Mesajlaşmayı çok seviyoruz. Sohbet uygulamaları sayesinde artık ailemiz ve sevdiklerimizle görüntülü görüşebiliyor, uzaktaki arkadaşlarımızla kolaylıkla iletişim kurabiliyoruz. Bu uygulamalar aynı zamanda iş hayatımızın da önemli bir parçası haline geldi. Home office çalışan dijital bir göçebe olarak dünyanın her yerinden müşterilerle, arkadaşlarla ve ailemle iletişim halinde olmak zorundayım. Tahmin edeceğiniz üzere hemen hemen bütün popüler sohbet uygulamalarını kullanıyorum. Bu hafta en sık kullandığım mesajlaşma uygulamalarına gelen yenilikleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
WhatsApp, dünya çapında en popüler anlık mesajlaşma uygulamalarından birisi. Uygulama, sürekli geliştirdiği özellikleriyle mesajlaşma alışkanlıklarımızı değiştiriyor. Kısa süre önce gelen güncelleme ile birlikte;
• Aramalar sekmesinde WhatsApp aramanız için bağlantı oluşturup paylaşabiliyorsunuz.
• Artık gruptan ayrıldığınız yalnızca yöneticilere bildiriliyor.
• Grup yöneticileri diğer grup üyelerinin mesajlarını herkesten silebiliyor. Tüm katılımcılar mesajı kimin sildiğini görebiliyor.
• Durum özelliği üzerinden paylaşılan bağlantıların önizlemelerini görebiliyorsunuz.
• Durum ifadeleri ile durum gönderilerine ifade bırakmak oldukça basit.
WhatsApp, bu yılın başlarında teste giren daha büyük, daha yapılandırılmış tartışma grupları sunan Toplulukları hayata geçirdi . Kuruluşların, kulüplerin, okulların ve diğer özel grupların daha iyi iletişim kurmasına ve iletişimde kalmasına yardımcı olmak için tasarlanan Topluluklar; mesajlaşma platformuna yönetici kontrolleri, alt gruplar ve duyuru grupları için destek, 32 kişilik sesli ve görüntülü aramalar gibi bir dizi yeni özellik getiriyor. Gelen son güncelleme ile artık daha büyük dosya paylaşımı, emojiler ve anketler de yer alıyor.
Topluluklar sayesinde artık gruplardaki kişi sayısı da artıyor ve normalde 512 olan grup üyelerini 1024’e kadar çıkarabiliyorsunuz. Yazışmalarda emoji tepkileri , büyük dosya paylaşımı ( 2 GB’a kadar ) ve yöneticilerin mesajları silme yeteneği gibi Topluluklar için geliştirilen özellikleri kullanmaya başladım bile.
Yeni özellik; her ikisi de alt gruplar, dosya paylaşımı, yönetici işlevselliği ve daha fazlası gibi şeyleri desteklediğinden, başlangıçta Facebook Grupları ile bazı karşılaştırmalar yapabilir. Ancak Facebook Grupları genellikle ortak bir ilgiyi paylaşan bağlantısız yabancılar tarafından kullanılırken, WhatsApp Toplulukları, gerçek dünyada zaten bağlantılı olabilecek üyeler tarafından kullanılmak için hayata geçirildi. Facebook’tan farklı olarak, WhatsApp telefon numarası tabanlı olduğu için, bu tartışma gruplarına katılan insanlar en azından bir grup yöneticisiyle numaralarını paylaşmış oluyor. Topluluklar, kullanıcıların gizlilik talebiyle diğer grup üyelerinin size ulaşmasına izin verme ihtiyacı arasında denge kurmayı amaçlanıyor.
Ayrıca platformda keşfedilebilen Facebook Gruplarından farklı olarak WhatsApp Toplulukları gizlidir. Mevcut bir arama ve keşif özelliği olmayacak. Gruplara katılmak için davet edilmeniz gerekiyor.
Telegram
Telegram geçtiğimiz günlerde hem premium, hem de ücretsiz üyeler için geliştirdiği yeni güncellemeleri paylaştı. Yenilikler arasında en dikkat çekici özellik ise video transkript. iPhone ve iPad için gelen bu yeni özellik, sesten metne dönüştürmeyi sağlıyor. Artık kullanıcılar videolu mesajları sadece izlemeyecek, aynı zamanda okuyabilecek. Bu özelliği ücretli olarak sadece premium üyeler kullanabilecek. Premium üyeler için aynı zamanda 12 yeni emoji kullanıma sunuldu.
Telegram’a gelen en önemli özelliklerden biri ise grup konuları. Bu özellik, büyük grupların sohbetlerini özelleştirmeleri ve tartışmayı teşvik etmeleri için tasarlanmış. Hali hazırda şu an pek çok Telegram grubunu takip ediyorum. Bu özellikle birlikte grupların kullanımı daha efektif olacağa benziyor.
Şahsi olarak beni heyecanlandıran en önemli özellik ise kullanıcı adlarının açık arttırmaya çıkarılması. Her hesap ve genel sohbet artık çok sayıda toplanmış kullanıcı adına sahip olabilir. Telegram kullanıcı adları hali hazırda genel gruplarla ve kanallarla iletişim kurmayı ve bulmayı kolaylaştırıyor. Telegram, artık kullanıcı adlarını The Open Network (TON) Blockchain’i aracılığıyla açık artırmaya çıkaracağını açıkladı. Hızlı ve ölçeklenebilir bir blok zinciri ağı olan TON, alan adlarının güvenli bir şekilde satın alınmasına ve satılmasına olanak tanıyor ve kullanıcı adınızı güvence altına alıyor.