Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürKişisel Web Sitesi Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

    Kişisel Web Sitesi Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

          Günümüzde firmalar ile birlikte artık kişisel web sayfası oluşturmak da bir gereksinim haline geldi. Bu gün olmasa bile gelecekte adınıza açılabilecek site ismini şimdiden kendi adınıza kaydettirmek ilerde oldukça işinize yarayabilir. Daha önce site geliştirme deneyimi olmayanlar için site yapmadan önce bilinmesi gereken bazı ipuçları var. Bu bilgiler kişisel site yapmaya başlamadan önce işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Bu haftaki ” Kişisel Web Sitesi Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenler ” başlıklı yazımda, kişisel web sayfası geliştirip, internet denizinde bir izim olsun diyenler için, işlemlere başlamadan önce bilinmesi gereken ipuçlarından bahsedeceğim.

          Günümüzde web sitesi geliştirmek için herhangi bir kodlama bilgisi olmadan da  internette site geliştirmeye olanak sağlayan çevrimiçi platformlar bulunuyor. Diğer taraftan, ticari bir site geliştirmek için profesyonel destek almak gerektiğini de söylememiz gerekiyor. Kişisel Web Sitesi Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

    Benzersiz Bir Alan Adı Seçme

          İnternette kendi adına bir web sitesi geliştirmeyi düşünenlerin öncelikle yapması gereken ilk iş, kişisel ya da yapmayı düşündüğü işle alakalı bir alan adı seçmek olmalıdır.  İnternet ortamında yeni alınacak bir web sitesinin adı daha önce alınmış veya kaydettirilmiş olamaz. Yani düşündüğünüz site adının daha önce alınmış olmaması gereklidir. Kişisel web site adı seçerken genelde ad-soyad şeklinde site ismi kaydı yaptırılıyor olmasına rağmen, ticari site ismi için akılda kalıcı bir isim bulmak daha uygun olacaktır.

          Alan adı kaydı yıllık ya da daha fazla süreler için belli bir ücret karşılığında tescil ettirilmektedir.

    Uygun Platform

          Kişisel web sitesi geliştirmek için herhangi bir kodlama bilgisi olmadan site geliştirilebileceğinden bahsetmiştim. Diğer taraftan kodlama bilenlerinde kullanabileceği site geliştirme platformları bulunmaktadır. Eğer istenirse herhangi bir platform kullanmadan da tamamen kendi kod yazma becerinizi kullanarak site geliştirebilirsiniz.

          WordPress, Wix , Joomla vs. gibi platformları kullanarak ilgili ortamların verdiği olanaklardan yararlanıp kendi sitenizi geliştirebilirsiniz. Bu platformlarda herhangi bir kodlama yapmadan, tamamen modüler site geliştirme bileşenlerini kullanarak işlemlerinizi yapabilirsiniz.

    Barındırma Alanı ( Hosting) 

          Web sitenizin adına karar verdiniz ve hangi geliştirme platformunu kullanacağınızı da artık biliyorsunuz. Sıra  sitenizin internet ortamında nerede tutulacağına karar vermenize geldi. Barındırma alanı; sitenizim  geliştirme kodlarının tutulduğu internet alanı olarak ifade edilir. Sitenizi hangi kodlama dili ile geliştirmek istiyorsanız ( HTML, PHP,  ASP, JAVA vs.) o platformda kullanılan yazılım parçacıklarının barındırıldığı yer olarak ifade edilir. Barındırma alanı çoğunlukla site ismini tescil ettirdiğiniz firmanın kendi barındırma servisidir. Sitenin barındırma alanını ilgili firmanın sunucularında tutmak için kullanılacak süreye göre belli bir ücret ödenmesi gereklidir.

          Barındırma alanı seçilirken hangi platformda site geliştirilecekse ona göre seçim yapmak önemlidir. Örneğin .NET ortamında ASP kodları kullanılarak site geliştirmek isteniyorsa, Windows hosting paketi daha uygun olacaktır. Diğer taraftan, PHP kodlama ile MYSQL database ortamlar kullanılacaksa Linux hosting paketi seçmek daha sonra karşılaşabilecek sorunları ortadan kaldırmak açısından önemlidir. Aynı şekilde örneğin, Python ile site geliştirmek isteyenlerin de barındırma hizmeti almadan önce uygun paketler için araştırma yapmasında yarar olacaktır.

    Site için Uygun Tema bulma

          Kişisel site için herhangi bir kodlama yapmadan geliştirme yapmaya karar verdikten sonra ilgili platformun sunduğu modüler ortamlar üzerinden sitenin nasıl görüneceği ile alakalı template yani şablon( tema)  seçimi yapılarak devam edilebilir. Seçilen tema üzerinde kendinize özel değişiklikler yaparak sitenizi özelleştirebilirsiniz. Site geliştirme platformlarında sitede kullanılacak her bir özellik için kod parçacıklarından oluşan modüller bulunur. İlgili modülleri kendiniz için kullanabilirsiniz.

          Günümüzde kişisel site geliştirmek öyle sanıldığı gibi zor bir işlem değildir.  Kullanılan platforma göre modüler site oluşturma bileşenleri kullanılarak herhangi bir kod yazmadan kişisel web siteleri oluşturulabilir. Daha profesyonel site geliştirmek için de profesyonel destek almak gereklidir.

          Küçük işletmeler için web sitesi geliştirme araçları konusundaki yazımı bu linkten okuyabilirsiniz.

          Twitter takip için @salihertugrul     YouTube kanalım

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN