Evlerimizde veya iş yerlerimizde kullandığımız modemler aslında düşündüğünüzden çok daha önemli cihazlar. Pek çok kullanıcı modemi bağlayıp, internet sağladıktan sonra, sanki sabit bir donanımmış gibi, asla modemin yazılımıyla uğraşmıyor. Ama esasında kullandığımız tüm bu ağ ürünleri birer bilgisayar. Ve bu bilgisayarları güncel tutmak ağ güvenliği ve internet açısından son derece önemli.
Her modem ve router’ın kendine has bir firmware yani donanım yazılımı bulunuyor. İşletim sisteminden farklı olan bu yazılımı bilgisayarlarımızdaki BIOS güncellemesi gibi düşünebiliriz.Bilgisayar korsanları ve çevremizdeki kötü niyetli kişiler, modem ve router’lara erişmek için uğraş sarf ederek kötü emellerini yerine getirmeye çalışıyor. Bunları ise cihazların güvenlik açıkları sayesinde yapabiliyorlar. Bu açıkları engellemenin birçok yöntemi var. Ancak en basit ve etkili yöntem, üreticilerin sunduğu firmware yani donanım yazılımı güncellemesi.
Çoğu modem ve router üreticisi, düzenli olarak güvenlik güncellemeleri sunuyor. Güvenlik firmalarıyla birlikte çalışan üreticiler, her ne kadar kullanıcıyı bilgilendirme konusunda iyi olmasa da bilinçli bir kullanıcı olarak firmware güncellemelerini düzenli olarak takip etmeli ve kurmalıyız.
Ayrıca firmware güncellemeleri sadece güvenlik açıklarını kapatma amaçlı yayınlanmıyor. Güncellemeler nadiren de olsa yeni özellikler ve optimizasyonlar sunuyor. Bu optimizasyonlara çiplerin daha stabil çalışması ve Wi-Fi istikrarının artırılması örnek olarak gösterilebilir.
Modemlerimiz için firmware güncellemesinin neden önemli olduğunu öğrenmiş olduk. Peki bu güncellemeler nasıl yükleniyor?
Firmware güncellemesi yapmak isteyen kullanıcıların en çok dikkat etmesi gereken nokta burası. Kullandığımız modem ve router’ların birden fazla revizyonu olabiliyor. Model numarası aynı gözükse de donanım farkı olan cihazların firmware dosyasını yanlışlıkla kurmanız, geri dönüşü olmayan problemlere yol açabilir.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu cihazlar esasında birer bilgisayar. Yanlış bir firmware kurulması, donanımların çalışamayacağı yani cihazın boot edemeyeceği anlamına gelir.
Cihazlarımızın donanım versiyonlarını en basit iki yöntemle öğrenebiliyoruz. Bu yöntemlerden biri direkt cihazların altına bakmak. Diğeri de arayüz üzerinden öğrenmek.
Cihazınızı yerinden oynatmak istemiyorsanız, arayüz üzerinden donanım sürümünü öğrenebilirsiniz. Bu işlem için router veya modem arayüzüne girip Sistem Durumu (System Status) menüsünü ziyaret edebilirsiniz. Bu menü her markada aynı olmayabilir ancak benzer isimlendirmelerle bulabilmeniz mümkün.
Firmware dosyasını elde ettikten sonra kurulum sürecine geçebilirsiniz. Ancak kuruluma geçmeden önce dikkat etmeniz gereken noktalar var. Cihazınıza firmware güncellemesini yüklerken müdahale etmemeniz, elektrik bağlantısını ve ethernet bağlantısını kesinlikle kesmemeniz gerekiyor. UPS kullanıyorsanız bu süreçte cihazın UPS’e bağlı olması faydanıza olacaktır.
Ayrıca birçok modem ve router, firmware güncellemesi sonrası reset yani sıfırlama işlemi yaptığından, modem ayarlarınızı bir kenara not etmeniz veya doğrudan yedekleme yapmanız gerektiğini belirtelim.
Bazı modemlerde online güncelleme seçeneği de görebilirsiniz. Ancak üreticilerin çevrimiçi firmware indirme sunucuları genellikle güncel olmadığı için bu yöntemi tercih etmiyoruz.
Firmware Güncelleme kısmında cihazımız bizden firmware dosyasının tanıtılması için Dosya Seç seçeneği sundu. Dosya Seç butonuna tıklayarak masaüstünde hazır bulundurduğumuz firmware dosyasını seçiyoruz.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere birçok modem ve router, firmware güncelleme işlemi sonrası sıfırlanıyor. Ama bazı firmalar tarafından üretilen modemlerde bu seçim size bırakılabiliyor.
İnternetinizle uyumlu modem veya router cihazlarının hangileri olduğunu bilmiyorsanız, servis sağlayıcılarının sattığı modellere göz atabilirsiniz.