El Capitan… MacOS X’in Yosemite’dan sonra heyecan yaratan yeni sürümü… İspanyolca “kaptan, yüzbaşı, şef” anlamına gelen El Capitan, Amerika Birleşik Devletleri, Kaliforniya’da Yosemite Milli Parkı’nda, Yosemite Vadisi’nin kuzey bölümünde bulunan dev bir kaya kütlesi aslında. Yaklaşık 900 metre yüksekliğinde adeta bir duvar gibi gökyüzüne yükselen bu granit yekpare taş, tırmanıcıların gözdesi… Ve saygının bir göstergesi olarak 1851’den beri herkes bu büyük kayaya “El Capitan” diyor.
OS X üzerinde yapılan 11.’ci büyük sürüm
Geçtiğimiz günlerde ücretsiz olarak Mac kullanıcılarının hizmetine sunulan El Capitan, aslında Yosemite temel alınarak yapılmış önemli geliştirmeler içeriyor. Yaklaşık 6 GB civarında dosya indirmeyi gerektiren yeni sürüm, birçok Mac kullanıcısından geçer not aldı bile… 30 Eylül’de son kullanıcılar tarafından indirilmeye başlayan El Capitan Mac OS X üzerinde yapılan 11.’ci büyük sürüm olduğundan 10.11 olarak da tanımlanıyor.
Mac kullanıcıları için El Capitan’ın bir başka önemi, dizüstü bilgisayarlarıyla telefon ve tabletlerinin çok kısa bir zaman içinde aynı işletim sistemini kullanacak olması… Evet, Mac OS X ile iOS’un birleşmesinde El Capitan önemli bir köprü rolü oynayacak gibi görünüyor. Her ne kadar Apple yetkilileri, bunun birkaç yıl daha süreceğini söylüyorlarsa da El Capitan gelecekteki bu birleşme olasılığının şu andaki en iyi kanıtı…
Bazı kullanıcılar, El Capitan’la çok şeyin değişmediğini ifade etseler de, kaputun altında değişen çok şey olduğunu söylemek gerek… Güvenlik, performans, tasarım ve işletim sisteminin kullanışlı olması konusunda önemli geliştirmeler yapılmış. Yosemite ile kıyaslayacak olursak, Apple, PDF dosyalarının 4 kat daha hızlı açıldığını, uygulama değişikliği ve Mail’de mesajları izlemenin yüzde 40 daha hızlı olduğunu iddia ediyor. Maksimum VRAM alanı, Intel HD 4000 GPU olan Mac’lerde 1024 MB’den 1536 MB’a yükseldi.
Metal’le artan grafik performansı
Çekirdek seviyesinde bir grafik teknolojisi olan Metal’in desteğiyle oyunlar ve uygulamalarda ciddi performans artışları var. Metal, aynı zamanda ana işlemci ve grafik işlemcisinin birlikte daha verimli çalışmasını sağlayarak, enerji tüketimini azaltırken performansı yükseltiyor. Bu da web sayfalarının işlenmesinde yüzde 40 gibi bir hız getiriyor. Aslında El Capitan tam bir hız canavarı… Yeni sürümle birlikte uygulamalar yüzde 40 çok daha hızlı açılıyor.
Mac sahibi olanlar iyi bilir… Sistem fontları Apple için daima özeldir. Kaligrafi eğitimi olan kurucu Steve Jobs’ın bu konudaki hassasiyetine saygı gösteren geliştiriciler, özellikle Retina ekranlarda çok daha rahat okunan, keskin bir font geliştirdiler. San Fransisco adlı bu font eski Helvetia Neue’nin yerini aldı.
Aynı anda iki pencerede birden çalışmak, El Capitan’la birlikte gelen Split View özelliğiyle artık mümkün… Mesela, bir ekranda Safari’de gideceğiniz restoranla ilgili bilgi toplarken, öteki ekranda çalıştırdığınız Haritalar uygulamasıyla o restorana nasıl gidebileceğinizi araştırabiliyorsunuz.
Mission Control uygulaması da elden geçirilmiş. Masaüstünüz tam anlamıyla kontrol altında artık… Açmış olduğunuz tüm pencereleri tek bir hareketle görebiliyor ve düzenleyebiliyorsunuz. Tek bir kaydırma hareketiyle masaüstünüzdeki tüm pencereler sıralanıyor, birbirlerinin üstüne gelmiyorlar, birbirlerini engellemiyorlar. Hani, bazen imleci kalabalık masaüstünüzde kaybedersiniz ya, işte ona da çözüm bulunmuş. Trackpad üzerinde parmağınızı ileri geri hareket ettirince, ya da farenizi sallayınca imleç kocaman oluyor ve onu rahatlıkla bulabiliyorsunuz.
Mail uygulamasındaki değişiklikler
Özellikle Mail uygulamasında çok önemli kozmetik değişiklikler yapılmış. Tam ekranda geniş ve ferah bir çalışma ortamı sunulmuş. Aynı anda birkaç Mail yazışmanız arasında rahatça dolaşabiliyorsunuz. Kişiler listenizde olmayan biriyle yazıştığınızda tek bir tıklamayla onları da kişilerinize ekleyebiliyorsunuz. Listenizdekilerden birinin mail adresi değişince haberdar bile ediliyorsunuz. Tıpkı iOS’taki gibi kaydırma hareketi ile maillerinizi yönetmek artık mümkün…
Notlar uygulamasında son derece yararlı geliştirmeler var. Artık notlara fotoğraf, resim, video, web bağlantısı veya harita konumu ekleyebiliyor, Mac’de almış olduğunuz notlara iCloud sayesinde iPhone cihazınızdan ulaşabiliyorsunuz.
El Capitan’la Mac OS X ve iOS arasındaki farklılıklar önemli benzerliklere dönüşmüş adeta… Bu da gelecekte Apple’ın tüm cihazlarında aynı arayüze sahip işletim sistemini kullanacağına dair önemli bir ipucu veriyor.