Son yıllarda adını sık sık duyduğumuz bulut bilişim hem bireyler hem de kurumlar arasında yaygınlaşmaya devam ediyor. Kurumsal açıdan baktığımızda bulut bilişim teknolojileri şirketlere çok önemli avantajlar sağlıyor. Şirketler bulut bilişim sayesinde en yeni teknolojilere ve yazılımlara oldukça uygun şartlarda ulaşabiliyorlar. Bulut üzerinden ulaşılabilen CRM, muhasebe, işbirliği, mesajlaşma hatta telefon santrali uygulamaları dahi bulunuyor. Herhangi bir bakım maliyetinin olmaması, teknik işlerin tamamının hizmet sağlayıcı şirket tarafından halledilmesi, istenilen uygulamaların ve hizmetlerin hızla uygulanabilmesi, hizmetlerin ihtiyaçlara göre kolaylıkla ölçeklenebilmesi şirketlerin işlerini kolaylaştırıyor. Ayrıca bulut üzerinden kullanılan uygulamalar sayesinde çalışanlar haftanın yedi günü 24 saat uygulamalara ve verilere, dünyanın neresinde olursa olsunlar erişebiliyorlar.
Küçük ve orta ölçekli şirketlerin güvenliğini artırıyor
Güvenlik açısından baktığımızda özellikle güvenlik için ayrı bir teknik eleman çalıştırma imkanı olmayan şirketler, yüksek seviyede güvenlik hizmeti de alıyorlar. Bulut hizmeti veren şirketler bünyelerinde sadece güvenliğe yönelik çalışan elemanlar çalıştırıyorlar ve güvenlikle ilgili tüm standartları yakından takip ederken tüm güncellemeleri hızlı bir şekilde yapıyorlar. Bu da küçük ve orta ölçekli şirketlerin güvenlik düzeyini yükseltiyor. Diğer taraftan erişilebilirlik açısından herhangi bir donanım arızası oluştuğunda ya da bir tıkanıklık olduğunda anında bir başka donanım devreye giriyor ve sorunu ortadan kaldırıyor. Böyle bir sistemin küçük ve orta ölçekli bir şirkette kurulması oldukça maliyetli ve bu ölçekteki çoğu şirketin böyle bir gücü bulunmuyor. Elbette bulut bilişimin tüm avantajlarından sonuna kadar yararlanabilmenin en önemli şartlarından birisi hızlı bir internet bağlantısına sahip olmak. Yavaş bir internet bağlantısıyla bulut bilişim yarardan çok zarar anlamına gelecektir.
Kullanıcılar kendi bulutlarını kuruyor
Bireysel kullanıcılar açısından baktığımızda ise son dönemde kullanıcıların kendi bulutlarını kurmasını sağlayan ürün ve yazılımların yaygınlaştığını görüyoruz. Özellikle depolama konusunda oldukça kullanışlı ürünler bulunuyor.
Kişisel kullanım için Dropbox, OneDrive, Box, SugarSync ve Google Drive gibi dosyalarınıza her yerden erişebilmenizi sağlayan çeşitli hizmetler bulunuyor. Gerçekten bu hizmetler çok kullanışlı. Bu hizmetlerin çoğu ücretsiz depolama alanı sağlıyor. Ama bu alan ne yazık ki ben ve birçoğumuza yetmiyor. Bu yüzden ekstra bir alan satın almak gerekiyor. Benim ücretini ödeyerek satın aldığım yaklaşık 100 GB’lık bir alanım bulunuyor. Fakat bu 100 GB’lık alan dahi bana yetmiyor. Fotoğraflar ve videolar için bu alan gerçekten çok az. Kapasiteyi yükseltmek mümkün ama ödenecek ücret çok artıyor.
Kişisel Bulut
İşte bu noktada imdadımıza kişisel bulut yetişiyor. Çeşitli yazılımlar ve donanımlar kullanarak evimizde ya da işyerimizde kullanabileceğimiz kişisel bir bulut oluşturabiliyoruz. Ben evimde ve işyerimde kullanabildiğim yaklaşık 4 terabaytlık bir alana sahip kişisel bulut kurdum. Bulutuma internetten istediğim zaman (elektrik kesintileri ya da eşimin cihazlarımın fişini çekmesi gibi istisna durumlar hariç) ulaşabildiğim bir alanım var. Evimdeki ve işyerimdeki sistemler birbiriyle senkronize. Akıllı telefonumla çektiğim tüm fotoğraflar ve videolar kablosuz bağlantıda anında kişisel bulutuma yükleniyor. Kurduğum sistem için yıllık herhangi bir ücret ödemiyorum. Dilediğim takdirde sadece belirli bir bölümünü arkadaşlarımla paylaşabiliyorum.
Bu sistemi isterseniz siz de oluşturabilirsiniz. Bunun için kişisel bulut için özel olarak üretilmiş belirli bir kapasiteye sahip cihaz satın alabilir ya da kullanmadığınız kenarda duran bir bilgisayarınızı bulut için kullanabilirsiniz. Eski masaüstü bilgisayarınıza ya da dizüstü bilgisayarınıza yüksek kapasiteli bir harici disk ya da dahili disk takıp uygun yazılımı yüklediğinizde yüksek kapasiteli özel bulutunuza kavuşmuş olursunuz. Bu arada evdeki ya da işyerinizdeki modem ya da yönlendiricinizde birkaç küçük ayar yapmanız gerekebilir.
Bu arada güvenlik açısından kişisel ya da genel olsun bulutta özel verilerinizi mutlaka şifreleyin. Böylelikle herhangi bir güvenlik açığı olduğu takdirde (fiziksel cihazın çalınması, kullanıcı şifresinin çalınması vb.) dosyalarınızın başkalarının eline geçmesine engel olabilirsiniz.
Buraya tıklayarak harici ya da dahili disk seçeneklerini gözden geçirebilir, ihtiyacınıza uygun olan diski satın alabilirsiniz.