka’nın arkasında Vydia isimli çok yaratıcı bir ekip bulunuyor. Ünlü otomobil ve moda markalarıyla iş ortaklığı yapan Vydia, çeşitli videolarla TikTok’ta gerçek bir fenomen. Başarılı pazarlamacıların elinde FN Meka adeta altın yumurtlayan tavuğa dönüyor. Öyle ki FN Meka, geçtiğimiz günlerde 6500 dolara “nadir” bir tuvalet bile satmıştı. FN Meka’nın Speed Demon isimli şarkısını buradan dinleyebilirsiniz. İlginç bir deneyim olacağını şimdiden söyleyebiliriz. Bir diğer isim ise Miquela Sousa. Tamamen sanal bir influencer olarak işlenen bu dijital karakter de 3 milyon takipçiye sahip. Tahmin edebileceğiniz gibi reklam alma konusunda birçok gerçek influencerdan çok daha yetenekli. NFT elbette bu iki örnekte para kazanmanın ortak bir yolu olarak karşımıza çıkıyor.
Eser mi ürün mü?
Bu dünyaya giriş yapmak ya da satıştaki varlıklara göz atmak için çeşitli dijital platformları gezebilirsiniz. OpenSea, Zora, Fyooz, Flipkick, NFT bazlı satış yapan sitelerden öne çıkanları. Buralarda gezindiğiniz zaman herkesin sıklıkla dile getirdiği ve biraz basmakalıp olan “dünya değişiyor” söylemini direkt gözlemleyebiliyorsunuz. NFT elbette bir araç. Onu kullanarak etik ve estetik değerlerin ya da sanatsal kaygıların sanal ortamda gerçekten bir esere mi yoksa bir ürüne mi dönüştüğünü zaman gösterecek.