Günümüzde her an, her yerden çevrimiçi olmak oldukça önemli. Nextcloud, tıpkı Dropbox gibi bulutta ya da kendi sunucunuzda dosya barındırma ve paylaş yapabileceğiniz tamanen ücretsiz bir servistir. Diğer ticari rakiplerine nazaran Nextcloud, bağımsız ve açık kaynak kodlu bir depolama uygulamasıdır. NextCloud servisini ister buluttan aldığınız bir alana, isterseniz de ofisinizdeki sunucunuza kurabilirsiniz. NextCloud ile Buluttaki Dosyalarınız Her An Yanınızda
OneDrive, Google Drive, DropBox gibi çözümleri kullanmak istemiyor, tamamen kendi kaynaklarınızda dosyalarınızı barındırmak istiyorsanız, NextCloud bu konuda size alternatif sunuyor. NextCloud ile Buluttaki Dosyalarınız Her An Yanınızda başlıklı yazımda, bulut yada kendi sunucunuzda depolama ve dosya paylaşma çözümü olarak NetCloud’u nasıl kurabileceğiniz ve açık kaynak ofis servisi ile entegre ederek dosyalarınızı nasıl aynı anda güncelleyip kullanabileceğinizden bahsedeceğim.
NextCloud Nasıl Kurulur?
NextCloud dosya paylaşım uygulaması, açık kaynak bir servis olduğundan, yine açık kaynak Linux ortamlarda oldukça performanslı çalışıyor. Bu linki kullanarak Nextcloud server’ın en son versiyonu indirebilirsiniz. Tabibi ki gerek yenilik ve gerekse de güvenlik güncellemeleri ile NextCloud servisinde neredeyse her haftada bir güncelleme yayınlanıyor.
NextCloud servisinin Ubuntu 22.04 Linux server üzerine nasıl kurulabileceğini bu linkten ayrıntılı inceleyebilirsiniz. Bu adreste NextCloud’un 24.0.1 anlatılıyor ama eğer isterseniz daha yeni sürümlerini de ilgili adresten indirip, ayı yöntem ile kurabilirsiniz. Kurulum basit gibi görünse de önemli trikleri bulunuyor. Özellikle, yine açık kaynak kodlu Collabora Ofis entegrasyonu yeni kullanıcılar için biraz zaman alabiliyor.
Bir şirketin bütün personellerinin dosyalarını barındırıp, aynı anda dosya üzerinde çalışmalarına olanak sağlayan ofis entegrasyonuyla bu servis oldukça kullanışlı hale geliyor.
Nextcloud servisini Linux üzerine container olarak kurup aynı zamanda Collabora veya OnlyOffice açık kaynak ofis servisleri arasında entegrasyon yaparak, kendi bulut dosya paylaşım servisinizin sefasını sürmeye başlayabilirsiniz. NextCloud dosya paylaşım servisini mikroservis olarak kurmak yerine daha fazla ayrıntıya girmeden yukarıda verdiğim linkten adım adım kurulum da yapabilirsiniz.
NextCloud dosya paylaşım servisinde database için Mysql veya Postgresql kullanabilirsiniz. Özellikle Postgresql’in oldukça stable ve hızlı olduğunu söyleyebilirim. Bulut ortamında NextCloud kurulduğunda SSL sertifikası üzerinden yayın yapılmasının oldukça önemli olduğunu ve aynı zamanda NextCloud servisinde ofis entegrasyonu sağlandığında, Collaboraoffice veya OnlyOffice açık kaynak ofis servisleri arasındaki iletişimin de SSL sertifikası ile yapılması gerektiğini ifade etmek isterim.
NextCloud servisi ofis entegrasyonu sağlandıktan sonra kullanıcılarına bir bulut servisinden beklenilenden daha fazlasını sunar. Örneğin, CardDAV ile kişi ve yapılacaklar listelerini, Ampache ile kendi medya dosyalarını aynı platform içinde diğer kişiler ile çevrimiçi izleyebilme, Talk modülü ile yine aynı platformda anlık görüntülü görüşme yapabilme ortamı sunar. Ortamda paylaşılan ya da depolanan dosyalar üzerinde grupta bulunan farklı kişilere farklı yetkilendirmeler yapabilirler. NextCloud’da bir dosya ya da bir klasörü için paylaşım linki oluşturarak kurum dışındaki kişi ya da şirketler ile paylaşım sağlanabilir.
Kurumsal ya da küçük ölçekli şirketler için; çalışılan dosyalara anlık olarak her ortamdan erişmek ve eş zamanlı olarak işlem yapmak, aynı anda birden fazla kişinin işlem yapmasını sağlamak ve bu işin tamamen kişiye ya da kuruma özel sistemler üzerinde olması isteniyorsa NextCloud servisi tam da bu iş için uygun bir çözüm sunuyor.
Twitter takip için @salihertugrul YouTube kanalım