Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraKış fotoğrafçılığı için dikkat edilmesi gereken püf noktalar

    Kış fotoğrafçılığı için dikkat edilmesi gereken püf noktalar

    Kış fotoğrafçılığı, bir taraftan eşsiz manzaralar yakalamanıza imkân tanır. Diğer taraftan ise mevsimin getirdiği hava koşulları fotoğraf tutkunları için olumsuz fiziki şartlara neden olur. Bu nedenle kış mevsiminde iyi bir manzara yakalamadan önce kış şartlarına uygun giyinmekte fayda var. Peki, kışın eşsiz manzaralar elde etmek için nelere dikkat etmek gerekiyor?

    Kış manzaraları çekerken dikkat edilmesi gerekenler

    Kış fotoğrafları genelde kar manzaralı ve beyaz tonun baskın olduğu fotoğraflardır. Öncelikli olarak çekim yaptığımız akıllı telefon ya da fotoğraf makinesinin beyaz ayarını doğru yapmak gerekiyor. Hava şartları ise belki de kış fotoğrafları için en önemli detaylardan biri. Eşsiz manzaralar yakalamak için öncelikle hava şartlarına uygun hazırlanmak şart. Kış fotoğraflarında portre çekimlerinde dikkat edilmesi gerekenler ve ters ışık manzaralarının önemi ise diğer önemli başlıklar. 

    Beyaz ayarı ve düşük pozlama

    Otomatik beyaz ayarı ile çekilen kış manzaraları genel anlamda griye dönük bir tona sahip oluyor. Burada pozlama telafisini artıya çekmek önemli. Akıllı telefonlarda bu telafi ayarlarına profesyonel ayarlar üzerinden ulaşmak mümkün. Yine bazı ücretli uygulamalar yoluyla hem ISO hem de pozlama telafisi ayarı yapabilirsiniz. Burada pozlama telafisini manzaranın parlaklığına göre en az +1 seviyesine çekmek gerekiyor. 

    Özellikle parlaklığın fazla olduğu bu manzaralarda daha yumuşak bir ışık etkisi için diyaframı daha fazla açmak ya da daha uzun pozlama yapmak da önemli. Bu tür pozlarda ise akıllı telefon ya da fotoğraf makinesi fark etmeksizin tripod kullanmanız gerekiyor. Özellikle uzun pozlama kameranın sarsıntı ve titremelere karşı daha hassas olmasına neden olur. 

    Hava şartlarına göre hazırlık

    Kışın fotoğraf çekimine planlı olarak çıktığınız günlerde daha detaylı ve anlık hava durumlarını kontrol etmek daha doğru. Bir kar fırtınası ya da yoğun yağış tüm planlarınızı altüst edebilir. 

    Hava şartlarına uygun giyinmenin yanında fotoğraf çekiminde kullanacağımız eldivenin de önemi büyük. Özellikle fotoğraf makinesi kullanıcılarının kar manzaraları çekerken fotoğraf makinesi eldiveni edinmesin de yarar var. Parmak uçlarını çok daha serbest kullanmanızı sağlayan bu eldivenler, el sıcaklığınızı da maksimum korumayı amaçlıyor.

    Yine tam bu işlevde olmasa da daha kolay kavrama sağlayacak eldivenler ya da parmaksız eldiven üzerine giyilen bir başka eldivende işinizi görebilir. Böylece fotoğraf çekerken parmaksız eldivenle makineyi daha iyi kontrol edersiniz. Çekim sonrası ise el sıcaklığını korumak için üzerine eldiven giyerek profesyonel ekipmana ihtiyaç duymadan da çekim yapabilirsiniz. 

    Fotoğraf çekiminde akıllı telefon kullananlar ise uzun süre çeki yapacaksa, telefon için özel hazırlanmış su ve darbe geçirmesine engel olan kılıflar kullanmalarında fayda var. Yine çekim sonrasında cihazın zarar görmemesi için sıcak kalacağı soğuktan koruyan bir mont cebinde taşımak daha doğru. 

    Fotoğraf makinesi kullanıcıları ise makineyi sıcak tutmak için kılıfında ya da özel çantasında taşımak önemli. Ancak burada kullanacağınız çantanın soğuk havalar için kullanılan termal özellikte olması gerekiyor. 

    Eğer böyle bir çantanız yoksa fotoğraf makinenizi ve ekipmanlarınızı hava almayan contalı özel torbalarda tutmak önemli. Özellikle pillerin sıcak kalması için ekstra önlem almanız gerekebilir. Kış şartlarında çekilen fotoğraflarda pilinizin bitmesi durumunda yedek piliniz soğuk havaya maruz kaldıysa hemen devreye girmeyecektir. 

    Yine dışarıdan sıcak bir mekâna giriş yapacaksanız fotoğraf makinenizi torbaya alıp çantanıza koymak önemli. Sıcaklık farkından dolayı makineniz iç mekânda buğu yapacaktır. Ancak makineyi çantanıza torba ile koyduğunuzda bu sıcaklık değişimine daha kolay uyum sağlar. 

    Kış fotoğrafları ve portre çekimleri

    Kış fotoğrafları genel anlamda beyaz tonludur. Bu anlamda fotoğraf çekerken kullanacağınız model ya da arkadaşlarınızın daha renkli kıyafetler giymesi daha karşıt manzaralar elde etmenizi sağlayacak. 

    Kış fotoğrafları için yaptığınız portre çekimlerinde de beyaza yakın renkler yerine daha zıt ya da karşıt renkleri tercih etmeniz önemli. Kışın çekilen portre fotoğraflarında en çok karşılaşılan durumlardan biri ise kırmızı burunlar. Bu sorundan teknik olarak kurtulmanın pek yolu yok. Ancak çekim sonrası fotoğraf düzenleme uygulamaları ile ton ve doygunluk ayarında kırmızı ve turuncu renkleri eksiye doğru almanız önemli. 

    Kış fotoğrafları ve ters ışık manzaraları

    Kış fotoğrafçılığında en önemli sahnelerden birisi güneç batımı ve doğumuna şahitlik etmek. Özellikle karla kaplanmış bir manzaranın güneş ışığı ile ilk buluşması eşsiz manzaralara neden oluyor. 

    Güneş batımı sırasında ise güneş ışığının kızıllığı ve gökyüzünün mavisinin beyazla buluşması büyülü bir mavi kontrasta neden olur. Özellikle doğanın içerisinde yakalanan gün batımı kış fotoğrafları daha eşsiz manzaralar yakalamanızı sağlar. 

    Gün doğumunda ise kışın ortaya çıkan sabah sisi çok daha kontrastlı manzaralar yakalamanıza neden olur. Ters ışıkla birlikte bu sis manzarası sabahın ilk ışıklarında daha da eşsiz hale gelir. 

    Ters ışığı güneşin zirvede olduğu ve kar yağışının devam ettiği saatler de kullanabilirsiniz. Ancak burada deklanşör hızını kar yağışının hızına göre ayarlamanız gerekiyor. Çok hızlı bir yağışta daha hızlı bir deklanşör hızı gerekebilir. Ancak en iyi sonuçlar için kar yağışının daha yavaş olduğu havaları tercih etmek önemli. 

    Yine kar yağdıktan hemen sonra güneş ışığının hafif sis üzerinden bu manzaranın üzerine vurması da ters ışık fotoğrafçılığı açısından eşsiz manzaralar yakalamanıza neden olur. 

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN