Elektrikli scooter ya da elektrikli kaykay adıyla da bilinen, kendini dengeleme özelliğine sahip bu mini taşıtlar, tek şarj ile yaklaşık 20 km mesafe kât edebiliyorlar.
İki tekerlekli ve şarjlı hoverboard’lar yaklaşık iki yıldır hayatımızdalar ve şimdiden birçok yerde karşımıza çıkmaya başladılar. Birkaç saat şarj ederek tam dolu pil kapasitesine ulaşan ve 10 kg civarı ağırlıklarıyla kolayca taşınabilen bu cihazları kullanmak da son derece basit.
Hoverboard’lar nasıl çalışıyor?
İki ayak için iki algılayıcı alanı bulunan hoverboard’lar öne bastırıldığında ileri doğru gidiyor, topuklarla ağırlık verildiğinde ise duruyor ya da geri gidiyor. Dönüş yapmak içinse dönülecek yöne ağırlık vermek yeterli. Düşünmeden kullanma aşamasına geçiş ise kişiye fark ettirmeden, hızla oluveriyor.
Kişisel ulaşımı değiştirecek olan bu cihazlar, elbette evden işe gitmeniz ya da uzun mesafeler gitmeniz için uygun değil. Ancak kısa mesafelerde kullanmak için uygun. Her ne kadar dengeyi otomatik olarak sağlasalar da, dış mekanlarda kullanırken güvenlik açısından bir kask takmanızı tavsiye ediyorum. Zira yollardaki çatlaklar, çukurlar ve tümseklerde cihaz dengesini koruyacaktır ama siz dengenizi kaybederek düşebilirsiniz. Bir diğer uyarı ise büyük pillere sahip bu cihazları şarjda uzun süre bırakmamanız, dolduktan sonra çıkartarak bir kenara koyabilir ya da kullanabilirsiniz.
Ne gibi özellikleri var?
Hoverboard’ların özellikleri cihazdan cihaza pek değişmiyor. Daha çok gidonlu ve gidonsuz modeller arasında kullanım biçimi açısından fark var. Bunun dışında, pil süresi ve şarj süresi, azamî hız ve ağırlığı tercihlerinize göre belirleyip kendinize uygun bir cihaz bulabilirsiniz.
Hoverboard fiyatları
Hoverboard fiyatları ise sanıldığı gibi uçuk değil. Birçok akıllı telefondan daha ucuza bir kişisel ulaşım cihazı almak mümkün. Fiyatların ortalama 800-900 TL civarında olduğunu söyleyebiliriz.
Gelelim modellere; dünya genelinde popüler olan hoverboard’lardan dört tanesini sizin için seçtim.
Ninebot Mini Pro
Aslında 2001 yılında tanıtılan Segway’in devamı olan bu model, benzer bir şekilde çalışıyor. Ayak pedalları yerine bir scooter gibi dizine kadar gelen kol ile kumanda ediliyor. Ninebot Mini Pro’nun bir farkı da aynı anda iki kişiyi taşıyabilmesi, 18 km/sa hıza erişebilmesi ve 30 km mesafe gidebilmesi. Ayrıca akıllı telefon uygulamasıyla kalan menzil, anlık hız bilgileri görülebildiği gibi, üzerinde kimse yokken de hareket ettirilebiliyor ve ön/arka farları çalıştırılabiliyor.
Swagway X1
Hız ve kullanım süresi anlamına en iyi seçeneklerden birisi olan Swagway X1, 16 km/sa hızına erişirken tek şarjla 5 saat kullanılabiliyor. Başlangıç seviyesindekiler için de, uzman kullanıcılar için de uygun. Dilerseniz alışma periyodu ya da çocukların kullanımı için azamî hızı limitleyebilirsiniz. Cihazın, üzerine sadece tek ayak konduğunda uyarı veren güvenlik özelliği ve LED dönüş sinyalleri de onu farklı yapıyor.
Zoom Air 2
Toplam 10,7 kg ağırlığı ile dünyanın en hafif elektrikli scooter’larından birisi olan Air 2, katlanarak kolayca taşınabiliyor. Gidon ile yön verilen ve kullanılan cihaz, şarjı bitince normal scooter olarak da işlev görüyor. Gidondaki LED göstergeden hız, mesafe, şarj durumu bilgilerini görebileceğiniz Air 2, kullanılırken bir yandan şarj oluyor. Azami hızı 26 km/sa olan bu scooter, 25 km menzil ile iddialı seçeneklerden birisi.
Powerboard
Beyaz, kırmızı, mavi ve siyah renk seçenekleriyle sunulan Powerboard, dönüşler ve gece kullanımında görünürlük için LED ışıklarla donatılmış. Yaklaşık 6 saatlik kullanım süresine karşılık, 13 km/sa hıza erişebiliyor. Dahili pil göstergesi ise cihazın ne kadar mesafe gidebileceğini gösteriyor. Ancak bir başlangıç modu olmadığını ve benzerlerinden biraz daha ağır olduğunu hatırlatalım.