İnternet kullanımı yaygınlaştıkça bilişim suçu işleme oranı da bu artışa paralel olarak artıyor. Bilişim suçunun en önemli özelliği bilgisayar sistemlerini veya interneti kullanarak yasa dışı faaliyetlerin gerçekleşiyor olmasıdır. Bilişim suçları genellikle siber saldırılar, veri hırsızlığı, kimlik avı, virüs yazılımları ve farklı yöntemle gerçekleşiyor. Aslında bir eylemin bilişim suçu olabilmesi için bir bilgisayar veya bilgisayar ağı kullanılması gerekiyor. Ayrıca belirtmekte fayda var; bilgisayar, suç işlenirken kullanılabildiği gibi aynı zamanda suçun hedefi de olabiliyor.
Bilişim Suçu Derken Neleri Kastediyoruz?
Ayrıca çocuk istismarı, bilgisayar korsanlığı, çevrimiçi taciz, telif haklarının ihlali ve çevrimiçi dolandırıcılık gibi suçlar da mevcut. Aslında bilişim suçlarının etkileri ve kapsamı bir hayli geniş. Bu suçu işleyenler bireyleri veya kurumları finansal olarak zora soktukları gibi itibar kaybına da sebep oluyorlar.
5237 sayılı TCK, bilişim konusundaki suçları 243 ile 245 maddeleri arasında “Bilişim Alanında İşlenen Suçlar” başlığı altında düzenlemiştir. İşte 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda belirtilen bilişim suçları:
Bilişim Sistemine Yasadışı Erişim (TCK m.243)
Bir bilişim sisteminin tamamına veya bir kısmına yasadışı yollarla erişen veya orada kalmayı sürdüren kişi bir yıla kadar hapis veya adli para cezası alır.
Sistemi Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme (TCK m.244)
Bu maddeye istinaden bir bilişim sisteminde işleyişi engelleyen ya da bozan kişi bir yıl ila beş yıl arası hapis cezası alabilir. Ayrıca bir bilişim sisteminde var olan veriyi; bozan, silen, değiştiren veya erişilmez hale getiren, sisteme farklı veri ekleyen ve var olan veriyi farklı bir alana taşıyan kişi altı ay ila üç yıl arası hapis cezası alır.
Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması (TCK m.245)
Birisinin banka veya kredi kartını ele geçiren veya elinde tutan, kart sahibinin rızası olmadan bu kartı kullanarak ya da kullandırtarak kendisine veya başkalarına fayda sağlayan kişi, 3 yıl ila 6 yıl arasında hapis ve 5.000 güne kadar adli para cezası alır.
Yasak Cihaz veya Programlar (TCK m.245/a)
Kanunun bu maddesine göre bu suçu işleyen kişi 1-3 yıl arası hapis ve ek olarak 5 bin güne kadar adli para cezası alır. O yüzden hem yasak cihaz hem de yasak yazılım üretip kullanmayı, satmayı veya satın almayı, sevk etmeyi veya bulundurmayı aklınızdan geçirmeyin.
2007’de Yeni Düzenleme Geldi
Bilişim suçlarının dışında internet içerikleriyle ilgili düzenleme yapmak amacıyla 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” 2007’de düzenlendi. Dahası internet ortamındaki katalog suçlar kapsamındaki internet hizmeti sağlayan servis sağlayıcılara bazı yeni yükümlülükler eklendi.
Bilişim Suçu İhbarını Nereye Yapabilirim?
ihbarweb.org.tr isimli web sitesi kanunun belirtilen suçlarla ilgili içeriklerin internet üzerinden ihbar edilebilmesine olanak sağlıyor. Aşağıdaki suçlardan birine şahit olduğunuzda bu site üzerinden ihbarda bulunabiliyorsunuz.
- İntihara yönlendirme
- Çocukların cinsel istismarı
- Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma
- Sağlık için tehlikeli madde temini
- Müstehcenlik
- Fuhuş
- Kumar oynanması için yer ve imkan sağlama
- Atatürk aleyhine işlenen suçlar
- Yasadışı bahis
- Dezenformasyon
Bilişim suçu her zaman modern dünya için önemli bir tehdit oluşturur. Bu suçları işleyenler hem bireyleri hem kurumları hem de toplumu geniş çapta etkiler. Sadece doğru önlemler alarak bu tehditlerle etkili bir şekilde mücadele etmek mümkün olur. Ayrıca bilişim suçu konusunda kamuoyunu bilgilendirici toplumsal bir farkındalık oluşturmak gerekir.