Her fotoğrafçının kendine has bir fotoğraf çekme tarzı ve çekerken büyük keyif aldığı temalar vardır. Bu kimi zaman bir insan portresi olabilirken, kimi zaman ise gece fotoğrafı veya manzara fotoğrafları olabilir. Kimi fotoğrafçı açık alanda kimisi de stüdyo ortamında çekim yapmayı sever. Bugün sizlere daha çok dışarıda zaman geçirenlerin tercih ettiği bir fotoğrafçılık türünden bahsedeceğim. Eğer manzara fotoğrafı çekmeyi seviyor veya çekmeye yeni başlayacaksanız aşağıda belirtiğim konulara dikkat etmeniz çekeceğiniz manzara fotoğraflarının kalitesini artıracaktır.
Tripod Kullanmaya Çalışın
Fotoğraf çekerken fotoğrafı bulanıklaştıran en büyük engel elinizin titremesi veya diğer bir deyişle fotoğraf makinenizin sallanmasıdır. Elinizin titremesini ortadan kaldırmanın en emin yolu kaliteli bir tripod kullanmak olacaktır. Özelikle gün batımı veya gün doğumu çekimlerinde estantene hızını düşürmek gerekeceğinden tripod kullanmak şarttır. Çünkü en ufak bir titremede bile fotoğraf bulanıklaşacak ve keskinliğini yitirecektir. Fotoğraflarda daha iyi sonuç alabilmek için tripod kullanırken pozlama esnasında VR (vibration reduction) özelliğini kapalı konumda tutmanızda netlik açısından fayda vardır.
Bilmeniz gereken diğer bir konu da şudur: ISO değerini arttırdığınız takdirde fotoğrafta gürültü (noise) oluşur. O yüzden manzara çekiminde ISO ayarında 100-200 arasında bir değer seçmeniz ve tripod kullanmanız uygun olacaktır.
Işık Faktörü Çok Önemli
Tüm fotoğraflarda olduğu gibi manzara fotoğrafında da ışık ve bu ışığın doğru kullanımı kaliteyi arttırır. Işığı doğru yakalamak fotoğraflarda en ideal tonlamayı sağlar. Puslu hava, karlı hava, bulutlu hava veya güneşli hava ışık kaynaklarının farklılaştığı doğa şartlarıdır. Her koşulda ışığı en uygun bulabileceğiniz bir zaman dilim mutlaka vardır ve bu farkındalığı ancak bol bol çekim tecrübesi ile kazanabilirsiniz.
Lens Seçimi Konusu
Manzara çekerken yüksek zoom ve geniş açı özelliğe sahip lenslere sahip olmanın bir avantaj olduğunu söyleyebilirim. Çünkü geniş zoom aralığı kadrajı ayarlamanızda size oldukça fazla seçenek sunar. Zoom aralığı yüksek olmayan lenslerde çok fazla kadraj alternatifi olmayacaktır.
Fotoğraf Çekerken Çerçeveyi 3’e Bölün (1/3 Kuralı)
Vizörden baktığımızda gördüğünüzü yatay ve dikey olarak 3 eşit parçaya bölüyormuşsunuz gibi düşünün yani ekranı hayali olarak toplamda 9 küçük parçaya ayırdığınızı farz edin. Burada çizgilerin kesiştiği noktalar olacaktır. Bu noktalar ilgi merkezi olarak adlandırılır. Eğer fotoğraf çekimlerinde nesneleri hayali kesişim noktalarındaki çizgiler üzerine denk getirmeye çalışırsanız fotoğrafınız daha estetik gözükecektir. Çünkü yapılan çeşitli araştırma sonuçlarına göre fotoğrafa bakan kişiler ilk olarak bu hayali kesişim noktalarına bakmaktadırlar.
Güneş Işınlarının Etkisini Azaltmak
Çok fazla dik gelen güneş ışınlarının olumsuz etkisini azaltmak için parasoley kullanılabilir. Veya biraz daha uzmanlık isteyen filtreler de kullanabilirsiniz.
Hassas Bir Konu : Odak Noktası
Manzara fotoğrafı çekerken eğer odak alanınızı veya diğer bir değişle odak noktalarınızı doğru seçemezseniz vizörden gördüğünüzle çektiğiniz fotoğraf arasında farklılık oluşabilir. Örneğin: Arkadaki dağları ve arasından akan nehri çekerken yanlışlıkla odak noktanız yakınınızdaki bir ağacın dalında kalırsa ağaç dalı çok net ama arka planda aslında çekmek istediğiniz manzara tamamen flu olacaktır. Deklanşöre basmadan önce odak noktasını büyük bir hassasiyetle seçiniz.
Herkesten Farklı Olmak
Yukarıda ne kadar anlatırsak anlatalım iyi bir fotoğrafçı çekeceği fotoğraf karesini önce kafasında tasarlar. O kareyi hayalinde çektikten sonra gerçeğe dönüştürmeye çalışır. Şunu asla unutmayın ki herkesin çektiği kareleri zaten herkes çekiyor. Siz mutlaka bir fark yaratmalısınız. Farklı bir açı, farklı bir detay, farklı bir kompozisyon ve farklı bir ışık gibi detayları kullanarak kimselerin yakalayamadığı kareler çekmektir marifet.
Işığınız bol olsun…