Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraMicrosoft'tan Fotoğrafı Değiştirecek Kavisli Sensör

    Microsoft’tan Fotoğrafı Değiştirecek Kavisli Sensör

    Çağımız görsel iletişim üzerine kurulu. Dolayısıyla bir iletişim klasiği olan fotoğraf, her zamankinden daha fazla revaçta. Sosyal medyada da fotoğrafın yansımasını ne kadar yoğun kullanıldığından anlayabiliyoruz. Fotoğrafın dili ve ilettiği mesaj günden güne değişirken piyasadaki fotoğraf makineleri üreticileri arasında geçen rekabet asla bitmiyor. Birçok farklı model ve markayı görsek de temel olarak fotoğraf makinelerinin kalbi diyebileceğimiz sensör / algılayıcı bir elin parmaklarını geçmiyor. En yaygın kullanımı açısından ayırdığımızda fotoğraf makinelerindeki işlemcilerin CCD ve Canon, Nikon gibi markaların tercihi CMOS olmak üzere ikiye ayrıldıklarını görüyoruz. Bunların da altında renk işlemleri açısından Sigma markasının öne çıkardığı Foveon X3 ve Fujifilm’in geliştirdiği X-Trans ve yine piyasada yaygın olan Bayer filtreli işlemciler yer alıyor. Ancak işletim sistemleri ile öne çıkan dünya devi Microsoft, farklı bir sensör ile ezber bozmaya geliyor.

    Sensör geliştirilirken gözümüzdeki kavisli yapıdan ilham alındı

    Microsoft’un geliştirdiği sensörün en büyük farkı Curved yani kavisli olması. Diğer tüm işlemcilerin düz yapıda olduğu düşünülürse Microsoft’un ciddi anlamda değişik bir formatla karşımıza çıktığını görmüş oluyoruz. İddialara göre çok pahalı olmayan standart bir CMOS işlemcisi, Microsoft’un geliştirdiği sistemle kavisli bir şekilde tasarlanarak kendinden kat be kat daha maliyetli sensörlerden daha iyi sonuçlar elde edebiliyor. Bu iddianın arkasındaki gerçek ne? Öncelikle Microsoft yetkilileri sensör geliştirme sürecinde gözümüzden ilham aldıklarını belirtiyorlar. Gözümüzün ışığı geçiren ön ve arka kısımlarının küresel yapısı, yeni işlemcinin çıkış noktası olmuş. Peki, bunun avantajı ne? Öncelikle alan hesabıyla başlayalım. Aynı boyutlarda bir düz bir de kavisli işlemci düşünün. Alanlarını hesapladığınızda yeni tarz işlemcinin daha yüksek olduğunu göreceksiniz. Bu da küçük bir sensörle neredeyse Full Frame makinelere yakın veri / görüntü yakalama potansiyelini ortaya çıkarıyor.

    Kavisli işlemci küçük boyutlarına rağmen yüksek alan derinliğiyle Full Frame işlemciler kadar veri yakalayabiliyor

    Hemen fotoğraf makinelerinde kullanılan lenslere bakın. Onların da kavisli yapıya sahip olduğunu göreceksiniz. İşte kavisli lense gelen görüntü ,klasik anlamdaki düz sensöre düştüğünde bir çevirim süreci yaşanmakta. Bu da işlemci ısınması ve işlemcinin gücünün önemli bir kısımının bu dönüşüme harcanması gibi çeşitli sorunlara neden oluyorken Microsoft, lens ve sensör yapısı arasındaki iletişimi en üst düzeye çekiyor. Bu hızlanma netleme sorunları başta olmak üzere, (gözünüzü düşünün; fotoğraf makinelerindeki gibi netleyemediğiniz flu gördüğünüz oluyor mu?) daha yüksek ISO ve daha düşük gren / leke olarak fotoğrafta kendini belli ediyor. Başka bir ifadeyle düşük ışıklı bir ortamda çok daha iyi fotoğraf çekmemiz mümkün olacak. İşler biraz daha kolaylaşacak ve bu dönüşüm maliyet açısından da uygun olacak.

    Neden kimse bugüne kadar düz yapıda işlemci üretmenin dışında çıkmadı diyecek olursanız da cevap Ar-Ge yatırımında saklı. Aslında herkes kavisli sensörün teorik olarak avantajlarını biliyordu ancak monokristal silikon malzemeden üretilen sensörleri bükmek teknik açıdan çok zordu. Microsoft ise basınçlı hava kullanan özel bir teknikle lensi kullanılacağa yere / sokete göre bükerek yerleştirmeyi başardı.

    Sonuç olarak Microsoft, kendini tekrar etmeye başlayan CMOS sensörlerine büyük bir yorum katarak daha önce kimsenin başaramadığı bir işin üstesinden geldi. Fotoğrafta devrim olarak nitelendirebileceğimiz bu gelişme fotoğraf makinesi üreticileri tarafından nasıl kullanılacak merakla izleyeceğiz. Bir diğer olası proje de yıllardır Intel ile dostluğu devam eden Microsoft’un (90’larda Windows işletim sistemi ve Intel işlemcili sistemlere Wintel denirdi) bir fotoğraf makinesi üretebilme ihtimali. Intel, RealSense R200 gibi fotoğraf çözümleriyle özellikle mobil alanda arayışlarını sürdürürken belki de Microsoft ile birleşir. Son olarak da yeni sensörün ne kadar başarılı olacağının nihai kararını kullanıcılar, daha çok da profesyonel fotoğrafçılar verecek. Sensör yapısı nedeniyle çekilen fotoğrafın da klasik makinelere göre biraz farklı olacağı düşünülürse, üst düzey fotoğrafçılar bu değişimi sahiplenecek mi bekleyip göreceğiz. Eğer cevaplar olumlu olursa fotoğraf dünyasını köklü bir değişim bekliyor demektir.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN