Koşu yapmak için soğuktan etkilenmeye de, koşu konusunda kısıtlı bilgiye sahip olmaya da son! Artık akıllı kıyafetler, aktivite izleme cihazları, yazılımlar ve uygulamalar öyle bir seviyeye geldi ki, hem performansı artırmak hem de daha doğru ve sağlıklı koşmak üzere teknolojiden tavsiyeler alabilirsiniz.
Recon Jet
Karşıdan gelenleri bir sayborg olduğunuza inandırma konusunda olduğu kadar, gerçek bir koşu asistanı olma konusunda da çok iyi. Intel’in kısa süre önce satın aldığı Recon’un ürünü, karşınıza çıkardığı GPS bağlantılı haritayı çıkardığı gibi, Bluetooth ile telefonunuza bağlanabiliyor, kamerasıyla çekim yapabiliyor, 3D ivmeölçer, jiroskop ve altimetresiyle de ölçüm yapmayı hiç bırakmıyor.
Müzik dinlemenizi ya da çağrıları yanıtlayabilmenizi de sağlayan Recon, diğer bildirimleri de görmenizi sağlıyor. Kısacası, teknoloji meraklıları için gelecek nesil koşunun nasıl olacağını tanımlıyor.
Stridalyzer Smart Insoles
Sıkı bir koşu sonrası ayaklarınız size sadece yorgunluk yaşatıyor gibi görünebilir; fakat en iyisi onları dinlemek. Stridalyzer adlı ayakkabı içi astarı, koşu formunuzu, stres noktalarını ve temponuzdaki tutarlılığı takip ediyor.
Telefonunuza bağlanarak mobil uygulaması üzerinden gerçek zamanlı uyarılar verebilen Stridalyzer, sonuçlara bakarak tavsiyelerde bulunabiliyor. Bu tavsiyeler çeşitli kasları güçlendirmek, adımlarınızı geliştirmek ya da hatalı eklem stresini giderme gibi konuları içeriyor.
Hexoskin
1K, 2K değil 10K koşarım diyorsanız, tüm performansınızı masaya yatırmanız gerekiyor. Hexoskin adlı bu koşu tişörtü, nabız ölçmenin yanı sıra, nabızdaki tutarsızlığına da dikkat ederek aşırı yorulmanın önüne geçiyor.
Nefes alış verişleriniz, nefes kapasiteniz, adım sayınız, adım temponuz ve harcadığınız kalorinin yanı sıra, benzer detaylarla uykunuzu da analiz edebiliyor. iOS ve Android uygulamaları bulunan tişört, tek şarjla 14 saate kadar kullanılabiliyor ve makinede yıkanabiliyor.
Lumenus akıllı kıyafet
Aslında tasarım odaklı kıyafetler hazırlayan Jeremy Wall’un startup’ı, bu kıyafetin içerisine yerleştirdiği elektronik bileşenlerle koşucuları güvende tutmayı hedefliyor.
Gece koşularında parlak bir şeyler giymek yerine, bu şık taytı giyebilir, dönüş öncesinde vücuttaki LED’lerle etrafınızı bilgilendirebilirsiniz. Google’ın harita bilgisine göre dönüşleri algılayan kıyafetteki batarya, bir güne kadar şarjsız kullanılabilmesini sağlıyor.
Caseco Blu-Toque
Koşarken müzik dinlemek çok zevkli ama terlemek kulaklıklarınıza zarar verebilir. Üstelik her kulaklık koşucular için tasarlanmıyor ve bu tarz ürünlerin fiyatı çok yüksek olabiliyor.
Karşımıza bunun aksini kanıtlamak istercesine çıkan Caseco Blu-Toque, kulaklıkları kafanızı sıcak tutacak bir bere içerisinde sunuyor. iOS ve Android cihazlarla uyumlu kulaklık, kablosuz olarak çalışıyor.
Polar M400
Bir koşu esnasında bilmeniz gerekebilecek her tür verinin ölçümünü yapan bu koşu saati, akıllı telefon uygulamasının yanı sıra, analizi bilgisayardan da görebilmeyi sağlıyor.
Süre, hız, mesafe, nabız ve kalori ölçen Polar M400, GPS desteğinin yanı sıra, 30 metre derinliğe kadar suya dayanıklılığa sahip.
Lumo Run
Koşarken hareketlerini takip etmemiz gereken sadece ayaklarımız diye düşünmeyin; bu algılayıcı ve uygulama ikilisi, laboratuvar düzeyinde koşu formu ölçümü yapıyor. Suya dayanıklı ve çamaşır makinesinde yıkanabilen, uzun pil ömrüne sahip, çoklu algılayıcı kullanan Lumo Run cihazı, şortun bel kısmına yerleştiriliyor.
Koşarken zıplama, durma, dönme, eğilme, adım uzunluğu, tempo, yerle temas ve kalça düşürme gibi ölçümler yapan uygulama, gerçek zamanlı sesli uyarılarda bulunuyor. Koşu sonrasında formunuzu gösteren veriler karşınıza geliyor ve ne tür çalışmalarla gelişebileceğiniz konusunda ipuçları veriyor.
Levl
Bu yılın başında düzenlenen CES’te tanıtılan Levl, vücudun ne zaman yağ yaktığını göstererek, egzersiz ve diyet konusunda doğru planlama yapmayı sağlıyor.
Nefesteki aseton miktarını ölçerek nem oranına bakan cihaz, kilo vermek için koşanların da işine yarayabilecek bir çözüm.