Günümüzde en yaygın kullanılan mobil işletim sistemi olan Android güncellendi. Beşinci ana sürüm olan ‘Lollipop’ akıllı telefon ve tabletlerimizde ne değiştirecek?
Google’ın mobil işletim sistemi olan Android, hızlı yükselişini sürdürerek yaygınlığını artırıyor. Haziranda düzenlenen Google I/O adlı geliştiriciler konferansında Android 5.0’ın önizlemesini gösteren firma, kısa bir süre önce tam sürümü yayınladı. İlk aşamada belirli cihazlarda indirilebilen Android 5.0’in, 2015’in ilk ayları içinde yeni nesil cihazların tümünde kullanılabilir olması bekleniyor. Android 5.0 (Lollipop)’i n getirdiği köklü değişiklikleri sizin için listeledik.
Material Design
Google’ın Baş Tasarımcısı Jon Wiley, “Tasarım, uzun yıllardır Google’ın ana odağı değildi” derken, Android’in sonunda tasarım olarak elden geçtiğini işaret ediyor. Material Design adı verilen yeni yapı, daha temiz, düz bir görünümün yanı sıra, akıcı ve animasyonlarla dolu bir arayüzün kapılarını aralıyor.
Simgeler iki boyutlu hâle gelirken, daha yuvarlak hatlar ve canlı renkler de göze çarpıyor. Ekran araçlarının kullanımını kolaylaştıran Google, gerçek zamanlı gölgeleme ile arayüze derinlik de katmış.
Android’de artık ekran üzerinde çıkan ve ana ekrana dönmeyi, geri dönmeyi ve özellikleri açmayı sağlayan tuşlar da yeni tasarımdan payını almış. Bir PlayStation kumandasını andıran yuvarlak, üçgen ve kare sembollerine alışmanız biraz zaman alabilir, ancak işlevler konusunda bir fark yok.
Apple tarzı bildirimler
Mobil işletim sistemlerinde birbirine benzer özelliklerle karşılaşmak son derece normal bir hâl aldı. Bunun sebebi, her sistemin bir noktada en iyi ya da en sevilen çözümü getirmiş olması. Android’in ekran ortasında açılan bildirimleri de sizi tepedeki bildirim menüsünü indirip başka bir uygulamaya geçme derdinden kurtarıyor. Üstelik bildirim menüsünde de birçok bildirime yanıt verme ya da onlarla işlem yapabilmek mümkün oluyor.
Kilit ekranındaki bildirimlerde göreceğiniz değişiklik de pratiklik kazandıracak. Her bildirimi ayrı bir bara alan ve kontrastı artırarak görünürlüğü artıran Android 5.0, oyun oynarken ya da bir uygulama kullanırken aramaları da uygulamanın üstünde göstererek, telefonu açmak istemediğiniz zamanları sinir bozucu olmaktan çıkartmış.
Uygulamalar arası geçişte iki boyutlu ve yanyana dizilen uygulamalardan sıkılan Google, kullandıklarınızı üç boyutlu olarak arka arkaya diziyor ve bunlar arasında geçiş yapmanız da, hepsi bir arada görülebildiğinden kolaylaşıyor.
Daha uzun pil ömrü
Telefonların donanım ve yazılım teknolojisi hızla ilerlerken, maalesef pil teknolojisi yerinde sayıyor. İşlemciler ne kadar düşük güç harcarsa harcasın, ekranlar büyüyor ve kullanım oranımız da artıyor. Bu yüzden günü tek şarjla tamamlamak artık eskiye göre çok daha zor. Ancak, Android 5.0’ın pil etkinlik optimizasyonu, Battery Saver modu ile birleştiğinde bunu mümkün hâle getiriyor. Böylece o an kullanmadığınız uygulamalar ve özellikler sistem tarafından otomatik olarak kapatılabilecek.
Bu alandaki bir diğer yenilik de, kalan şarj ile cihazı ne kadar kullanabileceğiniz bilgisinin, tıpkı dizüstü bilgisayarlarda olduğu gibi görülebilmesi.
Diğer cihazlarla sıkı arkadaş olacak
Giyilebilir cihazlar için Android Wear işletim sistemini de haziranda tanıtan Google, Android Lollipop ile bu cihazlarla etkileşimi güçlendiriyor. Android Wear sistemli bir akıllı saat bileğinizdeyken, dilerseniz ekran kilidi için parolanız varsa, bunu girmeden telefonu kullanabilmeniz mümkün olacak. Siz telefonun yanında değilken de parola devreye girecek ve böylece istemediğiniz kişilerin cihaza erişimi engellenmiş olacak.
Android işletim sistemli televizyonlar da yavaş yavaş yaygınlaşıyor. Yakında ülkemizde de bu cihazları göreceğimizden emin olabilirsiniz. Android TV’leri Android 5.0 işletim sistemli bir telefondan kontrol edebilmek mümkün. Kontrolün yanında, oyunları, videoları aktarabilir ve telefonla yapabildiğiniz neredeyse her şeyi TV üzerinde yapabilirsiniz.
Bir diğer yenilik de, USB ses desteği tarafında gerçekleşti. Android telefonlarda bir standart olan microUSB yuvası, ses çıkışı için de kullanılabilecek. Artık USB kulaklıklar kullanarak dijital ses çıkışından faydalanabileceğiz.
Otomobillerdeki Android’li sistemler yaygınlaştığında, Android 5.0’lı bir telefonla otomobile bindiğinizde cihaz ekranı otomatik olarak otomobildeki ekranda görülerek, kullanılabilecek.
Dahası da var…
Web aramalarından belirli uygulamalara direkt geçiş sağlanması da yeni özelliklerden birisi. Şimdilik sadece geliştiricilere açık olan bu özellik, yeni uygulamalarda kendini gösterecek ve bazı durumlarda sizi uygulamaların arasında gezinerek vakit kaybetmekten kurtaracaktır.
64 bit işlemci desteği, bilgisayarlarda daha fazla bellek kullanımının önünü açarak performansın artmasını sağlamıştı. Mâlum, telefonlar büyüyen ekran boyutları kadar, 3 GB’lık bellek, sekiz çekirdekli işlemciler ve ayrı grafik üniteleriyle birer bilgisayar gücüne kavuşmaya doğru hızla ilerliyor. 64 bit işlemci desteği de 4 GB ve üzeri belleğe sahip cihazlara kavuşabileceğimiz ve belleğin daha verimli kullanılabileceğini müjdeliyor.