Baş araştırmacısı Doç. Dr. Sertaç Karaman’dan oluşan bir ekip, son derece küçük boyutlara sahip bir drone’un üretimine imkan tanıyacak çip geliştirdi.
Massachusetts Institute of Technology (MIT), ABD’de bulunan ve teknolojik/bilimsel araştırmalarıyla sıklıkla gündeme gelen bir kurum. Üstelik kurum teknoloji dünyasına şaşırtmaya devam ediyor. MIT araştırmacıları bu kez de son derece küçük boyutlarda bir drone geliştirme yolunda önemli adım attılar.
Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nden bir grup araştırmacı tarafından geliştirilen 20 mm boyutundaki çip, geleceğin ultra-küçük drone’ları için ilham veriyor.
Söz konusu çipin, bir drone uçuşu açısından iki kritik gereklilik olan kamera görüntülerinin işlenmesi ve hareketini mümkün kıldığı kaydediliyor. Bu çip ayrıca bir ampule güç vermek için gereken enerjinin binde biri kadarıyla çalışabiliyor. Üstelik sahip olduğu hafıza büyüklüğü de 0.8 MB. Saniyede 171 kareye kadar işlem gücü sunuyor.
Söz konusu çip, sadece birkaç cm’lik drone’ların üretimine yeşil ışık yakıyor. Elbette bu yöndeki çalışmaların devam ettiği de bir gerçek. Bununla birlikte MIT’nin aynı ekibi, geçtiğimiz yıl sadece 2 watt güç ve 2 GB bellek gerektiren bir kontrol çipi geliştirmeyi başarmıştı. Ancak bu tasarım yeterince küçük değildi.
Ve gurur verici bir detay, söz konusu ekibin baş araştırmacısı Doç. Dr. Sertaç Karaman.
Havacılık ve uzay uzmanı olan Karaman, MIT News’e verdiği demeçte çalışmalarının devam ettiğini, düşük güç tüketimi ile programlama üzerinde yoğunlaşıldığını kaydetti.