Tekstil, teknoloji ve otomobilde olduğu gibi bilgisayar oyunlarında da bir moda durumu söz konusu. Oyun dünyasında ise son dönemde retro rüzgarları esiyor. Yeni nesil oyuncuların geçmiş oyunlara merak duyması ile donanım ve yazılımın güçlü hale gelmesi bu akımın temel nedenlerini oluşturuyor. Emülatör ismi verdiğimiz yazılımlar ile 80’ler, 90’lar ve 2000’lere ait oyun çağlarını ve özellikle atari salonlarını tekrar yaşamanız mümkün. Üstelik bunun için çok gelişmiş bir Mac’e de ihtiyacınız yok. Siz de zaman içinde atlamış olduğunuz önemli bir oyun varsa ya da bazı döneme duygusal bağ kurmuşsanız emülatör kurarak yarım kalan hislerinizi yaşayabilirsiniz.
Apple II
Son yıllarda Apple bilgisayarları oyun desteği ile öne çıkmıyor olabilir ancak 1977 yılında çıkan Apple II için durum farklıydı. Steve Wozniak tarafından geliştirilen Apple II, dönemine göre oyun olarak oldukça avantajlı bir yapıya sahip olmasıydı. Renkli grafikler, ses (!) ve joystick gibi kontrol aygıtlarının bağlanması Apple II’yi her zaman farklı kılmıştır. Apple II oyunlarına bakmanız için sadece tarayıcınızı kullanmanız yeterli. https://archive.org/details/softwarelibrary_apple ve https://www.scullinsteel.com/apple//e siteleri emrinize amade! Özellikle Scullin Steel sitesinin Apple II tasarımına sahip arabirimini deneyimlemeden geçmeyin.
Tavsiye oyunlar: Bir otomobil simülasyonu klasiği Test Drive, Matrix Üçlemesi’ne ilham veren kitaptan uyarlanan Neuromancer ve platform klasiği Prince of Persia.
DOS Oyunları
Bugün oyunlarımızı Windows işletim sistemimize kuruyoruz. Harddiskimizde Gigabytelara yayılan dosyaların üzerine saatlerce süren güncellemelerin ardından şansımız yaver giderse oyunumuzu çalıştırabiliyoruz. Ancak Windows öncesi dönemde yani DOS’un hakimiyeti altında da nice oyunlar oynandı. Siz de DOS oyunlarını çalıştırmak için alternatiflerden biri resmi sayılabilecek yazılım http://www.dosbox.com adresine gidip uygun dosyayı kurmak. Diğer seçenek ise MacOS için geliştirilen BoxerApp uygulamasını http://boxerapp.com adresinden kurmak. Oyunları çalıştırmak için File > Import New Game demeniz yeterli. Daha sonra internet üzerinden seçtiğiniz oyunun kapağı da sisteme dahil olacak. Biraz analog olan çalıştırma yönteminde ise oyuna dair .Exe dosyasını seçmeniz gerekli. (Örneğin, wolfenstein.exe)
Tavsiye oyunlar: Stratejinin efsanelerinden Command & Conquer: Red Alert, X-Com: UFO Defense, SimCity, Sid Meier’s Civilization ve tabii ki Doom.
OpenEmu
Geldik MacOS için emülasyonun en gelişmiş ve keyifli haline… Bilgisayar oyunları dünyasını değiştirme hedefini koyacak kadar tutkulu ve iddialı bir proje olan OpenEmu sayesinde tek bir program üzerinden 20’den fazla platformun oyunlarını çalıştırmanız mümkün. Seçenekleriniz arasında Atari 7800, Gameboy, Nintendo (NES) / Famicom, Sega Genesis / Mega Drive, PlayStation 1 ve PSP gibi ünlü konsollar var. Eksikleri olmasına rağmen sürekli güncellenen ve geliştirilen OpenEmu, eski oyunlara meraklı Mac kullanıcıları için bulunmaz nimet. Yazılımı kurduktan sonra harici kütüphaneleri yükleyerek zengin platform çeşitliliğine sahip oluyorsunuz. Ardından oyunları sürükle & bırak mantığıyla kütüphaneye atıyorsunuz. Gerisini OpenEmu sizin yapıyor. Sisteme göre ayrıştırılan oyunlar kapaklarıyla birlikte kütüphaneye ekleniyor. Optimize edilmiş ayarları kurcalamadan sadece tıklayarak oyuna geçmeniz mümkün. Daha detaylı bir ayar yapmak içinse ayarlar bölümüne girebiliyorsunuz.
Atari Salonu!
Geldik işin en güzel yanına… Atari salonlarının keyfini tam anlamıyla yaşamak istiyorsanız biraz zahmete katlanmanız gerekecek. Ne yazık ki son derece pratik olan OpenEmu, şu aşamada atari oyunlarına destek vermiyor. Bunun için Mac’imize MAME kurmamız gerekiyor. Sadece birkaç adımda kurulumu gerçekleştirmek mümkün.
1) http://www.libsdl.org/download-2.0.php adresine gidip Mac OS için olan sürümü indirin.
2) İndirdiğiniz dosyayı (SDL2.framework) bilgisayarınızın altında Sistem/Kitaplık/Frameworks klasörünün içine atın.
3) http://sdlmame.lngn.net/ adresinden son sürüm MAME’i indirin ve ZIP dosyasını açın.
4) https://github.com/bamf2048/bamf2048.github.io/releases/download/M64/M64.app.zip adresindeki dosyayı indirin ve içindeki M64 dosyasını 3. adımda açmış olduğunuz klasörün içine atın.
5) Roms klasörü içine (eğer yoksa siz bir tane yaratın) oyunlarınızı attıktan sonra 4. aşamada indirmiş olduğumuz M64 dosyasını tıklayarak MAME’i çalıştırın.
6) Eğlenin, gülün ve coşun!
Tavsiye oyunlar: Street Fighter, Final Fight (Haggar), Toki, Robocop ve daha binlerce oyun…
Oyunları nasıl temin ederim?
Emülasyondaki en büyük sorun oyunları temin etmek. Tüm uygulamalar size oyunları yasal olarak edinmeniz gerektiğini belirtmekte. Yani teorik olarak emülatörler sahip olduğunuz oyunları başka bir donanımda oynatmanıza yarar. PlayStation 1 emülasyonu gibi durumlarda ise Binary dediğimiz ek sistem dosyalarına ihtiyaç duyarsınız. Bunları kendi sahip olduğunuz donanımınızın içerisinden temin etmeniz gerekmekte. İnternet üzerinden sahip olmadığınız ROM ve Binary dosyalarını indirmek suç teşkil edebilmekte.