Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Satın Alma RehberiKlima Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim

    Klima Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim

    Klima Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim? diyorsanız yazım tam sizlik.

    Klima satın almak istiyor ancak hangisini seçeceğinize emin olamıyorsanız rehber niteliğindeki yazımı okumadan karar vermeyin.

    Klima Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

    Klima satın alırken dikkat etmeniz gereken pek çok farklı nokta var.

    Evimizi ve ofisimizi yazın serin, kışın ise sıcak tutan bu elektronik eşyalar, nem çekme özelliği ile de ilk tercihlerimiz arasında geliyor. Günün büyük bir bölümünü kapalı mekanlarda geçirenlerin olmazsa olmazlarından olan klimalar, kullanacağınız ortama ve ihtiyaçlarınıza göre çeşitlere ayrılıyor.

    Klimaların ısıtma, soğutma, nem kontrolü ve hava değişimi sağlama gibi temel özellikleri bulunuyor. Klima satın almadan önce ihtiyaçlarınızı belirlemeniz ise büyük önem taşıyor. Klima seçiminde kullanacağınız mekanın büyüklüğü, odada bulunacak kişi sayısı, mevcut elektronik eşyaların sayısı, yaşadığınız bölge, pencerelerinizin konumu da önemli. Küçük mekanlar için küçük boyutlu klimalar, mekanın büyüklüğü arttıkça buna bağlı olarak daha büyük klima modellerini tercih etmeniz gerekli.

     

    Klima Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

     

    Klima Çeşitleri

    Klimaları genel olarak dört gruba ayırabiliriz.

    Duvar Tipi Klima

    Split – ev tipi klima olarak da bilinen bu elektronik eşyalar, soğutma ve ısıtma işlemi için bulundukları mekandaki havayı çekerek sıcak veya soğuk hava üflerler. Duvara monte edildikleri için fazla yer kaplamazlar. Duvar tipi klimalar genellikle çok sessiz çalışırlar ve kullanılan mekanlarda gürültü kirliliğine yol açmazlar.

    Salon Tipi Klima

    Daha geniş mekanlar için tercih edebileceğiniz bu klimaların iç ünitesi ayakta durur ve duvara monte edilmezler. Çok güçlü bir fana sahiptirler ve böylece çok geniş ortamları hızlıca soğutabilirler.

    Mobil Klima

    Daha küçük alanlar için kullanılabilen bu klimalar, evin – ofisin farklı alanlarına taşınabilirler. Seyyar klima olarak da bilinen bu elektronik eşyalar, geçici ısıtma – soğutma sorunları için yoğun olarak tercih edilirler. Bu portatif eşyalar özellikle bebekli aileler, kiracı olduğu için sabit klima kullanmak istemeyenler ve yazlık için ayrı klima almak istemeyenlerin favorisidir.

    Kanal tipi klima

    Sessiz ve yüksek hava sirkülasyonu sağlayan ünitelerdir. İmalathane, mağaza, alışveriş merkezi, işyeri gibi geniş alanlarda tercih edilirler. Yüksek verimlilik ile birlikte varlığı hissedilmeyecek şekilde sessiz çalışan klimalardır.

     

    Klima Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

     

    Bunları bilmeniz önemli!

    Hangi tür klimayı seçeceğinize karar verdikten sonra enerji verimliliğine, kullanılan filtreye ve BTU değerine dikkat etmeniz gerekir.

    • Klimalarda A, A+, A++ ve A+++ olmak üzere dört enerji sınıfı bulunur. Enerji verimliliği yüksek olan klimalar daha çok soğutur ve daha az enerji tüketir. Soğutma çalışmasında sıradan A++ sınıfı bir cihaza göre A+++ enerji sınıfı bir cihaz ortalama yüzde 40 daha yüksek verimlilik sağlar.
    • BTU bir klimanın soğutma kapasitesini gösteren birimdir. Bir klimanın BTU değeri ne kadar yüksek ise o klimanın soğutma kapasitesi de aynı şekilde yüksek olur.

     

    Klimalar için BTU Nasıl Hesaplanır?

    Klimalar farklı genişlikteki alanlar için çeşitli kapasitelerde üretilirler ve bu nedenle klimanın kurulacağı alanı hesaplamanız gereklidir.

    Fikir vermesi açısından BTU hesaplamak için aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz.

    Soğutma ihtiyacı (Btu/h) = Türkiye Bölge Katsayısı (Marmara bölgesi için -395) x Soğutulacak alanın metrekaresi.

    • Ortamdaki bir insanın yaydığı ısı ortalama 600 BTU/h. dir.

    Marmara Bölgesi, 3 kişilik bir aile, 18 metrekarelik alan hesaplamak için;
    385 x 18 = 6930

    600 x 3 (kişi sayısı) = 1800

    Soğutma ihtiyacı (Btu/h); 6930 + 1800 = 8730

    Bu sonuç doğrultusunda 1100 BTU değerinde bir klima tercih edebilirsiniz.

    • Klimayı kullanacağınız ortamda televizyon, bilgisayar, uydu alıcısı, modem gibi ısı kaynakları bulunuyorsa bu faktörleri de düşünmenizde ve hesaplamanıza eklemenizde fayda var. Örneğin bir bilgisayarın yaydığı ısı ortalama 400 BTU/h. dir.

     

    BTU hesaplaması yaparken aşağıdaki bölge katsayılarını kullanabilirsiniz.

    • Doğu Anadolu Bölgesi: 308
    • İç Anadolu Bölgesi: 346
    • Marmara Bölgesi: 385
    • Karadeniz Bölgesi: 385
    • Ege Bölgesi: 423
    • Akdeniz Bölgesi: 445
    • Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 462

     

    Aklınızda Bulunsun; 

    • Klimanızın daha da sessiz çalışmasını istiyorsanız, klima satın alırken dbA değerine dikkat ederek, sessiz mod özelliği bulunan modelleri tercih edebilirsiniz.
    • İdeal sıcaklığa ulaşmak ve enerji tasarrufu sağlayabilmek amacıyla klimanın bulunduğu odaları pek havalandırmayız. Bu sebeple klima içerisinde kullanılan filtreleme sistemine dikkat etmenizi de öneririm.

     

    Yaz kış ısıtma ve soğutma sağlayan klimalar tüm yılın kurtarıcısıdır. En kaliteli markalar tarafından üretilmiş en uygun fiyatlı klima modellerine MediaMarkt avantajlarıyla sahip olabilirsiniz.

     

    Destekleyici bir serinletici olan tavan vantilatörleri aynı zamanda klima kullanılan evlerde de tercih edilir. Tavan pervanesi, klimanın yaydığı sıcak veya soğuk havayı evin her tarafına dağıtmak için de işlevseldir. Klima ile birlikte kullanabileceğiniz bir tavan vantilatörüne ihtiyacınız varsa “Yaz sıcaklarının kurtarıcısı tavan vantilatörleri” başlıklı yazımı da okumanızı tavsiye ederim.

     

    Yaz Sıcaklarının Kurtarıcısı Tavan Vantilatörleri

     

     

    Fayda görmeniz dileğiyle.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN