Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerİnovasyonModüler Telefonların Geleceği

    Modüler Telefonların Geleceği

    Cep telefonları bir süredir kullanıcıları eskisi kadar heyecanlandırmıyor. Artık mevcut sisteme çok alıştık. Birbirine yakın donanım özellikleri ve tasarım açısından yaşanan benzerlik eskisi kadar kullanıcıları cezbetmiyor. Çok büyük ihtimalle elinizdeki akıllı telefonla amiral gemisi konumundaki yeni model bir telefon arasında köklü bir fark görmeyeceksiniz. İşte bu gerçek, bildiğimiz anlamdaki telefonların aslında sınıra dayandığını gösteriyor. Bu nedenle sahneye çok farklı bir bakış açısı ile geliştirilen modüler telefonlar çıkıyor.

    Modüler telefonun hayatımıza girmesine neden olan en önemli etken Google’ın geliştirdiği Ara ve LG’nin yeni modeli G5. İkisi de modüler yapısıyla övünüyor. Söylentilere göre Lenovo’nun yakında detaylarını duyuracağı Moto X de modüler kervanına katılacak gibi duruyor. Modüler telefonların klasik telefonlara göre en büyük farkı kullanıcı seçimlerine göre seçilebilecek parçalarının bulunması. Seçenekler de kullanıcının ihtiyaçlarına göre kendi telefonunu tasarlamasına olanak sağlıyor. Dolayısıyla burada top kullanıcıda olacak. Klasik akıllı telefonlarda olduğu gibi kullanmayacağımız özelliklerle şişecek fiyatlar yerine kullanıcı kendi ihtiyaçları doğrultusunda bütçesini belirleyecek. Doğru aksesuar seçenekleri ile modüler telefonlar heyecan verici bir rüzgar yaratabilir.

    modular-motorola-project-ara1

    Bu arada modüler telefonlar şu an için tam ve yarı modüler olarak ayrılıyor. Google’ın Ara’sında olduğu gibi neredeyse tüm parçaları değiştirebildiğimiz modeller tam, LG G5’te olduğu gibi sınırlı parça değişimi olan modellere de yarı modüler deniyor. Google’a göre 2017 modüler telefonların çağı olacak. Bu kehanetin gerçekleşmesi için daha şimdiden tam modüler yarı modüler gibi bir yol ayrımı ile karşılaşan telefon üreticilerinin beklenen etkiyi yaratması için çok doğru hamlelerde bulunması gerekiyor.

    Astar ve yüz denklemi
    Bilindiği gibi aksesuar piyasası firmalar için her zaman önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Modüler telefonların da değiştirilebilen parçalarını birer aksesuar olarak düşünürsek kısa bir sürede maliyetin belirgin şekilde artması ihtimali var. Bu da daha geleneksel kullanıcıların aklına soru işareti koyacaktır. “Biraz daha verip doğru düzgün bir model alırım,” anlayışı benimsenebilir. Bu açıdan bakıldığında genel olarak bakıldığında başarılı bulunan LG G5’in ek parçalarla fiyatının büyük oranda arttığını görüyoruz.

    Aksesuarlara erişim

    Özellikle ülkemiz gibi küçük pazarlarda aksesuar seçenekleri sınırlı oluyor. Bunu kendiniz de deneyebilirsiniz. Tabletiniz için bir klavyeli kılıf almayı deneyin. Muhtemelen aradığınız seçenek yerine başka bir alternatifle yetinmek zorunda kalacaksınız. Telefonlar için çıkması muhtemel aksesuarlar kolay erişilebilir yerlerde olmalı. En azından “flagship” denen büyük teknoloji ve iletişim markalarının mağazalarında seçenekleri görebilmeliyiz.

    Serbest üretim hakkı
    Fiyatların azalması ve seçeneklerin farklılaşıp çoğalması adına ürünleri sadece aynı markanın geliştirmesi büyük yanlış olur. Bunun yerine lisanslı üreticilere geliştirme haklarının açılması çok iyi olur. Bu sayede bildiğimiz ve tanıdığımız markalar telefonların kullanımlarını zenginleştirecektir. Aksi halde aynı marka sadece kendi modeli için ürün geliştirirse bir dar boğaz yaşanması kaçınılmazdır.

    Ön yargılar ve özgürlük
    Tüm artılarına rağmen modüler telefonların bir eksi tarafı var. Telefonun değişebilen parçaları her ne kadar artı gibi gözükse de bu parçaların taşınması bir sorun. Telefonunuz için ek donanımlarla gelişmiş kamera ve batarya özelliği olduğunu düşünün. Bu şekilde bir yolculuğa çıkıyorsunuz ve ek parçalar aslında bir sorun. Bugüne kadar telefonun tek parça bir ürün olarak düşündük. En fazla kulaklık taktık veya dock’a oturttuk ki yine sabit oldu. Eğer kendi telefonumuzu üretip başka bir parça takmayacaksak mobilite sorunumuz olmayacaktır. Bu sefer de modüler telefon asıl amaçlarından birini gerçekleştiremeyecek. Son olarak bu parçalar ortalama bir kullanıcıyı “Takıp çıkarması zor,” düşüncesiyle geri adım attırabilir. Bu konuda kullanıcıların olduğu kadar ürünleri tedarik edenlerin de bilinçlenmesi gerekiyor.

    Sonuç olarak modüler telefonlar kısa süre içinde gövde gösteri yapacak. Üreticiler yukarıdaki maddelere dikkat edecek olursa herkesin gerçek anlamda kendine “özel” bir telefonu olabilir. Diğer bir açıdan bakıldığında bizler alışkanlıklarımızı değiştirmeye ne kadar hazırız? Bu iki değişkenin ortalaması modüler telefonların geleceğini belirleyecek.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN