Soğutucu cihazların mevsimi geldi. Tüm ülkede havalar ısınırken, insanlar da önlemlerini alıyor. Vantilatör sizin için yeterli gelmiyorsa ya da rahatsız ediyorsa, klima hem daha sessiz hem daha etkili bir çözüm. Peki size uygun klimayı nasıl seçeceksiniz? Doğru ürüne ulaşmak için satın alma rehberi ile sık sorulan sorulara yanıt vermeye çalışacağım.
Doğru klimayı seçmeden önce, onu ne sıklıkla kullanacağınızı, odanızın büyüklüğünü, odada kaç kişinin bulunduğunu tespit etmek gerekiyor. Ayrıca bol güneş alan ya da birçok cihazın bulunduğu ve onların ısıttığı odaları da ayrıca değerlendirmek gerekiyor. Son olarak rahatlığı sağlayan uzaktan kumandaya, çalışma gürültüsüne ve tasarruf sağlayan akıllı özelliklere bakarak seçiminizi yapabilirsiniz.
Klimaların soğutma gücü BTU (British Termal Unit) birimiyle ölçülüyor. Bir libre suyun (yaklaşık 453 gram) ısısını bir Fahrenheit derece artıracak enerjiye BTU adı veriliyor. Bu da yaklaşık 1.054 jule, 0,29 Watt/saat’e ya da 253 kaloriye denk geliyor.
Soğutmak istediğiniz oda boyutuna göre çeşitli hesaplayıcıları internette bulmak mümkün, fakat pratik bir hesap için metrekareyi 2,2’ye bölüp 1.000 ile çarpabilirsiniz. Yani 40 metrekare bir oturma odası için yaklaşık 18.000 BTU’luk bir klima gerekecektir.
Bir diğer hesap ise bölge katsayısı üzerinden yapılıyor. Böylece daha çok güneş alan ya da ısının yüksek olduğu yerler için gerekecek ek güç de hesaba dahil ediliyor.
Akdeniz Bölgesi için 445, Doğu Anadolu için 308, Ege için 423, Güneydoğu Anadolu için 462, İç Anadolu için 346, Karadeniz ve Marmara için 385 katsayısı, oda metrekaresiyle çarpılıyor. Buna odada bulunacak her kişi için de 600’er BTU ekleniyor ve toplam ortaya çıkıyor. Şimdi aynı hesaba göre 40×385 hesabını yapıyoruz ve sonuç 15.400 çıkıyor. Buna standart iki kişi eklersek 16.600 BTU yeterli geliyor. Bu da yine bizi 18.000 BTU’ya götürüyor.
Elbette bu ısı yalıtımlı bir ortam için düşünülüyor. Yani siz güneş gören cephedeki bir odada perdesiz bir şekilde oturursanız, klimanın etkisi ciddi ölçüde düşecektir. Kapısı sürekli açılarak soğuğun dışarı kaçmasına sebep olan bir ortam da klimanın gücünü hesaplarken dikkate alınmıyor. Bunları sağlamak, sağlayamıyorsanız da bir üst BTU seviyesine yönelmek en mantıklısı.
Özellikle çalışma ortamları için dikkat etmeniz gereken gürültü seviyesinde iç üniteyle yetinmeyin, kapalı cam ve duvarın ardındaki bir dış ünitenin sesi de rahatsız edici olabilir. Serinleyeyim derken, başınız şişmesin!
İklimlendirme denildiğinde, enerji sarfiyatı oldukça önemli bir kalem. Sık kullanmayacağınız bir ortam için, sürekli aynı tempoda çalışan split klimaları tercih edebilirsiniz. Ancak orta ve yoğun kullanımlarda inverter klima tercihi tasarruf adına daha akıllıca olur. Zira inverter klima istenen dereceye gelene kadar kademeli olarak çalışır. Ulaşılması gereken ısıyla fark çoksa tam gaz çalışan inverter klima hedefe yaklaştıkça gücü azaltarak hem çok ani soğumanın önüne geçer hem de enerji israfını önler.
Duvar klimaları genellikle her ortama uygundur ama çok büyük ortamlar için salon tipi dikey klimalar uygun olabilir. Bunların soğutma kapasitesi 40 bin BTU’nun üzerine çıkarken, gürültüsünün de arttığını unutmamakta fayda var.
Bir de mobil klimalar var, yani taşınabilir ya da portatif klima olarak geçiyor, ancak bu cihazlar için camınızda bir hava deliği açtırmanız ve buraya monte etmeniz gerekiyor. Elbette avantajı klimayı farklı yönlere çevirebilmeniz ve montajının duvar ürünlerine göre kısmen daha kolay olması.
Ek olarak WiFi gibi akıllı özelliklerle dolu yeni nesil klimalara da dikkat edin. Uzaktan yönetebildiğiniz bir klimaya hem enerji tasarrufunu hem de konforunuzu artırmanız mümkün.