Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerOyunMinecraft neden başarılı oldu?

    Minecraft neden başarılı oldu?

    Grafikleri bundan neredeyse 20 yıl öncesinin bilgisayarlarını akla getirecek kadar basit olan Minecraft, bir karakter, hikaye ya da amaca sahip olmasa da, dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor. Üzerine yazılan kitapların bile peynir ekmek gibi sattığı bu oyunun sırrı ne?

    Yukarıda yazdıklarıma ek olarak, oynanış şekli bile belirli bir sabite sahip olmayan Minecraft, 70 milyon kişiye ulaşıyor, YouTube videoları çekenlerini milyoner yapıyor ve Microsoft oyunu 2,5 milyar dolara satın alıyor. Tüm bunların üzerine oyunu kısa bir gördüğünüzde “Bu muymuş” demeniz de pek olası.

    minecraft

    İster sonsuz üretin ister hayatta kalmaya çalışın

    Ancak yakından bakınca diyecek o kadar çok şey var ki; bir yerden başlamak gerek. Gelin oyunun oynanışından başlayarak, Minecraft’ın başarısını anlamaya çalışalım.Creative (Yaratıcı) ve Survival (Hayatta kalma) olmak üzere iki oyun modu bulunuyor ama bunları sayısız şekilde oynamak mümkün. Creative’de oyuncular ne yaratmak isterlerse yaratabilirler; evler, tarlalar, heykeller, uçaklar ve hatta atom molekülleri. Bunları mevcuttaki yüzlerce blok ve nesneyi kullanarak yapabilmek mümkün. Bu anlamda biraz Lego setlerini andırıyor. Bu mod en çok çocuklar tarafından kullanılıyor ve elbette yaratıcılıklarını geliştirmek için de önem taşıyor. Ayrıca bu modu tek başınıza yapmanız da gerekmiyor, bir ekip kurarak, internet üzerinden de bir şeyler yaratabilir, kolektif çalışmanın keyfine varabilirsiniz.

    Survival ise bitmek tükenmek bilmeyen üretimden sıkılanlar için iyi bir seçenek olabilir. Elde avuçta bir şey yok düzeyinde başladığınız oyunda, kendinize başınızı sokacak bir yuva yapmanız, yiyecek bulmanız ve gece olup da örümcekler, zombiler ve türlü zararlı mahluk peşinize düşmeden önce basit silahlar yapabilmeniz gerekiyor. Oyunun nihaî hedefi ise bir ejderha öldürmeniz gereken ıssız bir yeraltı dünyasına kadar varabilmek. Ancak buna The End adı verilse de, oyun aslında bitmiyor. Ender Dragon’u yendikten sonra da Minecraft dünyasında özgürce dolaşabiliyorsunuz.

    İnternette sayısız sunucu, oyunda sayısız varyant var

    Bu mod da tek ve çok oyunculu oynanabiliyor. Yine sayısız varyantı var. İnternette devasa haritalarda oyuncular karşılıklı (Person vs Person ya da PvP) oynayabiliyor. Buada binlerce oyuncu birbiriyle savaşıyor. Farklı haritalar, bunlardaki labirentler ve tuzaklar kadar bayrağı ele geçirme (Capture the Flag) ya da at yarışı oyunları gibi seçenekler de eğlencenin bir parçası.

    Minecraft’ı kişiselleştirmek de (tahmin edilebileceği gibi) mümkün. Oyuncular farklı kostümler yaratabiliyor, oyunun, blokların görünümünü değiştirebiliyorlar. Yeni kurallar ve özellikler de oyuna eklenebiliyor. Ayrıca kaynak paketleri de tüm ortamı baştan şekillendirerek Minecraft dünyasını bir Orta Dünya ortamına ya da uzak geleceğe çevirebiliyor.

    Başta çocuklar geliyor ama yetişkinler de ona boş değil

    Oyunun sevilmesinde bu modların ve oyunun tamamının değişime açık olması yatıyor. Ancak kulağa biraz çocuk oyunu gibi gelse ve bir araştırma çocukların günde ortalama 52 dakika Minecraft oynadığını gösterse deyetişkinler de Minecraft’a ölüp biten yetişkinler de var. 50 yaşın üzerindeki oyuncu sayısı azımsanmayacak kadar çok. Ayrıca Twitch adını taşıyan ve insanların oyun oynarken ekranlarını canlı yayınladıkları sosyal ağda yüzbinlerce takipçili Minecraft hesapları bulunuyor.

    Oyunun bir güzel yanı da sürekli geliştirilebilmesi. 2009 yılında ilk betası yayınlanan oyun ilk sürüme 2011’de ulaştı. O günden bu yana dokuz ciddi değişiklik yaşayan oyun, son sürümü 1.9 ile aralarında her iki elle nesneleri kullanabilmenin de bulunduğu yeni özelliklere kavuştu. 2011’de ilk sürüme para vererek satın alanlar için her biri ücretsiz olan güncellemeler de her sürümde yeniden para vermenizin gerektiği diğer oyunlara göre fark yaratıyor. PC’nin yanı sıra, Pocket Edition ile iOS ve Android platformlarına taşınan Minecraft, Xbox ve PlayStation’da da oynanabiliyor.Bu arada Mac, Wii U ve hatta Rasberry Pi için de bir sürüm hazırlanıyor.

    Microsoft’un asıl hedefi HoloLens ile oyun deneyimini zenginleştirmek

    Microsoft’un satın alması sonrasında ortaya çıkan endişeler ise şimdilik yersiz. Geçen yıl Londra’da düzenlenen Minecraft etkinliğinde 10 binden fazla katılımcı vardı ve görünürde Microsoft logoları bulunmuyordu. Firmanın 2,5 milyar dolarlık satın almasının ardında ise büyük ihtimalle HoloLens yatıyor.

    Firmanın artırılmış gerçeklik gözlüğü olan HoloLens için hazırlanan Minecraft demoları oldukça etkileyici. Gerçek hayattaki görüntü üzerine Minecraft dünyasını gösteren bir demo, geçen yılki E3 adlı oyun fuarında yapıldı ve büyük ilgi topladı. Bu tanıtımda, oyunu Microsoft Surface tablet üzerinden de oynamaya devam etmek mümkün oluyordu.Bu yıl piyasaya çıkması beklenen HoloLens 70 milyon satan oyunun kitlesine ulaştığında ciddi bir fark yaratabilir.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN