Nesnelerin İnterneti kavramı, günümüzün ve geleceğin trend konularından birisi. Nesnelerin interneti terimine ” Şeylerin İnterneti” de diyebiliyoruz. Yakın gelecekte; otomatikleştirilebilecek her şey otomatik olacak demek, çokta abartılı bir cümle olmayacak.
Genel olarak “Nesnelerin İnterneti” kavramını tanımlayacak olursak; Herhangi bir şekilde dijital bilgi üreten akıllı cihazların, internet dünyası içinde birbirleri ile veri alışverişinde bulunmaları ile oluşturulan küresel altyapı olarak ifade edebiliriz. Nesnelerin internetinin gelişmesinde yenilikçi Ar-Ge çalışmalarının önemi oldukça büyük.
Nesenlerin İnternetinde gerek kablolu gerekse de kablosuz teknoloji kullanan cihazlar, birbirleri ile etkileşimdedirler. Cihazlarda oluşan bilgiler belli kurallar çerçevesinde ilgili birimler tarafından yorumlanarak, yararlı hale getirilir. Bu cihazların ürettiği büyük verinin yorumlanması, sonuca gidilmesi konusunda yeni teknolojiler geliştirilmek zorunda kalınmıştır.
Nesnelerin İnterneti ile araştırmacılar tam anlamı ile akıllı bir dünya geliştirmeye çalışıyorlar. Açıkçası bunun çokta kolay olmadığını söylemek durumundayım. Bunun yanında, özellikle ev içi, ulaşım, şehir ve diğer alanlarda daha akıllı ortamların oluşturulmasının da çok uzak olmadığını düşünüyorum.
Nesnelerin İnternetinde esas amaç; dijital bilgi üreten her türlü cihazın, her an, her yerden, herhangi bir amaç için internet ya da bir özel network üzerinden birbirleri ile bağlantıya geçip, duruma göre kullanıcısına bilgi sağlamasıdır.
Nesenlerin İnternetini yeni internet devrimi olarakta tanımlamak mümkün. Bu teknolojide elektrikli arabalardan tutun da, akıllı evlere kadar, dijital sistemlerin otomasyonundan, haberleşme sistemlerine kadar geniş bir yelpaze bulunmakta. Özellikle enerji tasarrufu sağlanması ve güvenlik sektöründe oldukça büyük bir potansiyel bulunuyor.
Robotlar, akıllı binalar, implant tıbbi cihazlar, kendi kendine uçan veya otomatik olarak kontrol edilebilen insansız hava araçları Nesnelerin İnterneti ekosisteminin bir parçası olmaya yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Radyo sinyalleri ile şarj edilebilen piller, cep telefonları, Wi-Fi ile şarj edilebilecek olan yüksek verimli bataryaların olacağı bir çağın çokta uzakta olmadığını söylemeliyim. Birbirlerine bağlı evler, enerji tasarrufu için kullanılan akıllı sistemler, dijital akıllı medya birimleri çok yakında gerçekleşebilecek değişikliklerin başında geliyor.
Akıllı Otoparklar, kentin gürültü haritasının çıkartılması ile gerçek zamanlı izlenip ona göre karar verilebilen servislerin oluşturulması, trafik sıkışıklığının önlenmesi, akıllı sokak lambaları, atıkların yönetimi, akıllı ulaşım sistemleri, akıllı yollar ve iklim koşullarına göre kaza ve trafik bilgisi verilmesi ile erken uyarı sistemlerinin oluşturulması gibi konuları nesnelerin interneti kapsamında değerlendirebiliriz.
Akıllı mega kentler ile birbirlerine bağlanmış entegre ülkelerin olacağı bir gelecek bekliyor bizleri. Yapılan istatistiki çalışmalara göre; 2025 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde atmışının sehirlerde yaşayacağı ortaya konmuş. Şehirlerin akıllı hale getirilmesi ile yaşayan insanların hayat kalitesini üst seviyede tutmak için kullanılacak olan Nesenelerin İnterneti teknolojisi, tam anlamı ile hayatın içinde olacak.
Günümüzdeki Durum nedir?
Günümüzde internete yaklaşık 11 milyar cihazın bağlı olduğu tahmin edilmekte ve bu rakamın 2020 yılına gelindiğinde 50 milyar cihaz seviyesine çıkması öngörülmekte. Yapılan farklı bir araştırmaya göre de; 2003 yılında dünyada kişi başına düşen birbirleriyle bağlantılı cihaz oranı 0,08 iken bu oranın 2020 tahmini ise 6.4 . Ayrıca 2020 yılında, 20 adet tipik ev cihazının üreteceği bilgi trafiğinin, 2008 yılında üretilen tüm internet trafiğinden daha fazla olacağı da tahmin ediliyor.
Türkiye’nin de dahil olduğu Orta ve Doğru Avrupa Bölgesi’nde 2019 yılı öngörüleri ise şöyle:
Veri merkezi trafiğinin 3.5 kat artacağı, Bulut veri merkezi trafiğinin, toplam veri merkezi trafiğinin yüzde 85’ini oluşturacağı, bulut veri trafiğinin yüzde 66’sının son kullanıcılar tarafından oluşturulacağı bilgileri öne çıkıyor.