Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelNASA'nın Yeni Patronu Steve Jurczyk ile Uzay Vizyonu

    NASA’nın Yeni Patronu Steve Jurczyk ile Uzay Vizyonu

    20 Ocak tarihinde NASA çevresinde kimilerine göre beklenmedik bir ayrılık gerçekleşti. NASA’da dönemin müdürü Jim Bridenstine, Biden yönetimine yakın olmadığını düşündüğü için görevi bıraktı. Ertesi gün yönetici koltuğuna oturan Steve Jurczyk ise politik bir arka plana sahip “torpilli” bir kişi olarak basında mimlendi. Ancak 1988 yılında NASA’ya katılan Jurczyk, mühendislik ve Ar-Ge dahil olmak üzere birçok farklı pozisyonda yöneticilik yapmış ve kurumda en tecrübeli isim olarak göze çarpıyor. Henüz 59 yaşında olan tecrübeli isim kısa sürede NASA’da yeni bir vizyonun temellerini atacak gibi duruyor.

    NASA
    NASA için yeni bir dönem. Yeni politik anlayış NASA’nın hedeflerini nasıl etkileyecek?

    NASA için 2024 erken hedef

    Trump yönetiminin son döneminde gözlerin uzay yarışına çevrilmesi şaşkınlık yaratmıştı. Yıllarca Ay’a insanlı görev planlamayan NASA, bir anda Trump tarafından 2024 yılında Ay’a dönüş meşalesini yakmıştı. Ancak Biden yönetimiyle göreve başlayan çiçeği burnunda Jurczyk, “2024 yılında Ay’a insan göndermek artık gerçekçi bir hedef değil,” şeklinde açıklamada bulundu. “Bütçemiz ve son iki yılda gerçekleşen harcamalar nedeniyle Ay’a insan gönderme projesini verimlilik açısından ileri bir tarihe erteliyoruz.”

    CLARREO
    İklim Mutlak Parlaklık ve Kırılabilirlik Gözlemevi (CLARREO) Pathfinder Projesini yakında daha sık duyacağız

    NASA Dünya’ya dönüyor

    Biden ve Jurczyk’in paralel çizgisi NASA’nın yakın geleceğini de etkileyecek. Ay’dan uzaklaşan NASA, Biden’ın teşviki ve Jurczyk’in de motivasyonu ile gözünü dünyaya çevirecek. “Bütçemizi ilk olarak küresel ısınma ve iklim sorunlarının çözümüne ayıracağız,” diyen Jurczyk tam olarak yıllık bütçeye sahip olmasa da önceliklerini belirlemiş durumda. İklim Mutlak Parlaklık ve Kırılabilirlik Gözlemevi (CLARREO) Pathfinder Projesi’ne ağırlık vermesi beklenen Jurczyk, güneşten gelen enerjiyi yüksek hassasiyetle ölçüp bunu enerjiye verimli şekilde dönüştürmeye odaklanacak. Aynı zamanda uyduların kalibrasyonu gibi kritik bir görevi de üstlenen CLARREO Pathfinder Projesi’ni yakın zamanda daha sık duymaya başlayacağız.

    Az risk çok iş

    Görünen o ki NASA, uzay yarışında Tesla gibi özel girişimleri destekleyerek diğer ülkelerin gerisinde kalmamaya çalışacak. Deneyimli bir elektrik elektronik mühendisi olan Steve Jurczyk, risk alıp uzay macerası peşinden koşmaktansa NASA kaynaklarını küresel sorunların üstesinden gelmek için kullanacak gibi duruyor. Görevi devraldığında “Amerika’nın en iyi yönlerini NASA’nın temsil ettiğini düşünüyorum. Bu yönler arasında sıkı çalışma, adanmışlık ve özgünlük var. Daha önce defalarca kanıtladığımız üzere bir araya geldiğimizde bariyerleri yıkıp yeni bir geleceği hayal etme fırsatına sahip olabiliriz,” diyen Jurczyk’in himayesindeki NASA bakalım neler başaracak.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN