Etrafımıza baktığımızda eskiden ne yapardık gerçekten onu düşünmeden edemiyorum ama artık otobüste, havaalanında, bir şeyler beklerken artık ne yaptığımız belli. Akıllı telefonumuzla internete bağlanıp Facebook’a bakıyoruz, Twitter’da olan biteni kontrol ediyoruz, haber portallarından ülkemizde ve dünyada neler olmuş onları okuyoruz. Artık videolar da bunların bir parçası ve eğer etrafta ücretsiz bir kablosuz ağ yoksa genelde bu işlemleri 3G ile yapıyoruz. Hatta ben çoğu zaman kablosuz ağlar yerine 3G’yi tercih ediyorum çünkü güvenlikle ilgili sorunlar ortaya çıkabiliyor. Genelde birçoğumuz mobil internet için 1GB, 2GB ya da 4GB’lık paketleri tercih ediyoruz. Bir süre öncesine kadar 2GB’lık bir paket benim işimi görüyordu ve ay sonuna kadar yetiyordu. Aslında genelde kablosuz bağlantının olduğu bir yerde çalışıyorsanız ya da bulunduğunuz yerlerde kablosuz ağ varsa bundan azı dahi yetebiliyor ama benim gibi çok gezen birisiyseniz ne yazık ki yetmiyor. Kotanız bittiğinde ekstra megabaytlar için ücret ödemek ya da hızınızın e-posta almaya dahi yetmeyecek bir seviyeye düşmesi gibi bir durumla karşılaşabiliyorsunuz.
Biraz özenle kotayı aşmadan ay sonunu getirmek mümkün
İşte bu durumda eğer birkaç noktaya dikkat ederseniz kotayı aşmadan ay sonunu getirmek mümkün. Bunun için ilk olarak mobil internet kullanımınızı sürekli kontrol altında tutmanız gerekiyor. İster Android, ister iOS, isterse Windows Phone tabanlı bir akıllı telefona sahip olun kullanım verilerinizi cihazınızın “Ayarlar” kısmından kontrol edebiliyorsunuz. Hatta belirli bir seviyeye geldiğinizde cihazınızın sizi uyarmasını da sağlayabiliyorsunuz. Eğer cihazınızın bu özelliği size yetmiyorsa cihazınız için geliştirilmiş çoğu ücretsiz çeşitli uygulamalar bulunuyor. Bunları deneyebilirsiniz. Hatta bazı operatörler de SMS’le sizi mobil internet kullanımınız ile ilgili bildirimlerde bulunabiliyor.
Hangi uygulama en çok interneti kullanıyor
Birçoğumuz bazı uygulamaların haddinden fazla internet kullanabildiği durumlarla birkaç kez karşılaşmıştır. Yeni yüklediğiniz daha önce hiç kullanmadığınız bir uygulama kablosuz ya da mobil internet ayrımı yapmadan bağlantınızı sömürüyor olabilir. Yine telefonunuzun marka ve modeline bağlı olarak ayarlar kısmından hangi uygulamanın çok fazla internet kullandığını görebilir, böyle bir uygulama varsa kaldırarak önemli bir adım atabilirsiniz. Bu arada Facebook gibi bazı uygulamalar videoları kendiliğinden başlatabiliyor. Yine bu uygulamaların ayarlarına girerek videoları otomatik olarak oynatma özelliğini en azından mobil internet kullanırken kapatabilirsiniz. Eğer böyle bir ayar yoksa ben o uygulamayı anında kaldırıyorum. Bazı uygulamalar da hiç gerek olmamasına rağmen neredeyse her gün olmasa da iki günde bir güncelleniyor. Bu yüzden hiçbir uygulamanın bana sormadan güncellenmesine izin vermiyorum. Güncelleme ayrıntılarına bakıyorum ve eğer çok büyük bir gelişme yoksa mümkün olduğunca güncelleme süresini uzatıyorum.
Whatsapp, Viber gibi uygulamalardan gelen fotoğrafları ve videoları çok önemli olmadığı sürece hemen açmıyorum, içeriğin otomatik olarak indirilmesi özelliğini kapalı tutuyorum. Çektiğim tüm fotoğrafları ve videoları bulutla otomatik olarak senkronize ediyorum ama bunu yaparken ilk işim mobil internetin bu işlem için kullanılmaması seçeneğini işaretlemek oluyor. Yoksa 3G’nin yüksek hızlarında bırakın 4GB kotayı 50GB’yi bile birkaç günde harcayıp bitirmek işten değil.
Bu arada mobil internette kullanılan verileri sıkıştıran Onavo gibi uygulamalar var, bu uygulamalar yüzde 20 hatta bazen daha fazla mobil veriden tasarruf etmenizi sağlayabiliyor. Ama tüm trafiğin bu uygulamanın sunucusu üzerinden geçmesi gerekiyor. Bu da bazen takılmalara neden olabiliyor ya da güvenlikle ilgili endişelere yol açabiliyor.
Sonuç olarak mobil internet kullanımında biraz dikkatli davranıldığında kotayı aşmadan ay sonunu getirmek mümkün. Ama biraz dikkatsiz davranırsanız birkaç gün içerisinde kotadan eser kalmayabiliyor.