Evde kullandığımız internetle ilgili en fazla şikayet ettiğimiz konuların başında düşük sinyal kalitesi geliyor. Odalar arasındaki mesafe, evin birkaç katlı olması ya da duvar kalınlıkları gibi nedenlerle WiFi bağlantımızda sıklıkla sorun yaşayabiliyoruz. Özellikle pandemi ile birlikte uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ile yıl içerisinde yazlık, çok katlı evlerinde daha fazla vakit geçiren çalışanlar bağlantı kalitesinden fazlaca dert yanar oldular. Pandeminin ilk dönemlerinde nispeten deneyimsiz olan kullanıcılar son dönemde bağlantılı teknolojileri geliştiren firmaların pazara sundukları çözüm odaklı ürünlerle sinyal kalitesi sorununun üstesinden geliyorlar. Bu noktada birçok kullanıcı geleneksel ağ teknolojileri yerine WiFi internet ağını duvarlardan, katlardan etkilenmeden, yüksek kalitede ve kesintisiz bir şekilde kullanmanızı sağlayan mesh ağ teknolojilerini tercih ediyor.
Cihazlar ve nodlar arasında bağlantı oluşturmak anlamına gelen mesh teknolojisi, birbirine bağlı Mesh cihazlarıyla evinizin her noktasında verimli ve stabil bağlantı hızına sahip bir kablosuz ağa sahip olmanızı sağlıyor. Bu sayede interneti yüksek kalitede ve kesintisiz bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Mesh ağ teknolojileri ile WiFi ağlarındaki menzil artırılabilir ve kablolamaya gerek olmadan çok sayıda Mesh erişim noktası kullanılarak daha geniş alanlar kapsanabilir.
Mesh teknolojisinin avantajları
En önemli artısı olan sinyal kalitesini yükseltmesi dışında, Mesh sistemlerinin, son derece modern tasarımlara sahip olan özel cihazlar olduğunu söyleyebiliriz. Kurulumu kolay ve pratik olan Mesh ağ sistemleri, özel uygulamalar üzerinden kolaylıkla yönetebiliyor. Mesh destekli modemlerin standart modemlere göre daha az ağ yoğunluğuna sahip olmaları sayesinde internet hızlarında da yavaşlama azalır. Mesh WiFi ağında aynı ağ adı ve şifre ile evde kesintisiz bağlantı mümkün oluyor. Ev içinde dolaşırken cihazlar arasında geçişi kullanıcılar hissetmiyor, güçlü ve kesintisiz bağlantının keyfi sürülüyor.
Mesh destekli WiFi menzil genişleticiler ile daha hızlı ve kaliteli bağlantı
Kullanacağınız alana ve bağlanacağınız cihaz sayısına göre çok sayıda Mesh teknolojili ürün mevcut. Özellikle çok katlı evlerde WiFi sinyallerini her yere taşıyabilmek için en yaygın kullanılan ürünler ise mesh destekli Wi-Fi menzil genişleticiler. Özellikle evden çalışma ve uzaktan eğitim nedeniyle her odada güçlü ve kesintisiz bir internet bağlantısı gerektiği son bir yıllık dönemde WiFi sinyallerinin evin her noktasına güçlü bir şekilde ulaşmasını sağlayan mesh destekli Wi-Fi menzil genişleticiler hayat kurtarıcı olabiliyor. Mesh destekli cihazlarla evdeki Mesh WiFi ağı rahatlıkla genişletilebiliyor ve Mesh teknolojisinin avantajlarından yararlanılıyor.
Mesh teknolojisi sunan firmalardan biri TP-Link. TP-Link’in Mesh teknolojisinin ismi OneMesh. Bu teknoloji ile bir modem ya da yönlendirici ile kolayca Mesh ağı oluşturabiliyorlar. TP-Link, hemen hemen tüm yeni modellerinde OneMesh teknolojisi bulunduruyor.
TP-Link’ten OneMesh destekli ürünler
TP-Link’in bu kategoride geçtiğimiz günlerde pazara sunduğu iki modeli RE215 ve RE315 hızları ile öne çıkan ürünler. TP-Link’in bu iki yeni menzil genişleticisi de OneMesh desteğine sahip.
Çift kanal desteğine sahip iki cihazdan RE215 modeli 5GHz bandında 433 Mbps, 2.4GHz bandında 300 Mbps; RE315 modeli ise 5GHz bandında 867 Mbps, 2.4GHz bandında ise 300 Mbps kablosuz hızlara sahip. 2 model de bu yüksek hızlar ile bir evin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliyor. İki menzil genişleticinin de üzerinde 2×2 MIMO destekli Ethernet girişi yer alıyor. Bu sayede cihazlar erişim noktası olarak da işlev görüyorlar. Aynı zamanda bu girişe kablo ile ağa erişebilen cihazlar da bağlanabiliyor.
Wi-Fi performansını artıran pek çok özellikle donatılan RE215 ve RE315 Wi-Fi menzil genişleticilerde bulunan Uyarlanabilir Yol Seçimi özelliği, yönlendiriciye giden en hızlı bağlantı yolunu otomatik olarak seçiyor ve cihazları her zaman hızlı ve stabil olarak ağa eriştiriyor. Bir diğer özellik olan yüksek Hız Modu, veri gönderilen bant ve veri alan bant ile yüksek hızda bağlantı sağlamak için 5GHz ve 2.4GHz kanallarının bant genişliğini birleştiriyor ve performansı en üst seviyeye çıkarıyor.