Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelMobil sosyal hayat

    Mobil sosyal hayat

    gorsel4

    Akıllı cep telefonları ve tabletlerin yaygınlaşmasıyla birlikte sosyal yaşantımız çok kısa bir zamanda büyük değişim geçirdi. Bir de bunlara 3G teknolojisinin tüm Türkiye’de kullanılabilir olması eklenince bulunduğumuz her yerden mobil olarak internete üstelik çok uygun fiyatlarla bağlanabiliyoruz. Akıllı mobil cihazlar o kadar çok hayatımıza girdi ki, yakın çevremizdeki insanlarla iletişim kurma şeklimizin evrim geçirdiğini düşünüyorum. Yanı başımızdaki, yan masadaki veya yan odadaki tanıdıklarımız ile konuşarak iletişim kurmak yerine cihazlar üzerinden haberleşiyor ve paylaşım yapıyoruz. Mutfaktan çalışma odasına seslenmek varken SMS veya e-posta gönderen, cep telefonlarını elinden hiç düşürmeyen, yatarken bile mobil cihazları yatağımızın baş ucuna koyan bağımlı bireyler olduk. Bankaya, alışverişe gitmiyor, tüm işlemlerimizi cihazlarımızda kullandığımız mobil internet üzerinden birkaç tıklama ile yapıyoruz.

    Mobil teknolojiler genel olarak ihtiyaçlarımızı hızlı bir biçimde karşılayarak hayatımızı daha da kolaylaştırırken bize ciddi bir zaman tasarrufu da sağlıyor. Cep telefonlarımızda kullandığımız onlarca uygulama yazılımı işlerimizi daha hızlı, konforlu ve güvenli olarak yapmamızı sağlıyor. Mobil internet sayesinde evde veya ofisimizdeki internete bağlanmak için gereken kablo mahkumiyeti de sona eriyor. Hatta eskiden olduğu gibi yanımızda ağır bir notebook ve oldukça yer kaplayan şarj kablosunu taşımak zorunda kalmıyoruz. Cebe sığan akıllı telefonlarımız, çantamıza sığan incecik tabletlerimiz var.

    Mobil olarak yaşadığımız sosyal hayatımız çok değişti. Sabah evden çıktığımızda özellikle İstanbul’da yaşayanların ilk yaptıkları şey köprü ve diğer yolların trafik yoğunluk durumunu görebilecekleri İBB Trafik uygulamasına girmek oluyor. Böylece gidilecek yerin rotasını daha etkili planlayarak, gerekirse yolumuzu değiştirerek zaman kazanıyoruz.

    Yolumuzun durumunu öğrenip yolculuk planımızı yaptıktan hemen sonra cep telefonumuz veya tabletimizden sosyal ağlara (Facebook, Twitter, Instagram vs.) ait uygulamaları açıyoruz. Ardından diğer uygulamalardan günlük gazete ve dergileri okuyup gündem hakkında bir fikir edindikten hemen sonra bankacılık uygulaması ile günün fatura ödemelerini, EFT ve havale işlemlerini mobil ortamda birkaç tıklama yoluyla halledebiliyoruz. Daha önce gitmediğimiz bir adresi arıyorsak bu sefer mobil cihazımızdaki “harita” uygulamasını kullanarak yolumuzu buluyoruz.

    Mobil olarak dostlarla sosyalleşmenin son dönemdeki popüler bir diğer yolu da WhatsApp uygulamasını kullanmak. Kısa mesaj atar gibi karşılıklı iletişim kurulabilen uygulama ile fotoğraf, video ve sesimiz karşı tarafa iletilebiliyor. Gün içerisinde sürekli ve en çok kullandığımız uygulama ise e-postalarımızı kontrol ettiğimiz mobil uygulamalar.

    Eğer amacımız konsere, sinemaya, tiyatroya veya maça gitmekse bu sefer de online bilet satın alabileceğimiz mobil uygulamaları tercih ediyoruz. Birçok e-ticaret sitesi mobil uygulamalarını hayata geçirerek nerede olursanız olun mobil cihazlar üzerinden satış yapmaya başladılar. Görünen o ki; mobil ticaret önümüzdeki birkaç yıl içinde e-ticaretin büyük bir bölümünü oluşturacak.

    Mobil sosyal hayat çalışma koşullarımızı da etkiledi. Kablosuz internet özgürlüğü ile ofis kavramı yer bağımsız olmaya, mobil cihazınızın olduğu her yer de ofisiniz olmaya başladı. Sabit bir ofisi olmayan mobil çalışan sayısı son yıllarda büyük artış gösterirken bu eğilim şirketlerin sabit personel giderlerine büyük tasarruf olarak yansıdı. Neticede şirketler mobil olarak sahada veya kendi evinde çalışan personeli için ofis alanı, masa ve çalışma bilgisayarı gibi yatırımları yapmayarak sabit giderlerini azalttılar.

    Özetlersek, artık mobil olarak internete bağlı tüm cihazlar hayatımızın ayrılmaz bir parçası durumunda. Akıllı telefonumuz ve tabletimiz olmadan ekmek almaya bile gitmiyoruz. Zaman zaman en derin uykumuzdan fırlayıp e – posta mesajı var mı diye bakmak bizi rahatlatıyor. Akıllı telefonumuzun kalan şarjı kadar akıllı, tabletimizin kalan şarjı kadar dinamik yaşıyoruz bu hayatı. Bakalım daha neler göreceğiz?

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN