Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımMekanik Klavyelerdeki Switch Renklerinin Anlamları

    Mekanik Klavyelerdeki Switch Renklerinin Anlamları

    Mekanik klavyelerdeki anahtar (switch) renklerinin anlamlarına geçmeden önce mekanik klavyelerin kısa bir tanımlamasını yapalım. Mekanik klavyeler, tuşlarının altında yaylı bir mekanizmaya sahip bir mekanik anahtar (switch) ile işlem gören klavyelerdir. Klavye üzerinde hareketli parçalardan oluşan tuşlar bağımsız olarak çalışır. Mekanik klavyeler, farklı türlerdeki anahtarlarla üretilmiştir. En fazla bilinen markalar arasında Razer, Cherry MX ve Romer-G bulunur.

    Mekanik Klavyelerdeki Bazı Temel Özellikler

    Bir tuşun ekonomik ömrünün ortalama 50 milyon tuş vuruşu olduğu mekanik klavyelerde malzeme kalitesi oldukça yüksektir. Daha hassas bir tuş hissi ve hızlı tepki vermesi kullanıcılar için büyük konfor sağlar. Bu özellikler aynı zamanda yazma ve oyun oynama performansını doğrudan etkiler. Dahası RGB aydınlatma özelliği ile de klavye estetik bir görünüm kazanır. Bu tip klavyelerde aynı anda birden fazla tuşa basıldığında klavye tümünü algılar. Mekanik klavyelerdeki basılan değişik switch renkleri farklı ses ve tepki süresi verir.

    Aşağıda kullanılan switch renklerininin neler olduğunu ve özelliklerini anlatacağım.

    Mavi Switchler

    Daha çok yazma deneyimi için tercih edilen switch türüdür. Tok bir tıklama sesi ve bastığınızda hissedeceğiniz bir geri bildirim verir. Belirli bir güçte bir basış kuvveti ister. Tek problemi tuşların çıkardığı yüksek ses nedeniyle sessiz ortamlarda kullanıldığında çıkan ses başkalarını rahatsız eder.

    Kırmızı Switchler

    Oyun severlerin en fazla tercihi olan kırmızı switchler genellikle sessiz çalışırlar. Tuşa basıldığında hem takılma hissi olmaması hem de tuşa basış kuvvetinin az olması rahatlık sağlar. Uzun süreli oyunlarda bu özellikler oyuncunun konforunu artırır.

    Kahverengi Switchler

    Kahverengi switchler yazı yazma ve(ya) oyun oynamak isteyenler için tercih edilebilir. Genel olarak çok yönlü bir alternatif seçenektir. Belirgin bir tıklama sesi çıkarmadığı gibi ortalama bir basma gücü ile kullanım seçeneği sunar.

    Siyah Switchler

    Tuşa basıldığında doğrusal bir hareket oluşur. Böylece tuş üstten alta kadar sabit bir dirençle hareket eder ve tıklama hissi uyanır. Siyah switchler hem doğrusal hareket yaptıkları hem de tıklama geri bildirimi olmadığı için daha sessiz çalışırlar. Genellikle sessiz çalışma alanları için uygun olur.

    Sarı Switchler

    Oyun severlerin keyifle oyun oynamalarına uygun olarak tasarlanmıştır. Sarı switchler, özellikle oyun oynamak için tasarlanmış doğrusal switchlerdir. Hızlı tepki süreleri ile rekabetçi oyunlarda kullanımı avantaj sağlar.

    Yeşil Switchler

    Güçlü bir tıklama gerektiren yeşil switchlerin hem tıklama sesi yüksek hem de dokunsal geri bildirimi yüksektir. Eğer yazarken veya oyun oynarken tıklama sesini duymaktan hoşlanıyorsanız sizin için iyi bir tercih olabilir.

    Beyaz Switchler

    Oldukça özel ve nadir bulunan switch türüdür. Yazma ve oyun deneyimi için güzel bir denge sağlar. Çünkü farklı üreticiler tarafından farklı özelliklere sahip olarak üretilirler. Fakat genel olarak bir tanım yapmak gerekirse daha sessiz bir yazma deneyimi isteyenlerin tercihi olur.

    Turuncu Switchler

    Turuncu switchler, genellikle sessiz bir yazma deneyimi sunarlar. Belirgin bir dokunsal geri bildirim sağlayan bu switchler daha çok ofis ortamlarında kullanmak için uygundur.

    Özetle

    Mekanik klavyeler sonuç olarak farklı kullanıcı tercihleri ve ihtiyaçlarına göre çeşitli özellikler sunarlar. Eğer doğru switchi seçerseniz klavye kullanım performansınız ve konforunuzda artış olur. Mekanik klavye satın almadan önce yukarıda belirtilen özellikleri inceleyerek kendinize en uygun seçimi yapın. Bu klavyeleri kullanırken tuş kapaklarını kolayca değiştirilebileceğinizi ve RGB aydınlatma seçenekleriyle kişiselleştirebileceğinizi unutmayın.

    www.mediatrend.com.tr

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN