Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiKuantum Bilgisayarları ve Gelecek

    Kuantum Bilgisayarları ve Gelecek

    Geleceğin bilgisayarları günümüzden çok farklı olacak. Bugün daha çok teorik olarak bahsettiğimiz kuantum bilgisayarları bu değişimin mimarı olacak. Günümüzün gelişen veri akışı içerisinde klasik bilgisayarların sınırlı kaldığı bir gerçek. Her ne kadar cebimizde taşıdığımız akıllı telefon 50 yıl öncesinin en gelişmiş bilgisayarını bile solda sıfırda bırakacak kapasiteye sahipse de aslında bilgisayarlar ve işlemcilerin mantığı temelde fazla değişmedi. Klasik anlamda bilgisayarları bir ve sıfırdan oluşan verileri tek tek değerlendiren hesap makineleri olarak nitelendirmek mümkün. Günümüzün gelişen bilgisayarları da aslında sadece çok ileri seviye bir hesap makinesi.

    Kuantum Bilgisayarları
    Kuantum Bilgisayarları toplum yapısında köklü değişimlere neden olacak

    Kuantumun Gücü

    Peki, kuantum bilgisayarlarının farkı nedir? Klasik sistemde bir ve sıfırdan oluşan veriler “bit” adını alırken yeni nesil bilgisayarlar veriyi “kuantum bit” ya da “kübit” (İngilizce’de Qubit olarak geçer) olarak sınıflandırır. Bu da işlemcinin hem bir hem de sıfır olarak işlem yapabilmesini sağlar. Mevcut bilgisayarların sınırı biraz da transistör teknolojisine dayalıyken kuantum bilgisayarları fiziğin superposition (üstdüşüm) özelliğinden yararlanıyor. Verinin aynı anda farklı noktalarda olması esasına dayalı bu özellik, analiz işlemlerini çok hızlandırıp neredeyse mesafe tanımaksızın uzakta bulunan benzer bir bilgisayar ile ortak çalışabilmekte. Teorik olarak bu mantıkla çalışan bir bilgisayarın klasik sisteme göre milyonlarca kat hızlı olma potansiyeli taşıyor.

    17 Kübit İşlemci
    Intel Kuantum Donanım müdürü Jim Clarke, 17 kübit işlemciyi tutuyor

    Tabii işlerin anlattığımız boyuta varması demek bildiğimiz fiziğin de sınırlarının aşılması demek. Sonuç olarak kuantum bilgisayarlarına erişmemiz için kuantum fiziği alanında da ilerlememiz gerekli. Bu tarz bilgisayarların çalışması için Uzay’dan 250 kat daha soğuk bir ortama ihtiyaç duyuluyor. 20 milikelvin derece ve süperiletkenler kullanarak yeni nesil bilgisayarların çalışma ortamını sağlayabiliriz. Sadece bu zorunluluk bile yıldırıcı ancak yine de hedefimizden çok uzak değiliz. Zira geçtiğimiz yıl bu alanda önemli gelişmeler yaşadık. Google 2017’nin Nisan ayında 9 kübit işlemcisini tanıttı. Ardından Mayıs ayında IBM’in geliştirdiği 17 kübit Q işlemcili platformu bilim çevrelerini heyecanlandırdı. Bugüne kadar IBM ve Google arasında geçen yenilikçi savaşlara bu sefer de Intel’in 17 kübit kapasiteli işlemcisi ile ortak oldu.

    Gelecek…

    Kuantum bilgisayarları sayesinde yapılan araştırmalar kesinlikle çok daha hızlı sonuç verecek. Toplumsal olarak da bunun ilk etkilerini hemen hissedeceğiz. Akıllı hale gelen tüm cihazlarımız bu tarz bilgisayarlardan oluşmuş sunucuların aynası olacak. İleri tarihlerin hava durumunu dakikasına kadar bilebilecek, trafik saatlerini hatasız hesaplayabileceğiz. Dünyadaki tüm araçlar sıfır kaza riskiyle kendi kendine hareket edebilecek. İnternet, telefon gibi mevcut iletişim kanallarımız ve yöntemlerimiz kökten değişecek. Kuantum bilgisayarlarının oluşturacağı sanal bilinç aslında insana daha fazla zaman kazandıracak. Belki de bu zamanı daha mutlu bireylerden oluşan bir topluma dönüşmek için kullanacağız.

    Çevre ve doğamızı korumak adına yaptığımız simülasyonlara artık kesin gözüyle bakılacak ve yeni bir bilinç edinme yolunu tercih etmemiz gerekecek. Astral hesaplamalar, yaşanılabilir gezegenler, uzay yolculuklarında her gün yeni ilerlemelere şahit olacağız. Ayrıca görülebilir gelecekte kuantum bilgisayarları ilk olarak tıp alanında işimize fazlasıyla yarayacaklar. Özellikle geliştirme aşamasındaki ilaçların hücrelere ve bedene etkileri konusundaki binlerce değişkenin çoğu zaman yıllar alan test süreci belki de birkaç gün içerisinde sonuçlanabilecek. Bu da daha sağlıklı ve uzun yaşamın anahtarını bize verecek.

    Tüm beklentilere rağmen kuantum bilgisayarlarının hayatımızda oynayacağı rol konusunda üretilen fikirler ve beklentiler tamamen yersiz çıkabilir. Zamanında transistörün bulunması akıllı telefonların üretilip sanal olarak birbirimize bağlandığımız günümüze kadar evrildi. Kuantum teknolojisi ile çok ama çok daha büyük bir sıçrama yapacağımız kesin.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN