Bundan yıllar önce 15 – 16 yaşlarındayken (neredeyse 30 küsür yıl önce) hiç sevmediğim şeylerin başında kömür taşımak vardı. Her kış öncesinde tonlarca kömür alır bunları kömürlüğe taşırdık. Taşırken de kapkara olurduk. O zamanlar doğalgazın kapıya gelmesine en çok sevinenlerden birisi ben olmuştum. Artık kömür taşımak yoktu. Kazanın yerini zaten şofben almıştı ama doğalgaz hem tüp hem de kömür taşıma derdinden bizi kurtarmıştı. Ama şimdi o zamanlar ne kadar güzelmiş, kömür karası oluyorduk ama sobanın etrafında oturup ısındığımız çay demlediğimiz günler keşke geri gelse diyorum. Neyse nostaljiyi bırakıp konumuza dönelim. Son yıllarda doğalgazın daha da yayılması ile birlikte bize büyük kolaylıklar sağlayan kombi cihazlarının da önemi arttı. Piyasada çeşitli kombi cihazları bulunuyor. Kombi alırken dikkatli bir şekilde araştırmalı ve evinize en uygun cihazı seçmeniz gerekiyor.
Evin ısıtılmasında sadece kombinin özelliklerine bakmak yeterli değil. Evin yalıtım düzeyi, metrekaresi, kullanılan radyatörler hepsi bir bütün olarak incelenmeli. Aksi takdirde en iyi özelliklere sahip olan kombiyi seçseniz dahi sonrasında sıkıntılarla karşılaşmanız büyük bir ihtimal.
Kullanılacak alanın büyüklüğü
Kombiyi seçerken ilk dikkat etmeniz gereken nokta evinizin büyüklüğü. 80-90 metrekarelik alan için 17 bin, 90 – 150 metrekarelik alan için 20 bin ve 150 metrekare ve üzeri alanlar için 24 bin ya da 26 bin kilokalorilik kombiler tavsiye ediliyor.
Kombi çeşitleri
Biraz önce bahsettiğimiz gibi piyasada üç çeşit kombi bulunuyor. Bacalı, hermetik ve yoğuşmalı kombiler. Şimdi bunlara kısaca göz atalım. Bacalı kombiler, yanma esnasında ortaya çıkan atık gazları baca vasıtasıyla dışarı atar. Hermetik kombiler ise oluşan bu atık gazları üzerinde bulunan bir fan kiti sayesinde dışarı atar. Yoğuşmalı kombi ise yanma sırasında oluşan su buharının enerjisini sisteme tekrar kazandırarak kombinin verimliliğini artırır. Normal kombilerde verim yüzde 90’a kadar ulaşırken yoğuşmalı kombilerde verim yüzde 109 ve üzerine çıkmaktadır.
Servis hizmeti
Kombi alırken servis hizmetini araştırın. Yedek parçaları ucuz mu, bakımı maliyetli mi, servis ücretleri nelerdir, garanti hizmeti uzatılabiliyor mu kesinlikle bunları atlamayın. Sonrasında yaşayabileceğiniz sorunlarda çok yüksek bakım ve tamir masrafları ile karşılaşabilirsiniz. Kombiyi seçerken sadece ilk maliyetine değil, sonradan çıkabilecek masrafları da göz önünde tutun ve kullanım ömrü boyunca size en iyi tasarrufu sağlayabilecek cihazı seçin. Ayrıca sadece cihazın dış görünümüne bakarak çok güzelmiş diyerek seçmeyin. Tüm özelliklerini dikkatle gözden geçirin. Örneğin çift eşanjörlü bir cihaz seçmeniz size daha çok konfor sağlayacaktır. Kombiyi satın aldıktan sonra oturduğunuz odaya sıcaklığı ayarlayabilmenizi sağlayacak bir oda termostatı almayı unutmayın. Bu sayede oda sıcaklığını kombi cihazının yanına gitmeden kolaylıkla ayarlayabilirsiniz. Ayrıca akıllı bir oda termostatı satın alırsanız internet üzerinden cep telefonunuzu kullanarak ayar yapabilirsiniz. Örneğin dışarıdaysanız eve dönmeden belirli bir süre önce sıcaklığı yükseltip eve geldiğinizde sıcak bir ortama girebilirsiniz.
Diğer unsurlar
Kombi seçerken bir diğer önemli unsur ise çevrenizdeki insanların deneyimleri olacaktır. Akrabalarınıza yakın dostlarınıza hangi kombi cihazını kullandıklarını sorarak onların deneyimlerinden faydalanabilirsiniz. Unutmayın uzun yıllar kullanacağınız bir iki yıl sonra çöpe atacağınız bir cihaz seçmiyorsunuz.
Hatırlatmamız gereken bir diğer önemli şey ise evdeki cihazınızı değiştiriyorsanız projenizdeki kombi cihazınızın kaç kilokalorilik bir cihaz olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor. Örneğin eski kombi cihazınız 17 bin kilokalori ise 20 bin kalori gibi farklı bir değere sahip kombi almanız durumunda size ekstra bir bedel çıkabiliyor.