Bir cerrah için gerçekleştirdiği operasyon sırasında tüm koşullara hazırlıklı olmanın önemi yadsınamaz düzeydedir. Cerrah adeta göz ve el koordinasyonu ile hastayı tedavi ederken atacağı her adımda maksimum dikkati sergilemelidir. Kalp ameliyatları ise bu anlamda doğası gereği en hassas durumları beraberinde getirir. Operasyona başlamadan önce çeşitli testler ve bulgular üzerinden ilerlenerek ciddi bir hazırlık safhası geride bırakılır. Bu süreci cerrah açısından daha yoğun şekilde geliştirmeyi hedefleyen bir adım ise ABD’de, Boston Çocuk Hastanesi’nde atıldı.
Saygın bilimsel araştırma kuruluşu MIT ile gerçekleştirilen iş birliği neticesinde hastaların kalp MRI’larından 3D baskılı modeller üretilecek ve bunlar üzerinden yapılacak çalışmalar sonucunda daha sezgisel operasyonların önü açılabilecek. Hastaya özgü 3 boyutlu kalp modeli üzerinden bazı pratik çalışmaların gerçekleştirilebilmesine izin verilirken bunun sayesinde de hataların en aza indirilmesi yolunda kritik önem taşıyan bir adım atılmış olacak. Gelecekte çok daha başarılı cerrahi operasyonlar için önemli bir adım olduğu kesin…
Ameliyat sürelerini azaltabilir
İlgili yöntemin 10 saat sürebilen kalp ameliyatlarını daha kısa sürede tamamlanabilmesi, hastanın kalbinin yapısına dair önceden edinilecek fikirlerle beraber daha başarılı operasyonların gerçekleştirilmesi gibi konularda önem taşıdığı kaydediliyor.
Dünyanın birçok ülkesinde ilerleyen süreçlerde 3D baskı teknolojilerinin sağlık profesyonellerinin olduğu kadar bu alandaki eğitim süreçlerinde de daha fazla yer alması, sadece kalp, beyin gibi organların değil birçok uzuv ve organın benzer yöntemlerle üzerinde çalışılabilir forma kavuşturulması amaçlanıyor.