Avuç içine sığmasıyla ünlü bilgisayar projesi Raspberry, yeni modeli Pi Zero W’yu duyurdu. 65x30x5mm boyutlarıyla bir bilgisayardan çok kibrit kutusu boyunda devreyi andıran Pi Zero W, eski modeline benzese de bağlantı anlamında farklılıklar sunuyor. W yani (Wireless) harfi 802.11 b/g/n wireless LAN, Bluetooth 4.1 ve Bluetooth Low Energy (BLE) desteği sunuyor. Önceki modelin tek çekirdekli 1GHz işlemcisini (Broadcom BCM2835) ve 512 MB RAM’ini koruyan Pi Zero W’nun bir artı özellik daha mevcut. O da CSI isimli kamera girişi. Dahili kamera girişi sayesinde dönüştürücüye gerek kalmadan uyumlu kamera modüllerini takabiliyorsunuz. Özellikle robotik çalışmalarında öğrencilerin büyük ilgisini çeken bu özellik ve geliştirilmiş kablosuz özelliklerle birlikte ürünün fiyatı 10 dolar civarında. Evet, 10 dolar gerçekten inanılmaz bir fiyat olsa da ürünü salt olarak bu şekilde bulmak biraz zor. Daha ziyade HDMI ve gücünü aldığı mini USB kablosu ve çeşitli programlanabilir devrelerle geliyor. Böyle olunca da fiyat 20 – 40 dolar civarında değişiyor. Ayrıca mini USB’yi USB’ye dönüştüren OTG kablosu ve adaptörlü bir USB çoklayıcı da tavsiye ediliyor. MicroSD kart desteği ile de depolama ihtiyacını karşılayabildiğiniz ürünü ülkemizde de bulmanız mümkün. Samm teknoloji http://www.samm.com ürünün resmi distribütörü olarak hizmet vermekte. Tabii ülkemizde fiyatların vergiler nedeniyle ABD’ye kıyasla yüksek olduğunu hatırlatalım.
Hafif İşletim Sistemi
Küçük bilgisayarımızı aldığımız zaman ilk yapmamız gereken işletim sistemini kurmak. Bunun için https://www.raspberrypi.org/downloads/ adresinden Raspbian işletim sistemini indirmemiz gerekiyor. Unix tabanlı ünlü açık kaynak Debian temelli olarak geliştirilen Raspbian’ın “lite” sürümü 300 MB civarında ve kurulduğunda 1.5 GB’dan az yer kaplıyor. Daha fazla derlenmiş program paketiyle gelen Pixel paketinin boyutu ise 1.5 GB civarında ve kurulduğunda 4 GB’a yakın yer kaplıyor. İki sürüm günlük bir kullanıcının her türlü ihtiyacına cevap vermek için tasarlandığı için ikisini de tercih edebilirsiniz. Raspbian, Debian’ın optimizasyon gücünü bir adım daha ileriye taşıyor. Yaklaşık 5 yıllık bir çalışmanın sonucu sadece Raspberry donanımına özel olarak geliştirildiği için işletim sisteminin beklenenden yüksek performans vermesi memnun edici bir gelişme. Yani günümüz bilgisayarlarına göre donanım olarak yetersiz gözükse de Raspberry Pi Zero W emülasyon, ofis ve sunucu işleri ve medya oynatımı gibi birçok yükün altından kalkıyor. Ortalama 50 saniyede açılıp kullanılabilir hale gelen işletim sistemi açıkçası Raspberry ailesinin bir üst modeli Pi 3’e göre iki kat yavaş. Bu da işlemci ve RAM’in yarı güçte olmasından kaynaklanıyor. Eğer Raspberry ailesinden daha yüksek performans bekliyorsanız ülkemizde 130 lira civarında satılan 64-bit dört çekirdekli ARMV8 işlemcili Pi 3’e bakmaya yönlendiriyoruz.
Google ve Raspberry Pi ortaklığı
Raspberry gerçekten ilginç bir ürün. Öyle olduğu için de kayıtsız kalmak mümkün değil. Raspberry Zero W daha çok tek bir işlem için ideal. Raspberry Pi Zero W’nun kullanım amaçları için internette sayısız ilham kaynağı bulunuyor ama biz sizen Google’dan bir örnek verelim.
Dünya çapında 10 milyondan fazla kullanıcı Raspberry ailesinden bir ürüne sahip. Kullanıcılar kadar Google’ın da dikkatini çeken Raspberry geçtiğimiz günlerde bir çalışmalarını ortaya koydu. Google’ın bilgisayarı hobi olarak kullananlarla flört etmesi çok doğal. Google’ın yeni vizyonlarından biri Artificial Intelligence Yourself (AIF) olarak geçiyor. Projenin patronu Billy Rutledge ise Raspberry ortaklığının yapay zekâ gelişimlerine büyük katkı sağlayacağını belirtiyor. Projeye sayesinde Raspberry’nizi Google Assistant’a çeviriyor. Sanal asistanınız Google Cloud Speech Api’yi de destekliyor. Yani bilgisayarınıza sesli emir verebiliyor, söylediklerinizi yazılı metne dönüştürebiliyorsunuz. Tabii ki komutların değiştirilmesiyle kişiselleştirmeye açık olan platform, kullanıcılara sınırsız ihtimal veriyor. Yurtdışında DIY olarak (Kendin Yap) lanse edilen proje basit bir karton kutu, mikrofon ve Raspberry’e takacağınız ses devresi ve benzer aparatlarla geliyor.